Рецептата е ясна - на Арсенал му трябваше Суарес

Лондончани изпуснаха шанса си през 2013-а

Sportinglife
Sportinglife 12:20 ч., 23 Фер 2016
0
1829
GETTY IMAGES

През пролетта на 2013-а Арсенал се промъкна в зона Шампионска лига след победа над Нюкасъл в последния кръг. Тио Уолкът стана водещ реализатор на лондончани със скромните 14 попадения, а "артилеристите" затвориха осми сезон без трофей.

След години на стагнация в клуба, това трябваше да бъде лятото на осъществените мечти, в което да се похарчат сериозни пари за сериозни попълнения.

Оттеглянето на сър Алекс Фъргюсън бе променило футболното статукво на Острова, а в Арсенал официално декларираха, че се връщат в голямата игра, след като бяха преодолени всички финансови негативи, които засипаха клуба след преместването от "Хайбъри" и изграждането на новия "Емиратс".

Арсен Венгер осъзнаваше нуждата от голмайстор от световна класа и в полезрението му бяха Гонсало Игуаин, Уейн Рууни и Луис Суарес.

От друга страна Ливърпул изпрати слаб първи сезон под ръководството на Брендън Роджърс, а Суарес бе по средата на дългото наказание заради ухапването на Бранислав Иванович. На "Анфийлд" се заговори, че уругваецът може да си тръгне, а Венгер и директорският борд на Арсенал усетиха, че е дошъл моментът да атакуват.

Освобождаващата клауза в договора му бе на стойност 40 млн. паунда, а "топчиите" гръмнаха оферта на тази стойност... плюс един паунд.

Но принципалът на мърсисайдци Джон У. Хенри им даде ясен знак, че не са познали.

Феновете отново скочиха на Венгер, че е стиснат, но все пак не бива да се пренебрегва фактът, че мениджърът бе готов да плати сума, която бе с 267% по-голяма от тогавашния му трансферен рекорд начело на Арсенал.

И съвсем нормално преди гостуването на Барселона на "Емиратс", журналистите върнаха французина към тази случка, а той само се усмихваше и вдигаше рамене.

Гледайки магията на Суарес в състава на каталунците е лесно да предположим, че трансферът му на "Камп Ноу" е бил неизбежен.

Но през 2013-а съвсем не бе така. Барса бе унижен от Байерн на полуфиналите в Шампионската лига. Клубът се възстановяваше и прегрупираше след раздялата с Гуардиола и мислеше за финализирането на сделката за Неймар, като Суарес изобщо не бе в радара на клуба.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията