Йорданеску: ЦСКА не е бил шампион от 8 години. Искам да променя това

Инвестирах време и лични средства в образованието си, за да си треньор трябва отдаденост и страст

Динко Гоцев
Динко Гоцев 10:50 ч., 30 Сеп 2016
0
6920
Стоян Георгиев

- Това ли е единственият начин да си в крак с модерната игра?

- Абсолютно, футболът се променя всеки ден. Трябва да си близо до нещата, да следиш всичко, да се срещаш с хора и да споделяш опит. Гледам работата на Гуардиола, Моуриньо, Анчелоти, Клоп... Чета и събирам информация за тях. Интересувам се от всичко.

Но нямам модел на треньор, за което ме питахте. Не, искам да вървя по свой път. Баща ми бе най-вдъхновяващата личност за мен, той винаги бе изключително стриктен и коректен в работата си, налагаше дисциплина и така ми е помогнал да знам как да организирам работата си днес. Благодаря му, както и на цялото ми семейство, което не спира да ме подкрепя в пътя ми.

- Казвате - отдаденост. По колко време на ден отделяте на работата, по колко мача гледате?

- Нека вземем за пример една седмица, в която имаме само два мача - от събота до събота, да речем. Анализираш своя отбор, както и съперника. Отнема много време. Разделяме записите, гледаме фрагменти, гледаме целите мачове. След това анализираш и с играчите, а понякога - и с цялата група, а и индивидуално. Понякога се налага да гледаш един мач по два пъти, и то на моменти. В същото това време планираш всяка тренировка.

Планирането е също сложна работа и отнема доста часове. Първо разчертаваме плановете за 6 месеца, три месеца, месец. После започваме тези седмица по седмица, но имаш и ежедневното планиране на всяка тренировка.

Имаш дългосрочно и краткосрочно планиране. Трябва ти време и за конкретната стратегия за мача, който предстои. Индивидуално, отборно. Тактика, подход, стратегия. Много, много работа. Но аз я обичам.

- Казват, че е неблагодарна работа да си треньор.

- Бих го обяснил така. В този свят можеш да работиш какво ли не, много професии. Но това е една от не многото, в които никой не ти гарантира резултати, дори да си си свършил работата добре. Какво искам да кажа:

Толкова неща влияят на един резултат от футболен мач. Зависиш от късмета понякога, от съдията, от терена, от времето... Един лош момент, един удар. Някой от играчите може да има грижи около мача, да има болен човек у дома, личен проблем...

Нищо не ти гарантира успеха. Случвало се е да имам лош резултат, сядаме и анализираме с щаба ми. Какво не направихме като хората, какво сбъркахме...? И не виждаме нищо нередно, подготвили сме се добре, но резултатът не идва.

Не е като да си добър художник - имаш талант, рисуваш добра картина, защото само ти го правиш и единствено уменията ти определят какво ще се появи на платното.

- Модерният футбол е жесток - една лоша седмица, два лоши резултата, и те уволняват. Как се работи с такова мислене?

- В последния ми отбор - Пандури, отидох, когато бяха на 14-о място. Тогава изпадаха шест отбора и реално бяхме в зоната на изпадане. Това бе първото ми предизвикателство в първа лига и мнозина казваха, че съм твърде млад и неопитен. Не вярваха, че ще се справя.

Поставихме си за цел в първите шест месеца да балансираме и стабилизираме отбора, да го спасим от изпадане. А в следващия сезон да се борим за европейските турнири. Тогава казаха, че съм луд.

Но така се случи. И ако не бяха финансовите проблеми, можеше да се борим за титлата... Но в първите шест месеца дори не си разопаковах багажа. Не знаеш какво ще стане утре, може да те уволнят.

След няколко резултата, след първите сериозни информации как тренира отборът, как се готви, как върви целият процес, хората започват да те уважават и имаш някаква основа. Но ако резултатите не дойдат веднага, напрежението е голямо.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията