За едни 96 долара на ден

Шон Ейвъри за парите в големия хокей

Sportinglife
Sportinglife 16:35 ч., 26 Яну 2015
0
515
Getty Images

Новото правило „Ейвъри” се базира на две прости думи: per diem (или парите, с които разполагаш на ден). Това са парите, които получаваш от клуба за ежедневните ти разходи, когато сме на лагер или пътуваме, като командировъчни.

Когато играех в НХЛ получавахме по 96 долара на ден, когато бяхме на тренировъчен лагер (за 30 дни това прави 2880 долара), същата сума ни се полагаше и когато пътувахме за гостувания.

Програмата на НХЛ предвижда по 41 мача навън за всеки отбор, а ако играеш за отбор от западните щати, пътуванията са просто брутални, така че на сезон можеш лесно да навъртиш 100 дни за гостувания, като прибавим и тренировъчния лагер, се събират 12 480 долара. Които не се облагат с данъци.

Да разсъждаваме над някои факти: Средно кариерата на един хокеист в НХЛ продължава пет години и половина, а средната годишна заплата в Лигата е 2,4 милиона долара.

Така че, става въпрос за 13,2 милиона долара, с които слагаш край на състезателната си кариера. Това е повече от достатъчно, за да живееш безгрижно до края на дните си.

В действителност, не е така. За данъци отиват половината от тези пари (ако не решиш да търсиш някакви хитри номера за измъкване от данъците), таксите за агенти и мениджъри са още 25%.

НХЛ ти прибира още 20% от тези пари, като сумите се събират в специален фонд, който собствениците често използват в края на сезона, за да помогнат на един или друг клуб, който има затруднения.

Понякога играчът получава тези пари обратно, но аз съм ги отписал. Така че тези 13,2 милиона долара стават 660 000 долара. И това не са малко пари, но ако трябва да живееш с тях в следващите 50 или 60 години, нещата изглеждат различно.

Все пак, ако си играл пет години и половина в НХЛ, то кариерата ти приключва на 25 или 26 години.

Така всеки играч, без значение каква заплата получава, може да разчита на парите от лагери и пътувания, за да си създаде пенсионен фонд и да ги получи в края на кариерата си, при това със съзнанието, че те не се облагат с данъци.

Може би ще кажете, че всеки играч трябва да използва тези пари, за да живее с тях докато пътува с отбора, да се храни или да ходи на кино. Това е основното им предназначение.

Но също така, тези пари позволяват на новото правило „Ейвъри” да съществува.

Ще ви кажа какво се случваше, когато играех за Ню Йорк Рейнджърс, клубът, който е сред най-добрите, когато става въпрос за грижи и внимание към хокеистите от отбора. Когато трябваше да гостуваме в друг град, стигахме до летището с лимузина с шофьор или пък пътувахме с луксозен автобус с кожени седалки, с напитки и храна на борда (също като в лимузината). За това плащаше клубът.

На летището се качвахме на самолет, нает за нас. За чартъра не ти трябва билет. Стюардесите ни познаваха добре, така че на мястото ми в самолета вече ме чакаше любимият ми студен чай с две захарчета.

Ако исках шампанско, получавах шампанско. На дългите полети ни сервираха три пъти храна, всеки път с по няколко ястия. Отделно имаше закуски и сандвичи, които можехме да си вземем за после. Всичко това безплатно.

Пристигаме в града, където ще гостуваме и ни карат до хотела ни, който е пет звезди. На сутринта ни очаква богата закуска – палачинки, омлет, бекон, наденички, зърнени храни, мюсли, плодове, каквото се сетите. Отново всичко това е вече платено.

След сутрешната тренировка се връщахме в хотел за обяд – впечатляващ бюфет със скара, ребра, сьомга и паста, страхотен салатен бар и превъзходно меню a la carte, от което да си поръчваме.

После идваше следобедния сън. А след мача треньорите ни поръчваха пица и спагети, а ние се приготвяхме за следващия ни полет. В самолета отново имаше храна и напитки, въпреки че някои по-сурови треньори забраняваха алкохола, ако сме загубили мача. Това се оказа доста мотивиращо решение!

Та какво ще кажете за онези 96 долара на ден? Изобщо не се сещах за тях, тъй като не ми трябваха.

Ако един играч си събира тези пари, след 10 години в НХЛ той ще има 124 800 долара.

Да, с тези пари можеш да си купиш GMC Denali или да платиш първите 20% от къщата в Хамптънс (да, точно така в Хамптънс). Там има къщи за по 400 000 долара.

После плащаш 10 000 долара за прехвърлянето и ще ти останат още 34 800 долара, за да ремонтираш и обзаведеш новата си къща. А ако искаш, след това можеш да продадеш същия имот за 100 000 долара повече. И да си купиш нова къща.

Искам да кажа, че съществуват много прости начини човек да се отнася разумно с парите, особено когато става въпрос за професионални спортисти.

Новото правило „Ейвъри” е лесно и тези 96 долара на ден са единствените пари, които никой никога не се опитва да ти отмъкне.

Това е игра на пари. Която може да спечелите.

Източник: Theplayerstribune

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията