Дебютантът срещу гигантите

Евролигата по баскетбол навлиза в решителната си фаза

Sportinglife
Sportinglife 08:15 ч., 08 Яну 2015
0
90
Nn-basket.ru

Един дебютант и куп ветерани.

Така изглежда топ 16 на най-силният европейски клубен турнир по баскетбол Евролигата.

Битката в тази фаза стартира в първите дни на 2015 г. и продължава до 10 април.

Програмата за втори кръг

8 януари

Макаби Тел Авив – Цървена звезда

Реал Мадрид – Галатасарай

ЦСКА Москва – Каха Лаборал

Олимпиакос – Емпорио Армани Милано

9 януари

Жалгирис – Алба Берлин

Барселона – Панатинайкос

Нижни Новгород – Фенербахче

Анадолу Ефес – Уникаха Малага

След това първите четири отбора във всяка от двете групи ще продължат във фазата на плейофите. Именно от тях ще бъде определен и шампионът.

Голямата изненада на този сезон се нарича Нижний Новгород.

Тимът е абсолютен дебютант в Евролигата. През лятото смени не само треньора, но и голяма част от играчите си.

И логично началото не бе убедително, руският състав бе на ръба да напусне надпреварата още след предварителните групи.

Притиснати до стената обаче баскетболистите се стегнаха и хванаха последния влак за топ 16.

В прекия сблъсък за влизане при най-добрите те победиха един от бившите грандове на Европа и настоящ победител в квалификациите за Евролигата – УНИКС (Казан).

А след това още в първия кръг на топ 16 хвърлиха „бомбата” побеждавайки тимът на Емпорио Армани от Милано, при това с 20 точки разлика.

Групите

Група Е

Реал (Мадрид), Макаби (Тел Авив), Панатинайкос (Атина), Галатасарай (Турция), Барселона (Испания), Цървена Звезда (Белград,), Жалгирис (Каунас), Алба (Берлин)

Група F

ЦСКА (Москва), Фенербахче (Турция), Лаборал Куча (Витория), Нижний Новгород (Русия), Олимпиакос (Пирея), Анадолу Ефес (Турция), Уникаха (Малага), Милан (Италия)

Плеймейкърът на руския тим Тайлър Рочести пък бе избран за най-полезен играч на първия кръг на топ 16 на турнира. За баскетболиста това бе първи мач след няколкоседмично лечение на контузия.

„Беше прекрасно отново да съм на терена. Борихме се и играхме своята игра срещу Милано. Те са сериозен съперник, но ние стояхме добре в защита. Спечелихме важна победа”, коментира най-полезният играч на първия кръг след успеха

Във втория кръг Нижни-Новгород посреща турския Фенербахче. Сблъсъкът ще бъде особен за крилото на руснаците Тарас Кинси, който се изправя срещу бившия си тим. Срещу турски отбори Нижни Новгород има само една победа в четири срещи, играни в собствената му зала. Едно от пораженията бе в редовния сезон на Евролигата когато отстъпи на Анадолу Ефес.

С особен интерес обаче се чака изцяло руския сблъсък в тази група между дебютанта и ЦСКА (Москва).

Двата тима водят сериозен спор за гова кой е най-добрият руски състав и на вътрешната сцена. Първият двубой между двата състава е на 29 януари в Москва, реваншът два месеца по-късно – на 27 март в залата на Нижни Новгород

Още две дербита в този етап на турнира се чакат с огромен интерес.

Това са големият сблъсък между Реал (Мадрид) и Барселона, които попаднаха в една група. Първата му част е на 5 февруари, втората – на 2 април.

Барселона вече спечели един подобен сблъсък, но във вътрешното първенство и в испанската преса започнаха да се появяват първите коментари за уволнението на наставника на Реал (Мадрид). Така на практика Евролигата остава последната надежда на Пабло Ласо да запази поста си, а и звездния състав на Реал, представляващ мини копие на националния отбор на Испания.

Другото дерби е между двата турски състава, попаднали в една група – Фенербахче и Ефес.

То изправя един срещу друг двамата най-успешни треньори в съвременния баскетбол – Душан Ивкович и Желко Обрадович.

За да се съхрани спечеленото от тях през годините няма да стигне и специално нает за това апартамент, толкова са много трофеите във визитките им. В първенството на Турция Ефес спечели дербито, но от Фенербахче се заканиха, че ще вземат реванш в Евролигата. Дали това ще се случи ще разберем през февруари и през април.

И още любопитни сблъсъци има в този етап на Евролигата.

Първият от тях видяхме още в първия кръг на битката в топ 16 когато плеймейкърът на Ефес Томас Уертел се изправи срещу тима, в който игра през есента –Лаборал Витория.

Неговите емоции ще изпита и Алекс Марич, който сега носи екипа на Галатастарай.

С него той ще се изправи срещу Панатинайкос – съставът, с който стана шампион в Евролигата и срещу Макаби (Тел Авив), в който играеше през есента.

Наставникът на Олимпиакос Янис Сферопулос пък се изправя срещу бившите си възпитаници от ЦСКА (Москва), в чийто треньорски щаб бе до съвсем скоро.

Емоционално завръщане в Москва ще има и за Душан Ивкович, който от 2002 до 2005 бе начело на ЦСКА.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията