Петорката на Ястреба

30 години от първата титла на великия "свой" отбор на Реал от 80-те

Sportinglife
Sportinglife 23:50 ч., 21 Сеп 2016
0
10624

Имало едно време един отбор, който карал хората да бързат към трибуните всяка събота. Една група момчета в бели екипи, които възхищавали 100 000 на "Сантяго Бернабеу", носили усещането за нещо свое, истинско и близко.

И освен това - играели футбол, който носил титли, а и все нови и нови запалянковци.

Начало като за приказка, а историята си е истинска.

Далеч преди да се роди Галактикос - експанзивната политика на Реал Мадрид да си купува най-силните играчи на планетата, отдавна бе бетонирано мястото в историята на футбола на онези "бели" от 80-те, които Мадрид нарече Петорката на Ястреба, а светът с охота прие званието.

Може да се спори дали La Quinta de El Buitre не е концентрирано наименование за нещо като Бандата на Ястреба. Номинално и буквално е "петорка", като в нея попадат имената на петимата, тръгнали от Кастия - дубъла на Реал, за да стигнат до водещи личности в първия тим.

Гръбнакът на един отбор, който е мит за всеки със сърце, върху което седи кралската футболна корона на Реал.

Петимата дебютират в един период от 21 месеца между 11 май 1982-ра и 5 февруари 1984-а в първия тим на Мадрид.

Имената им са пароли:

Мигел Гонсалес Мичел

Мануел Санчис

Рафаел Мартин Васкес

Мигел Пардеса

Емилио Бутрагеньо, наричан Ястреба.

Той се появява последен на терена в екипа на първия отбор, но дава името на групата.

Малко предистория. Сезон 1980-1981 г. завършва с голямо разочарование за Реал, който е обсебен от фикс идеята да си върне Купата на европейските шампиони, убягваща години наред. Но на финала идва загуба от Ливърпул, когато испанците са сочени за фаворит.

Сезон 1981-82 г. отново е провал, като Реал е трети, а втора поредна титла в Испания вдига Реал Сосиедад. Мадрид уволнява треньора Вуядин Бошков и го замества с клубната емблема Алфредо ди Стефано.

Той гледа не с едно, а с две очи към академията на клуба. Реал Мадрид Кастия е неговият трансферен пазар, откъдето смята да подсили отбора за атака на титла и Европа. Две години по-рано той е видял чудото Кастия да стигне финал за Купата на краля (!), отстранявайки по пътя си Атлетик Билбао и Реал Сосиедад, за да загуби в мача за трофея от ... първия тим на Реал Мадрид с 1:6.

Петима играчи блестят в онзи отбор - лидер е Санчис, чийто баща играе за Реал във финала на Купата на шампионите през 1966-а, а край него Мичел, Пардеса, Васкес и Бутрагеньо играят като отвързани.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията