Легендата на Челси Пат Невин за Sportinglife.bg: Тери е готов за мениджър

Интервю на анализатора на BBC за сезона в Англия и предстоящите финали в Европа

0
1148

През 80-те и 90-те години Пат Невин се носеше по дясното крило с цялата прелест на своите 168 сантиметра, а днес коментира и анализира изявите на звездите от Висшата лига за BBC.

Шотландецът е изключително интересна личност - магистър по Литература и изкуства, диджей и редовен гост на музикални студия, но най-вече - футболна легенда на Челси и Евертън.

Не крие пристрастията си към лондонските "сини" дори, когато пише редовната си колонка в сайта на BBC или в предаването "5 live", което нищи мачовете.

Кирил Евтимов говори с Невин, като текстът ви предлагаме в Sportinglife.bg.

- Пат, както винаги е удоволствие да говорим с вас. Челси е шампион, заслужено ли се случи това?

- Преди сезона аз посочих Манчестър Сити за фаворит. И през годината те играха на моменти изключителен футбол. Но направиха твърде много грешки, имаха твърде много слабости. Тотнъм - те имаха невероятен сезон - страхотен брой точки, страхотни статистики за вкарани и допуснати голове... И то с ресурс, който не може да се сравнява с Челси и Сити. Но в края на сезона Челси спечели титлата убедително. Не може да се спори с това, че е заслужено.

- Конте? Колко е важен той?

- Мениджър номер едно на сезона! Само помислете - той превърна отбор от средата на таблицата, какъвто завари миналото лято, в шампион! Невероятна трансформация. Работата на Антонио е достойна за най-големите награди и много аплаузи. И още може да спечели дубъла, разбира се.

- Как стана тази трансформация, за която говорите?

- Това е най-важният въпрос на сезона, нали? Не е лесно да се отговори... Промяната на схемата в 3-4-3 и 3-4-2-1 също оказа влияние, разбира се. Но мотивацията на играчите, която Конте постигна, не е за подценяване.

Антонио имаше невероятни успехи в Ювентус и губеше мачове много рядко. И тогава сменяше системата на игра неведнъж. Но за мен причината номер едно за трансформацията бе, че мениджърът изкара най-доброто от всеки свой играч поотделно. Независимо в коя област работите, и в коя държава, най-важното за фирмата е всеки служител да дава най-доброто от своите качества.

Челси този сезон бе това. Коста. Азар. Фабрегас. Назовете ми един, който не се представи на нивото си?! И с такива играчи, които са на най-доброто си равнище, защо да не спечелиш титлата?

Тази промяна не е лесна и много мениджъри са се проваляли в нея. Но Антонио бързо разбра всичко за играчите си и се справи.

- Да минем към следващия сезон, когато Челси ще е в Шампионската лига. Какво очаквате?

- С този състав Челси не може да се справи много добре и в двете големи състезания - Висшата и Шампионската лига. Не може.

Трябват поне две много силни попълнения. Не забравяйте, че този сезон ние нямахме контузии и европейски футбол. Това няма да се случи пак догодина. Трябва да вземем нови футболисти. Да си припомним, че Челси има отлични играчи, дадени под наем.

Кристенсен от Борусия Мьонхенгладбах може би ще се върне и ще е вариант за центъра на отбраната. Нападателят Траоре от Аякс също може да има място в групата на Конте.

Но за да се борим с Ювентус, Барса и Реал, съставът не е достатъчно широк. Това обаче не значи, че в началото на следващия сезон няма да е различно.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията