Грешна стъпка за Русия в Руполдинг

Щафетите на Русия бяха неприятната изненада в първите две състезания

Sportinglife
Sportinglife 18:45 ч., 15 Яну 2015
0
89
Getty Images

Щафетите на Русия бяха неприятната изненада в първите две състезания от петия кръг на световната купа по биатлон.

Домакин на стартовете е немският зимен център Руполдинг.

Кръгът бе открит със състезанията при женските щафети. Победител както и преди седмица в Оберхоф стана тимът на Чехия. Квартетите на Беларус и Германия допълниха почетната стълбичка.

Резултатите в Руполдинг

Щафета, мъже

1. Норвегия 1:09:42.3
2. Германия 1:09:46.9
3. Русия 1:09:50.7
4. Франция 1:10:06.1
5. Австрия 1:10:06.8
……
13. България 1:13:57.7

Щафета, жени

1.Чехия 1:23:57.7
2. Беларус 1:25:11.0
3. Германия 1:25:37.0
4. Норвегия 1:26:36.9
5. Украйна 1:26:47.4
…..
17. България на обиколка

Квартетът на Сборная остана едва осми – един от най-големите провали на някогашните лидери в този спорт.

Водени от ветерана Оле Ейнар Бьорндален пък мъжкият квартет на Норвегия измъкна първото място във второто състезание. Втора остана щафетата на Германия. Руснаците, които спечелиха битката в предишните две състезания за щафетите този сезон, сега се наредиха едва на трето място.

Според руските медии големият проблем и двете щафети е липсата на оптимален състав.

При дамите Сборная така и не успява да намери равностойни заместници на отказалите се супрезвезди, а и контузиите следват една след друга.

„В Русия в момента няма състезателки като Олга Зайцева. Тези които има са добри, но не велики”, откровен е и бившият треньор на Сборная Волфганг Пихлер.

„В близко време не могат да се очакват високи резултати. Трябва да се започне отначало, да се изгради системата отново”, допълни още той.

Според Пихлер страната разполага с таланти, но трябва да се издирят най-добрите и да се започне целенасочена работа с тях.

„На мен ми бе поставена задача да успеем в Сочи. Тук и сега, затова не успях да го направя”, допълни още той.

Горе-долу същата е ситуацията и при мъжете.

Квартетът Гараничев, Лапшин, Малишко и Шипулин се оказа изключително успешен и до този момент осигуряваше първото място на Русия в класирането за световната купа при щафетите.

Когато се наложи на един да отсъства обаче, както стана в Руполдинг, където от състава заради болест бе изваден Малишко, тогава хармонията се губи и руснаците падат в класирането. В генералното класиране за Купата на нациите Сборная вече е на второ място, отстъпвайки лидерската позиция на Норвегия.

„Проявихме разбиране. За съжаление на Волков му се наложи да участва в състезание след тренировка и резултатът бе логичен”, обясни Евгений Гараничев след финала на щафетата в Руполдинг.

Всъщност между тренировката на Волков и състезанието е изминал едва час. Биатлонистът бил извикан по спешност от хотела, където тъкмо се бил прибрал за почивка.

Това е първото състезание, в което квартетът на Сборная отстъпва първото място от олимпиадата в Сочи насам. Последният път, в който тимът остава извън призовата тройка пък е в миналогодишния кръг в Антхолц-Антерселва.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията