Случаят "Коутиньо" и защо Ливърпул е сигурен победител в него

Бразилецът повтаря грешката на Луис Суарес с молбата за трансфер, но не прецени добре един факт

Sportinglife
Sportinglife 11:50 ч., 12 Авг 2017
0
8469

Ливърпул се разтресе в деня преди старта на сезона във Висшата лига. Земетресението се случи заради бразилския магьосник Филипе Коутиньо, който очевидно иска да иде в Барселона. И още по-очевидно - клубът няма желание да го продава.

И напук на ситуацията в модерния футбол, в която здравият разум отдавна е заровен под пачки и стотици милиони, а звезди и агенти диктуват правилата, този път играчът няма властта да спечели битката. В нея ще победи клубът, независимо от крайния изход.

Ливърпул има три адски силни коза.

1. Петгодишен договор с Филипе, който е съвсем пресен - от януари.

2. Абсолютната независимост от тези 80, 100 или 150 милиона, които Барса е готов да плати. Английският клуб няма необходимост да продава играчите си, защото е в чудесно финансово здраве.

3. Световното първенство в Русия догодина.

Добавяме и факта, че до края на трансферния пазар остават близо 20 дни, предостатъчни за действие, ако Коутиньо бъде продаден.

В петък по обяд собствениците на Ливърпул обявиха категорично: На 1 септември Филипе ще е играч на отбора и няма да бъде продаден при каквато и да е оферта.

Час по-късно Коутиньо прати по имейл писмена молба за трансфер, считано за крайно действие от един играч на Острова.

Да, но това не променя нищо за Ливърпул.

От една страна, ако мениджърът Юрген Клоп реши, че бразилецът вече няма да има доверието на останалите в съблекалнята, че ще бъде посрещнат с хлад от феновете (твърде вероятно след петъчните събития) и не иска "гнили ябълки" в колектива си, клубът ще продаде Коу.

Но за колкото поиска, защото няма нужда да го прави на всяка цена. Ще изстиска и последното евро от Барселона и ще прибере едни 130-140 милиона евро.

И ще има пари (и сега има поне 80 милиона трансферен резерв, ще станат над 200 с парите от Филипе) и време, за да замени десетката.

Ако реши да устои на позицията си, няма риск Коутиньо да бойкотира с действията си отбора. Защото, ако на 1 септември се събуди като играч на Ливърпул, бразилецът трябва да знае какво предстои след края на този сезон.

Мондиал 2018 - а за един футболист от тази страна световните първенства са по-важни от семейство, деца и роден дом. Коутиньо трябва да направи много силен сезон, защото конкуренцията в селесао е такава, че като нищо ще загуби мястото си.

Тоест - няма да има проблем с формата и мотивацията му, ако остане на "Анфийлд", в това бъдете сигурни.

Ситуацията е win-win за Ливърпул. За играча - изглежда вече не съвсем.

И по ирония на съдбата той повтаря точно историята на приятеля му Луис Суарес. През лятото на 2013 г. Ливърпул отказа да го продаде в Барселона, а той внесе писмена молба за трансфер.

След което клубът го наказа да тренира сам с дъщеричката си и фитнес треньор, докато отборът влизаше в сезона. Суарес не бе продаден, заигра страхотно, вкара 33 гола и бе на 2 мача от това да направи Ливърпул шампион.

И в лятото след това си получи мечтания трансфер в Каталуня.

Най-вероятно историята ще се повтори дословно и Коутиньо ще е в Барса догодина. Или пък, все пак ще се случи още това лято.

Но на цената, която поиска Ливърпул и когато английският клуб реши.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията