Този път е важно кой ще управлява УЕФА

Битката има значение, Сеферин е фаворит срещу Ван Прааг

Sportinglife
Sportinglife 10:40 ч., 14 Сеп 2016
0
211
GETTY IMAGES

Атина приема битката днес.

Фаворит за нов президент на УЕФА е 48-годишният словенец Александър Сеферин, който кара втори мандат като шеф на националната федерация в родината си. Сочат го за добър футболен дипломат, все пак човекът е адвокат по образование.

Зад него седи почти цялата общност на "малките федерации" в УЕФА, като от щаба му изтече информация, че надеждата е да получи поне 35-40 гласа на изборите.

А те са с 55-те нации в централата, като е необходимо да вземеш 28 вота за директно избиране на поста.

Съперникът е Михаел ван Прааг, който има далеч по-голяма репутация във футбола, като татко му бе най-успешният президент на Аякс през 60-те и 70-те. Наследи го, а от 8 години е начело и на холандската Кралска федерация.

Подкрепят го Англия, Германия и Италия, но... техните гласове се броят за един, както и тези на България, Азербайджан или Малта, например.

По-вероятно е да спечели Сеферин, но който и да застане начело на УЕФА, има няколко много важни задачи.

Изчистването на името на организацията няма да е лесно след събитията в последните 2 години, в които босът Мишел Платини бе обвинен, уличен и наказан с изхвърляне от всякакви футболни дейности за корупция и злоупотреба с власт.

Приоритетно е решението за суперлига, Шампионска лига или както ще се казва турнирът от 2018-а, когато клубовете искат властта и нов формат.

Ван Прааг каза в платформата си, че ако бъде избран, ще поднови преговорите по темата, но с всички федерации и клубове, не само т.нар. Г14 на най-силните финансово отбори.

Позицията на Сеферин по темата е подобна, като той нарече намерението на колосите да се отделят от юрисдикцията на УЕФА за нов турнир "война".

Холандецът дори намекна, че иска връщане към старите формати на надпреварата с повече елиминационни кръгове, което изглжда невъзможно.

Словенецът категорично държи на настоящата схема, но иска отворени врати за достъп на отбори и от малките страни до турнира.

Водещо в платформата на Ван Прааг е "обединяването на европейския футбол и връщането му на хората" - каквото и точно да означава това.

А Сеферин заложи на "битка с уреждането на мачовете, както и промяна в наложените процедури на кандидатстване за домакинства на финали и големи първенства".

Битката ще е за бъдещето на УЕФА, като по основната тема - преодоляването на фронта срещу клубовете, двамата кандидати имат еднаква и то достатъчно твърда позиция.

Останалото ще е нов курс, който трябва да заличи неприятните петна, останали по ризата на УЕФА след случилото се около Платини и неговото управление.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията