Нико Розберг, Люис Хамилтън и Фелипе Маса

Какво им трябва за титлата?

Който стане световен шампион в неделя, ще е първият пилот на Mercedes, постигнал това след легендарния Хуан Мануел Фанджо.

Sportinglife
Sportinglife 10:25 ч., 17 Ное 2014
0
52
Getty Images

Последното състезание във Формула 1 за сезон 2014 ще раздаде двойни точки на първите десет в класирането. Което означава, че световната титла ще се реши точно там – Люис Хамилтън има 17 точки аванс, след като остана втори в Гран при на Бразилия – състезанието, в което Нико Розберг сложи край на победната серия на британеца.

И тъй като победителят взима 50 точки, вторият 36 и т.н, вариантите за спечелването или загубването на титлата и от двамата не са никак малко.

В прав текст

Който стане световен шампион в неделя, ще е първият пилот на Mercedes, постигнал това след легендарния Хуан Мануел Фанджо.

Дори и Нико да спечели другата неделя в Абу Даби, ако Хамилтън завърши втори на „Яс Марина”, това ще е достатъчно, за да му гарантира втора титла във Формула 1. А ако Нико е втори, то Хамилтън ще има нужда от пето място и т.н.

Доста по-сложни са сметките за Розберг, който също се бори освен за титлата и за признанието, че който стане световен шампион в неделя, ще е първият пилот на Mercedes, постигнал това след легендарния Хуан Мануел Фанджо. А ако Нико е шести или по-назад, Хамилтън ще е шампион дори и да не финишира.

Нека обаче да разгледаме подробно вариантите и за двамата.

Титла за Хамилтън

Люис ще стане световен шампион, ако е първи или втори на финала, без значение какво ще направи Розберг. Ако Нико не спечели, Люис трябва да е поне пети. А ако Розберг не е първи или втори, Хамилтън трябва да е поне шести, за да стане световен шампион.

Титла за Розберг

Нико ще вземе титлата в Абу Даби ако спечели състезанието, а Хамилтън е трети или по-назад. Розберг може да стане шампион и с второ място, ако Люис е шести или по-назад. Нико трябва да е поне пети, ако Хамилтън се окаже извън зоната на точките.

Амбициите на поне един отбор за победа в Абу Даби също трябва да бъдат включени в сметките на звездите на Mercedes

В Бразилия Фелипе Маса призна, че е изпуснал шанса си за победа пред родна публика, след като беше наказан заради превишена скорост в бокса, а после влезе при механиците на McLaren вместо при своите.

След финала Нико заяви, че ще разчита на помощта на бразилеца в битката с Хамилтън – Розберг се надява, че ще е пред Маса или максимално близо до него, а Фелипе ще открадне точки от Розберг.

Маса обаче реагира веднага и обясни, че ще се бори за победата в Абу Даби, но няма намерение да се включва в битката на пилотите на Mercedes – той ще преследва първото място и естествено, максимално добро класиране, без значение как това ще се отрази на шансовете на Нико или Хамилтън.

Все пак, Маса припомни за 2008 година, когато Тимо Глок пусна Люис Хамилтън да го изпревари в последния завой в Бразилия и това донесе титлата на Люис, а не на Маса, който секунди преди това беше смяташе, че е световен шампион.

„Защо да помагам на германец, след като друг германски пилот помогна на Люис да вземе титлата през 2008 – попита Маса и направи важно уточнение. – Смятам, че този сезон Хамилтън напълно заслужава световната титла.”

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията