Смъртта на тики-така

Играта се променя - топката вече не е най-необходима за победата

Sportinglife
Sportinglife 10:35 ч., 16 Юли 2016
0
2064
GETTY IMAGES

"Да, владеенето на топката не се възнаграждава като в миналото - анализира Арсен Венгер, един от убедените поддръжници на този стил.

- Няма да променя философията си заради това, но футболът просто се развива бързо и всеки търси противодействие. Ние, които държим на такъв начин на игра, трябва да разберем какво да променим към по-добро, а не да мрънкаме, че другите не играят като нас."

Арсенал на Венгер, по ирония на съдбата, се оказа отличен пример за новите тенденции. През декември този тим победи Манчестър Сити с 2:1, имайки едва 37 процента владеене на топката. Седмица по-късно отиде в Саутхемптън, където контролираше оръдието на труда на всеки футболист и го остави само в 35 процента на съперника... За да загуби с 0:4.

Арсенал падна с 2:3 от Манчестър Юнайтед миналия сезон, въпреки че му даде топката само за 38 процента от времето, а не успя да бие и Кристъл Палас (28 %).

"Не надценявайте притежанието на топката - призова Гуус Хидинк, който водеше Челси във втората половина на миналия сезон. - Защо ни е да я имаме в 70 процента, ако не вкарваме голове с нея? Въпросът е дали използваш топката за атаки, дали си остър и креативен с нея, или си даваш сигурност, като я разиграваш без особен смисъл. Предпочитам отборът ми да атакува остро, отколкото да го прави постоянно, но плавно."

Само за Висшата лига статистиките също са показателни.

През сезон 2007-2008 г. само 19 отбора спечелиха мач (от 380 двубоя) с 40 или по-малко процента владеене на топката. През миналия сезон бяха 52, като някои го направиха по няколко пъти - общо в 87 мача се случи.

Експертът по испански футбол Гилем Балаге коментира:

"Футболът се връща към 90-те години, но го прави не заради опит да се развива, а за да намери противодействие на един убийствено успешен стил. Работяги и бързи крила са по-важни от хора като Моутиньо - резерва за Португалия, Иско - изобщо не взет в испанския тим... Треньорите искат скорост и динамика, а не подавания до умъртвяване на съперника."

Гуардиола обаче се закани - няма да остани тики-така да умре и в Манчестър Сити. Таткото си обича детето, а срещу него в кварталната игра на Манчестър ще се изправи лошото хлапе на съседите - Моуриньо.

Точно Специалния се бе заел с мисията да спре тики-така първи и го направи, макар и само за един сезон, с Реал.

Битката е за стил, история и философия. Не само за титлата и градската чест.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията