Тотнъм и Почетино градят нещо специално

Аржентинецът не спира да подобрява отбора си - млад, гладен за успехи и с отлично бъдеще

Sportinglife
Sportinglife 07:00 ч., 06 Яну 2017
0
2840
GETTY IMAGES

Тотнъм го направи. Върна интригата в първенството на Англия, защото за мнозина при победа на Челси в сряда вечер титлата май бе опакована, с лепната марка и поднесена със сигурните, добри и стари английски пощи на адреса на Роман Абрамович.

Но с 2:0 срещу лидера Тотнъм промени нагласите, спря победната серия от 13 успеха на Челси и показа игра, достойна да заговорим отново за това, което прави Маурисио Почетино в клуба от Северен Лондон.

Преди година Sportinglife написа как аржентинецът превръща "шпорите" в скрития фаворит за титлата.

Накрая те се провалиха, като може да се спори дали не бяха най-добрият от трите тима, завършили на първите три места (Лестър бе първи, Арсенал - втори).Днес отново можем да кажем, и то далеч не само заради победата над Челси - внимавайте с Тотнъм и обърнете глава към това, което се случва там.

Защото това може да е отборът, който да изплува на върха след няколко месеца, и да остане дълго горе.

В сряда вечер публиката бе вдъхновена, отборът игра силно, а Почетино изнесе една от тактическите си лекции. И още нещо - Челси игра много силно в мача, не се заблуждавайте. Но Тотнъм използва старо оръжие, което никога не губи актуалност във футбола.

Когато твоята схема и идентичност не работи срещу определен съперник, адаптирай се.

Преди 2 месеца Челси със своето, наложено от Конте 3-4-3, надхитри Тотнъм и го победи с 2:1 в неговата традиционна схема с четирима в отбрана. Този път Почетино излезе в огледална тактическа постройка на тази на италианеца.

И сработи - Челси не успя да се нагоди и загуби мача. Разбира се, има и други фактори, не бива да надценяваме важността на тактическите схеми на фона на човешкия фактор във футбола.

Тотнъм е пълен с талантливи играчи - безспорен факт.

Подсили се на много важни постове през лятото, като Тоби Алдервейрелд и Ванияма са чудесни попълнения. Кристиан Ериксен вече диша свободно с Ванияма зад себе си и рисува, както са го учили в Магнаурската футболна школа - Аякс.

Почетино сглоби колектив, отбор от задружни типове, които здраво се бият един за друг на терена. Пресират дълбоко, тичат много, не се страхуват от паса, дори да е труден и между съперници. Играта е бърза и агресивна.

Така бе смачкан Манчестър Сити по-рано през сезона, така бе надигран и Челси сега.

Това, което не стигна на отбора през май 2016-а за титла, може би вече е налице. А то е рутина и допълнителна мотивация.

Глад за успехи. Стремеж за доказване. А комбинацията на тези два фактори с таланта в отбора и уменията на човека край тъчлинията, могат да донесат много.

Клубът Тотнъм крачи по възходяща линия във всички области на развитието си. Новият стадион е въпрос на 18 месеца, но дори преди да стане, "шпорите" ще имат честта (и финансовата привилегия) да играят на "Уембли" през следващия сезон.

Ще събират най-голямата домакинска публика в Англия. А при стойностния футбол, който играят, може и да имате проблем да си намерите билети, за да гледате мачовете на отбора на Почетино.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията