Роналдиньо: Последният проповедник на зрелищния футбол

Историята му в Барселона, нощта на аплаузите от "Бернабеу" и ефектът върху Меси, разказани пред FourFourTwo

Sportinglife
Sportinglife 07:15 ч., 10 Апр 2017
0
26089

Първо и най-актуално, понеже сигурно ще попитате: Роналдиньо не се е отказал от футбола.

С това посреща гостите си от списание FourFourTwo в Рио, където е уговорено интервюто за една от най-големите световни медии. Няма отбор реално от края на 2015-а, когато не се разбра с Флуминензе и едва след 7 мача си тръгна.

Плановете му са да намери отбор скоро и да играе поне до края на 2017-а, а защо не и след това.

"Само на 36 години съм", казва с огромната си усмивка, колкото Копакабана. И се обръща към английските си гости: "Искате ли от шоколадовата ми торта? Сестра ми я прави..."

Апартаментът на Рони е на около 20 километра на Запад от прочутите плажове, не е в сърцето на града, който той толкова обича.

Което не му пречи да е на Копакабана всеки ден, в който е в Рио. Има нова страст - футволей. Спорт между плажен футбол и волейбол на пясъка, който се бори да стане разпознаваем извън Бразилия и Азия, а един ден - и олимпийски. Роналдиньо, както се досещате, е добър в тази игра.

"Харесвам я ужасно, мога да играя с часове", признава, докато си хапва от тортата с видимо удоволствие.

Няма да бъде жален с въпросите, но първият е за една снимка с Марадона от преди 9 години, на която Диего му целува ръка.

Великият аржентинец казва за Рони, че е последният проповедник на жого бонито - красивата игра, зрелищния футбол.

Пропуска въпроса, усмихвайки се. Не е загубил от чара си. Видимо му става приятно, но Роналдиньо не обича да говори за себе си.

Нататък ще признае, че още леко се притеснява, когато попадне в една стая с хора като Зико, Роналдо или Ромарио. Те продължават да са негови идоли, въпреки че самият той промени футбола и Барселона завинаги.

В апартамента има всякакви музикални инструменти, за които можете да се сетите. Барабани и барабанчета, най-вече. Човекът не може да живее без музика.

Но е време да се говори за футбол.

"Имаше един тип от Атлетик Билбао - сеща се Рони през смях. - Той ме риташе особено усърдно. И затова реших, че ще е забавно да направя нещо с него. Вдигнах си топката и я прехвърлих три пъти над главата му."

Намира го за особено забавно, а и ние не можем да не се съгласим, защото видеото с изпълнението му срещу Карлос Гурпеги е страшна забава. Три пъти за 3 секунди го прехвърля, баскът получава световъртеж.

Разговорът ще е за футбол, разбира се. И за началото, с едно заглавие: "Роналдиньо вкарва по нощите".

И е така, наистина. Дебютът му за Барселона идва в един нереален мач срещу Севиля, който се играе след полунощ.

"Първият ми мач бе паметен - разкрива самият бразилец. - Имаше 80 хиляди, въпреки че започна в 00,01 ч след полунощ. Барса имаше спорове с федерацията и искаше срещата за Суперкупата да бъде изместена от сряда за вторник. Отказаха им и клубът напук игра мача в първата възможна минута от сряда, за да покаже несъгласие."

Двубоят е белязан от гениалност, дошла от Диньо - необикновеният талант от Порту Алегре.

Часовниците показват 1,24 ч местно време, когато той взима топката зад центъра, преминава на скорост един, втори и стреля като ракета - горната греда и гол.

Затова идва и заглавието в каталунския вестник - Рони вкарва в малките часове. Нататък в кариерата му то ще е двусмислено и винаги вярно.

"Стадионът полудя от този гол. Сравняваха ме с Роналдо, който бе дебютирал за Барса шест години преди мен, но бе останал там само един сезон."

А, да - Феномена... Рони веднага сменя темата, щом се сеща за него.

"Виждаме се отвреме навреме и днес, винаги съм притеснен и сконфузен. Целувам го по бузата и го гледам в очите. Същото е с Ромарио. А и Ривалдо, Роберто Карлуш и Кафу. Когато влязох в националния те бяха лидерите, идолите на Бразилия. Играх в невероятен отбор на селесао, за което съм благодарен."

Признава, че никога не е опитал да прави някой от дяволитите си трикове на тренировка срещу тях. "Как бих посмял, аз се стеснявах, че съм на едно игрище с Роналдо!?".

Само година след дебюта си за Гремио, Бразилия го зове. Влиза като резерва срещу Венецуела и четири минути по-късно Кафу го извежда, а Рони завършва по своя си начин - прехвърля топката над смаян защитник и стреля във вратата.

Седмици по-късно е играч на турнира на Купата на Конфедерациите.

Източник: FourFourTwo

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията