Невероятните приключения на британците в Италия

Джо Харт търси спасение в Торино, но следва път, по който невинаги се върви гладко

Sportinglife
Sportinglife 12:00 ч., 31 Авг 2016
0
4326

През 1991-ва трансферът от Тотнъм в Лацио бе договорен. Но на финала за Купата на ФА Газа влезе като товарен влак в краката на съперник от Нотингам и скъса връзки и менискус в коляното си.

Не игра 16 месеца, за да дебютира през септември 1992-ра пред 50 000 тифози на "Олимпико". Лацио - Дженоа или "Газа ден", както го кръстиха в Рим.

Началото е лудо, Газа играе знаменито до 40-ата минута, когато Матио Бортолаци му влиза... както се влиза тогава по италианските терени. "Паднах като чувал с картофи", пише Пол в автобиографията си. Но контузията не е тежка, въпреки че англичанинът е сменен.

Тифозите обаче са намерили своя идол. През ноември същата година той си циментира мястото в сърцата им. Рома води с 1:0 в лютото дерби на града. Ултрасите на врага обиждат цял мач Гаскойн, има и плакати, споменаващи "дебел", "пияница" и т.н.

Газа отвръща, като вкарва за 1:1 с глава в последните секунди, след което предприема обиколка на сектора на Лацио, забавил с минути подновяването на играта.

Нататък кариерата му е маскарад от забавни случки, тежки моменти със сълзи и емоции. В ответния мач същия сезон срещу Дженоа си връща на Бортолаци със зверско влизане и е изгонен. Става, прегръща съперника, след това подава ръка на съдията и ... печели огромен респект сред медиите и феновете дори на противниковите отбори.

Чупи крак година по-късно в сблъсък на тренировка с младия Алесандро Неста. През 1995-а напуска Италия, но няколко случки се разказват и до днес като легенди из Рим за великия Газа.

Първата е при подписването на договора и представянето му през 1992-ра. Президентът Серджо Краньоти минава на успокоителни за няколко часа с англичанина...

Първо Газа оставя своя агент и хората на Лацио да дооформят документите и излиза от стаята, на петия етаж в римски хотел. След минути го търсят на коридора, а заварват един отворен широко прозорец и обувките на Пол до него! Паниката е кратка - дали наистина този идиот не е скочил от петия етаж? Газа се хили от съседна стая, каква шега, а?!

Час по-късно, докато подписва пред медиите и фотообективите, лудото джорди решава да демонстрира познанията си по италиански (който уж учи от година) и намига на Краньоти: "Дъщеря ти има големи цици", изстрелва Газа и босът е пред инфаркт. Репортерите ликуват, техният човек е пристигнал!

Идват лудории на тренировъчното игрище, където се качва на автобуса и тръгва да го подкарва, за ужас на истинския шофьор, скриване на екипите на целия тим преди тренировка, забавило заниманието с час. Естествено, Газа е глобен, но не му пука.

Година, след като се е върнал от Италия на Острова, се случва друга велика история. Гаскойн и съпругата му тогава Шерил отиват на ваканция във вилата им край Рим.

И решават да вечерят в малко ресторантче на около 50 километра от столицата. Собственикът разпознава Газа.

"Ти си Пол Гаскойн.

Не, не съм.

Ти си, познах те!

Приятелю, донеси ни бирата, не съм Гаскойн."

След два часа Газа и съпругата му си тръгват, като обаче пред ресторанта ги чака изненада - над 300 фенове на Лацио пеят и чакат англичанинът да излезе, за да се снимат с него, да го поздравят и да му се порадват.

Без съмнение най-популярният британец в Рим.

И вероятно най-запомнящият се футболен износ от Острова към Италия.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията