Италия - Испания: Великите финали

На 3 юни може би ни чака още една класика в Кардиф

Динко Гоцев
Динко Гоцев 09:30 ч., 25 Май 2017
0
6095

На 3 юни в Кардиф две от трите най-успешни нации в турнира на шампионите отново ще оспорват трофея, който е значим като въздуха и водата в клубния футбол.

Реал е испанската гордост в надпреварата с 11 титли (Барса има пет и общо страната се кичи с 16), а Ювентус има две от 12-те купи на Италия в шампионския турнир. Останалите са на Милан (7) и Интер (3).

Така "резултатът" е 16:12, като Англия също е с 12 триумфа. Италия може да излезе на второ място еднолично, ако Ювентус успее да пребори Краля на турнира.

Според ставките на букмейкърите Мадрид е съвсем лек фаворит, но разликата в коефициентите е пренебрежимо ниска.

Финалът ще е и осми пряк конфликт между италиански и испански клуб за купата. В седемте досега балансът е... Всъщност ето ги:

1957 г. Реал - Фиорентина 2:0

Мадрид триумфира в ... Мадрид. Вторият финал в историята на турнира се играе на "Сантяго Бернабеу" пред 124 000 фенове. Сред тях има едва около 1500 италианци, та мачът си е направо домакински.

Алфредо ди Стефано вкарва първия гол чак в 69-ата минута от дузпа, а Франсиско "Пако" Хенто довършва смелите гости - 2:0 и втори пореден трофей на европейски шампион за Реал.

Първият гол и до днес е обвит в сериозни съмнения, особено ако се разходите и разпитате за него из улиците на Флоренция. Матеос е в засада, която страничният съдия маркира, но главният - Лео Хорн от Холандия, игнорира флага. А после идва и нарушението срещу същия играч, което изглежда извън наказателното поле...

1958 г. Реал - Милан 3:2 с продължения

Финалът се играе на "Хейзел" в Брюксел, записал името си с печална слава много години по-късно на друг голям мач.

Защитаващият титлата си Мадрид два пъти изостава в резултата, като Хуан Скиафино бележи в 59-ата, но Ди Стефано изравнява в 74-ата.

Три минути по-късно Ернесто "Пепо" Грило дава нов аванс на Милан - 2:1. Шок за шампиона?! Не, Ди Стефано изработва гол за Ектор Риал и 10 минути преди края Мадрид отново възстановява пулса си.

В продълженията Хенто носи успеха на Реал с гол в 107-ата минута.

1964 г. Интер - Реал 3:1

Наричат го и днес "перфектният мач" на Интер. Еленио Ерера нарежда отбора си така, че Реал изобщо не успява да притисне италианците. А в атака са Пушкаш и Ди Стефано, Хенто, Амаро...

На терена блести звездата на Сандро Мацола, вкарал два гола и асистирал за трети, дело на Аурелио Милани. Отговорът на Реал е с попадение на Рафаел Батиста, наричан Фело. Но в нито един момент "Пратерщадион" във Виена не вижда как Мадрид ще спечели шестата си купа на шампионите.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията