Кристиан Ериксен

Новият „динамит”

Датчаните пак имат страхотно поколение, отново отгледано в Аякс!

Sportinglife
Sportinglife 10:20 ч., 11 Яну 2015
0
1144
Getty Images

През 80-те години, командвани от извънземната харизма и магия на Марадона, от Румениге, Роси и Далглиш, се появи един отбор с неподозирана взривност и бързина в атаките.

В прав текст

Гледката на онзи тим, който атакуваше със 7-8 футболисти, мощните червени вълни от крилата, многото двойни пасове, дрибъли и удари... удивително напомняше Аякс от 70-те.

Дания очарова света на Евро 84, когато една изпусната дузпа от Пребен Елкер лиши тима от финал срещу домакина Франция.

Кръстиха ги Червен динамит.

Две години по-късно на Мондиал 86 датчаните на Лаудруп, Арнесен, Елкер и Олсен отново бяха зрелищни и вероятно – вторият любим отбор на всеки запалянко, независимо от коя страна е.

В Мексико „динамитът” бе в безспорно най-трудната група: с Уругвай, Германия и Шотландия. Три победи и голова разлика 9:1 удивиха света, като разгромът с 6:1 над Уругвай остава паметен.

В този ден в състава на Дания играха Иван Нилсен, Сьорен Лерби, Йеспер Олсен, Ян Мьолби и Франк Арнесен – тръгнали за големия футбол от Аякс. Плюс Михаел Лаудруп, чиято връзка с тима от Амстердам е, че завърши там кариерата си.

Аякс и Дания вървят заедно в произвеждането на динамит.

Великите датски „Аякси”

Франк Арнесен – лидер на първия отбор на Аякс след поколението на Кройф, в който са още Ян Хайнце, Иван Нилсен и Сьорен Лерби. Печелят три титли на Холандия, наричани Датския покер на Аякс.

Играе на Евро 84 и Мондиал 86 за Дания, един от лидерите на отбора.

Бриан Лаудруп – великан от тима, взел европейската титла през 1992 г., завърши кариерата си в Аякс през 2000 г.

Михаел Лаудруп – вероятно най-добрият датски футболист за всички времена. Завърши кариерата си в Аякс през 1998 г.

Сьорен Лерби – част от славния динамит от края на 70-те и 80-те години, който не успя да спечели нищо. Изкара 8 години в Аякс, послеблестя и в Байерн.

Ян Мьолби – един от най-великите подавачи на 80-те години, лидер и капитан на Аякс, преди да премине в Ливърпул и да стане звезда.

Йеспер Олсен – реактивното крило от 80-те бе един от хората, чиято взривност накара прякорът „динамит” да залепне за датския тим. След три успешни сезона в Аякс отиде в Манчестър Юнайтед, където и до днес е култов герой.

Денис Ромедал – наричан ракетата. Класически датски играч с експлозивност и сила по крилото. Три сезона в Аякс в разцвета на силите му.

Йеспер Гронкяер – двойник на Ромедал, като и двамата бяха в основата на класиранията на отбора за Мондиал 2002, Евро 2004, както и за доброто предствавяне и четвъртфинал във Франция през 1998 г.

В датския тим от 1992 г., вдигнал купата на европейското, също имаше четирима, минали през Аякс.

Днес грандът от Амстердам дава път на ново поколение таланти за продан на европейските акули – традиционна политика на клуба.

Годините на затишие откъм европейски успехи е споделена с близо десетилетие, в което „червения динамит” на Дания също не избухва.

Тимовете на селекционера Мортен Олсен обикновено са близо или се класират на големи първенства, но... без да вдъхновяват като онзи отбор от 80-те и началото на 90-те.

Но Дания отново има фитил и достатъчно експлозив, за да се взриви.

Расте цяло поколение, получило футболно образование в Аякс, което е гаранция, че става интересно.

Сега в Амстердам играят  не четири, а пет датчани.

И докато Ласе Шьоне (27 г.) и Ники Зимлинг (28) отдавна са основа на датския тим и не са млади надежди, другите трима са бъдещето на новия „динамит”.

Лукас Андерсен е на 20 г. и 3 месеца, играе като ляво и дясно крило (в традициите на датския футбол) и дебютира за мъжкия тим на 19. Световен шампион до 17 г. на първенството през 2011-а, от четири сезона е в Аякс. През есента навъртя 14 мача с един гол и 6 асистенции, като не прави разлика с кой крак подава. Бърз и директен, както се изисква за човек, който ще играе на позицията на великани като Йеспер Олсен, Бриан Лаудруп и Денис Ромедал.

Виктор Фишер е на 20 г. и 6 месеца, ляво крило с убийствено центриране. В момента е контузен, но дебютира за Аякс още, когато нямаше 18.

Николай Бойлесен е на 22 г., като е втори капитан на Аякс заради лидерските си качества и висок дух. Ляв защитник, който може да играе и в центъра на отбраната, а и в халфовата линия. През миналия сезон формира страховит дует отляво с Дейли Блинд.

Така в днешния датски тим има петима настоящи „Аякси”. Прибавяме и Михаел Крон-Дели, един от лидерите на „динамита”, който игра 3 сезона в Амстердам, а сега е в Селта. И той е продукт на футболното училище от Холандия.

И, разбира се, Кристиан Ериксен – диамантът и мозък на този датски отбор. Гледаме го в Тотнъм, но да не забравяме, че той бе изграден в Аякс, където изкара 5 години (от 15-годишен е в Амстердам).

Гръбнак с хора, създадени от Аякс, е гаранцията за зрелищност. А в момента в датския тим са седмина!

Успехите на Дания

Европейски шампион за 1992 г.

Три сребърни и един бронзов медали от олимпийски турнири.

Най-големите постижения на датския тим, наречен „динамит” през 80-те, останаха полуфинал на Евро 84 и осминафинал на Мондиал 86.

Дания има и още един млад гений, който обещава да се влее в тази генерация.

В Байерн вече се появява един полузащитник на име Пиер-Емил Хьоберг, който получи дебют от Гуардиола в първия тим. Нищо, че е само на 19, а съставът на баварците е пълен със звезди.

Те са бъдещето на Дания, както и още няколко момчета от 17-годишните, станали световни шампиони през 2011-а.

Отборът е в много трудна група за Евро 2016 с Португалия, Сърбия, Албания и Армения. Но успех с 3:1 в Белград през ноември го прати на първо място във временното класиране. 

Може би начало на нов щастлив период за „динамита”?

Не очаквайте титли и финали – Дания не е такава сила.

Стига ни само да гледаме отново футбол като онзи, който помиташе всичко по пътя си през 80-те със зрелище.

А, и да не забравяме – на вратата пак е Шмайхел (Каспер, синът на Петер).

А това също е знак за успех, нали!?

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията