Йорданеску: ЦСКА не е бил шампион от 8 години. Искам да променя това

Инвестирах време и лични средства в образованието си, за да си треньор трябва отдаденост и страст

Динко Гоцев
Динко Гоцев 10:50 ч., 30 Сеп 2016
0
6238
Стоян Георгиев

- Идва втора пауза за мачове на националните отбори, откакто сте в ЦСКА. Това не са ли малки предсезонни подготовки за един треньор?

- Точно така - това са ключови седмици за мен. Защото в тези дни, в които нямаме мачове, можем да планираме много по-агресивни тренировки, да наблягаме на повече тактика и детайли. Ключови седмици. Когато имаш мач, седмицата е внимателно планирана, не можеш да засипеш играчите с информация, трябва да калкулираш всичко. В паузите е различно.

Проблемът е, че 10 играчи няма да ги има - двама с първите тимове, 8 с младежките... Това си е половин отбор. И въпреки това, в този период ще вдигнем нивото.

- Без ваша подготовка, без ваша селекция и в съблекалня с българи, португалци, колумбийци и един камерунец... вие сте от Румъния. Сигурно и комуникацията не е лесна. Кажете ни какъв е планът ви за успех и колко време ще отнеме?

- О, да - комуникацията също е проблем. Освен всичко изброено дотук. Английският ми език е добър, знам терминологията, чел съм достатъчно книги и съм уверен на този език. Но не всички играчи го разбират. Трябва преводач. И за общите занимания, и за индивидуалните разговори. Не е лесно.

Но това не е най-големият проблем. Трябва да ги накарам да мислят еднакво. Да работят заедно, да разбират плана ни за игра. Да се защитават заедно, да атакуват заедно. Да научат как правим преходите в контраатака, как реагираме на ситуации в мача, статични положения... Страшно много неща.

Аз вярвам на тази група футболисти в ЦСКА в момента. Виждам качествени играчи и интелигентни такива. Те могат да претворят плановете ми на терена, сигурен съм. Но просто трябва време, за да се получи.

Феновете:

Привържениците на ЦСКА ми казаха: Можеш да загубиш всеки мач, но не губи от Левски!

- Знаете какъв мач идва след паузата, нали? Дербито ЦСКА - Левски.

- Знам много добре. Но не мога да си позволя да гледам толкова далеч. Първо в събота имаме тежко гостуване на добър отбор - Ботев Пловдив.

- И все пак - какво е специалното на дербитата и какво знаете за българското?

- Знаете ли какво ми казаха феновете в първия ми ден в София? Защото първо се видях с тях, а после застанах пред вас, журналистите. Разговорът ни мина така: Аз ги уверих, че ще направя всичко отборът ни да работи здраво с тренировъчни методи, които са модерни за цяла Европа. И им казах, че отборът ще израства, ще става по-силен. Обещах да вложа цялата си енергия и знания за това. Помолих ги за търпение, продължавам да искам това, макар да знам, че никой във футбола не обича тази дума.

Те ми казаха - можеш да загубиш всеки мач, но не губи от Левски! Естествено, не бива да губим всички мачове... Ще вложим много труд и подготовка в този мач, бъдете сигурни. Но за момента не искам да говоря каквото и да е за дербито, защото имаме друг мач и това би означавало да подведа моите играчи и да ги объркам. Следващият мач е най-важният.

- Знаете ли какво преживя ЦСКА и всички около клуба в последните 2 години? Знаете ли колко крехко е закрепено всичко около него - доверие, фенове, общност?

- За мен като треньор има нещо много по-важно, за което разбрах тук в София. ЦСКА няма титла от 8 години. Това е много време. Аз искам да направя отбор, който да стане шампион. Не искам да казвам, че ще сме готови в края на този сезон. В момента е ясно - не сме готови. Но това не е негативно изказване. Работим, за да печелим всеки мач. Казвам на играчите, че трябва да го правим.

Трябва да заслужим да носим тези червени фланелки и когато ги обличаме, да се гордеем с това. И, че с тези екипи с емблемата на ЦСКА идва и голяма отговорност. Искаме да ставаме все по-добри не само в играта на терена, но и в мисленето си. В манталитета. Всеки ден работим за това.

Аз знам, че този отбор ще става все по-силен. Уверен съм, че след 3 месеца ще е по-добър, след 6 месеца - на още по-добро ниво. Но и знам, че това не става с магия. Трябва здрава работа и търпение.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията