Справедливият гняв на Григор срещу... Григор

Остават нерешени проблемите с недостатъчно стабилния бекхенд и непостоянния първи сервис

Павел Ангелов
Павел Ангелов 07:55 ч., 27 Яну 2015
0
1158
Getty Images

„Няма да крия, бесен съм”, процеди Григор Димитров за начало на пресконференцията си след загубения осминафинал от Анди Мъри на Australian Open (4:6, 7:6(5), 3:6, 5:7).

Първo от гнева на българина пострада една от ракетите му, която той разби на две в корта, след като Мъри реализира на нула решителния пробив в четвъртия сет.

В този момент вероятно Григор осъзна истина, която никак не е лесна за преглъщане – и вторият му турнира на австралийска земя ще приключи по абсолютно същия начин като първия.

Без титла, без значимо за амбициите му представяне и с поредна горчива загуба от тенисист от „Голямата четворка”.

Споровете дали това понятие още е валидно за карето Джокович, Федерер, Надал и Мъри продължават.

Но истината е, че статистиката на най-перспективното трио от новата вълна в лицето на Димитров, Нишикори и Раонич срещу тях продължава да е в най-добрия случай „незодоволителна”.

Фактите

През сезон 2014 и изминалите седмици от 2015-а, Григор има 2 победи и 8 загуби, японецът е с 3 успеха от 10 мача, а канадският бомбардир с 2 триумфа в 12 двубоя.

Федерер спря Григор в Бризбейн, а Мъри в Мелбърн. Преди да стигне до тези двубои, Димитров доказа думите на треньора си Роджър Рашийд, че „съвмествата им работа е променила всеки един аспект от играта му.”

Разбира се, най-видим е огромният напредък на нашето момче откъм кондиционна подготовка.

Григор вече не се притеснява от петсетови битки в австралийските жеги, като дори изглежда готов за две или три поред. Психическата му устойчивост също е много по-голяма или казано простичко – Димитров е по-корав противник. Но не достатъчно.

И точно тук се крие изводът, който отприщи справедливия гняв на Григор срещу... Григор.

Най-добрият ни тенисист започна в Бризбейн като абсолютен фаворит срещу Жереми Шарди, но му се наложи да спасява два мачбола, за да не отпадне още на старта. После лесно мина пред самоунищожилия се с куп непредизвикани грешки Мартин Клижан, за да дойде полуфиналът с Роджър Федерер.

Българинът излезе на корта без самочувствие, без план и без първи сервис. След скоростното 6:2, 6:2 за 54 минути дори Маестрото призна, че не е очаквал да спечели толкова лесно.

В Мелбърн поредността леко се обърна и непретенциозните съперници като Дъстин Браун и Лукаш Лацко бяха преодоляни в първите два кръга.

После беше ред на двубоя тип „Шарди”, в който Димитров отново излезе като тотален фаворит срещу Маркос Багдатис, но всъщност се видя принуден да играе пет сета и по-големият му психически запас за битка все пак му уреди осминафинал с Мъри.

Там Рашийд направи почти гениален треньорски ход, като минути преди двубоя каза на Григор: „След малко ще седна в ложата и ще се превърна в още един от зрителите. Искам да ме забавляваш.”

С тези думи австралиецът целеше да отприщи агресивната и зрелищна игра на Димитров, която беше единственият му шанс срещу шотландския воин, водещ битките си на 2 метра зад основната линия.

Григор излезе и „позабавлява” не само Рашийд, но и всеки човек, който поне малко е привлечен от тениса.

Бомбардировката от изящни удари обаче продължи само 10 минути и стигна за аванс от 3:0 гейма в откриващия сет. Анди изтърпя тях, както и всичко останало, което му предложи Димитров в мача с дразнеща увереност, преминаваща на моменти в надменност.

Виландер: Григор ще спечели титла от Големия шлем

„Григор Димитров със сигурност ще спечели титла от Големия шлем”, отсече 7-кратният победител в турнирите от славното каре Матс Виландер.

Наскоро шведът заяви, че българинът има сърце на шампион, а двубоят с Анди Мъри явно е затвърдил вярата му в потенциала на първата ни ракета.

За наше съжаление обаче, Виландер е нещо като Пеле в тениса – прогнозите му не се славят с голяма точност.

Мъри сякаш беше абсолютно убеден, че българинът ще се пропука.

Както всички знаем - така и стана. След 3:0 Григор загуби 6 от следващите 7 гейма. А когато изоставаше с 1:2 сета, но водеше с 5:2, Анди открадна мача с 5 гейма поред.

Григор предложи жесток отпор на шотландеца и именно затова толкова стряска фактът, че Мъри не трепна и сякаш чакаше своя миг.

Или по-скоро мига, в който Димитров ще се пречупи. В края на четвъртия сет българинът физически изглеждаше сякаш мачът е започнал преди 10 минути и със сигурност щеше да има предимство срещу олюляващия се около основната линия шотландец в решителен сет. Но психическото разпределние на силите не позволи подобно развитие.

Роджър Рашийд е свършил изключително много работа по физическата подготовка на Григор и това е огромна крачка в изграждането на всеки играч, който иска да е звезда в днешния тенис.

Остават нерешени обаче проблемите с недостатъчно стабилния бекхенд и непостоянния първи сервис, който е толкова необходим в играта на Димитров. Българинът безспорно е много по-издръжлив психически, но все още не е на нужното ниво, за да е съперник на лидерите в мъжкия тенис.

„Не играх добре днес, но важното е, че успявам да взимам и такива мачове, това ми носи увереност”, гласеше най-често коментарът на Димитров за победите му в Бризбейн и Мелбърн.

Така е, но подобен аргумент не е валиден в големите битки.

Григор си помогна като вля мощ в краката си, сега му трябва още такава и в главата. Работата във фитнеса е добре свършена към момента, но световният №11 има нужда да реши проблемите си на корта, ако иска да не е гневен извън него.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията