Григор Димитров: Приех тежко загубата от Роджър

Но в Мелбърн всичко е може да се случи, казва българският тенисист

Sportinglife
Sportinglife 15:10 ч., 17 Яну 2015
0
314
Getty Images

Григор Димитров вече от една седмица е в Мелбърн и се готви за началото на Australian Open, където през милия сезон достигна първия четвъртфинал от Големия шлем в кариерата си.

Българинът започва участието си в турнира в понеделник срещу Дъстин Браун(№89 в света).

На старта

Григор Димитров започва тазгодишното си участие на Australian Open срещу родения в Ямайка германец Дъстин Браун.

Двамата имат само един двубой до момента, като българинът спечели трудно със 7-6(3), 3-6, 6-2 на клея в Гщаад през 2012-а.

При нова победа над 89-ия в света, Димитров ще защити 45 от общо 360-те спечелени точки през миналия сезон, а във втори кръг го чака победителя от дуела Лукаш Лацко – Максимо Гонсалес.

Мачът му открива програмата на корт №2 и ще започне в 02:00 ч. сутринта наше време. Димитров е един от най-търсените тенисисти от журналистите в Мелбърн и днес даде дълга пресконференция.  

- Постоянно ви питат за смяна на поколенията, но чувствате ли, че заедно с Нишикори и Раонич се приближавате към големите? Или след поражението ви от Роджър миналата седмица усещате, че разлика все още има?

- Няма да ви лъжа, приех тежко загубата си в Бризбейн, защото не играх по начина, по който исках. Но това не означава, че ще спра да опитвам или да вярвам, че някой от нас ще пробие. Все пак годината е в самото си начало и всичко може да се случи на Australian Open. Надявам се да съм доволен от представянето си след края на турнира.

- Поставили ли сте си по-конкретни цели за играта си за началото на сезона? Работите ли по-усилено върху даден елемент?

- Потих се здраво в предсезонната си подготовка. Не мога да посоча нещо конкретно, защото направих страхотен сезон пред 2014-а. Но заедно с щаба ми знаем, какво работи на корта и на какво да наблегнем. Никога не съм искал да си поставям твърде много задачи, защото колкото по-опростен е процесът, толкова по-добре се справяш и знаеш какво е най-добре да правиш.

- Колко важно беше представянето ви през миналия сезон?

- Много, защото ми даде сериозна доза самочувствие и увереност да се развивам. Усещам, че с всеки мач мога да играя по-добре, да се представям на по-високо ниво и да побеждавам по-силни тенисисти. И когато трябваше да изляза срещу много тежки съперници се справих и спечелих няколко турнира. Всичко това е много позитивно, но е важно да поддържам представата си за реалността.

- Връщахте ли се много към поражението от Надал в Мелбърн?

- Отне ми малко време да го преодолея, особено, след като имах сетпойнт в третия сет и ударът ми излезе на сантиметри в аут. Разбира се, че още помня двубоя, но приех загубата като победа, въпреки че не беше такава. Тази среща ми даде добър старт, за да се представя на високо ниво през целия сезон.

- За втори път имате австралийски треньор.

- Да.

- Очаквате ли да „си върнете инвестицията” през тези две седмици?

- О, далеч сме от това (смее се). Имам страхотни отношения с Роджър Рашийд и мисля, че усещането е взаимно. До момента всичко е страхотно, но има още много непознати територии в тениса, на които искаме да стъпим и към това се стремим.

- Кортове изглежда по-бързи през този сезон. Усещате ли го и харесва ли ви?

- Не мисля, че са по-бързи. Margaret Court Arena е един от най-добрите кортове, на които съм играл от доста дълго време насам. Невероятно е усещането дори да тренираш на тази арена. Готвих се, докато покривът беше спуснат, но в един момент организаторите го отвориха и усещането беше почти магическо. Браво на хората, които поддържат това изумително съоръжение. Не мисля толкова много за настилката, защото цялата обстановка те вдъхновява да покажеш най-добрата си игра.

- Какво е толкова специално на Margaret Court Arena?

- Не знам, но всеки път, когато излезеш на този корт, сякаш си вече на четвъртфинал или полуфинал. Подвижният покрив е изумителен, като се има предвид, че работата по него отне само година.

- Колко езика говорите?

- Български и английски, това е (усмихва се).

- Говорите ли на руски у дома?

- Когато е нужно (смее се). Не, учил съм малко руски, но това е всичко.

- Нямате ли някой вкъщо, който да ви помага с руския?

- Има един човек, но се придържаме към английския.

- Но вие тренирахте и във френска академия.

- Разбирам малко френски, но честно казано предпочитам да се придържам към английския.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията