Шарапова срещу Серина в спор за титлата в Мелбърн

Двете ще се срещнат за 19-ти път

Sportinglife
Sportinglife 11:20 ч., 29 Яну 2015
0
552
Getty Images

Мария Шарапова и Серина Уилямс ще определят шампионката при жените на Australian Open. Двете не допуснаха изненади и спечелиха полуфиналните си двубои, достигайки до мача за трофея в Мелбърн.

Шарапова: Много съм щастлива

Това бяха две дълги седмици до финала, но съм много щастлива. Бях концентрирана срещу съперничка, която можеше да ми създаде проблеми.

Исках да не й давам територия, да не и давам основната линия и да атакувам дълбоко.

Първите геймове бяха много трудни и трябваше да ги спечеля, за да спадне напрежението върху мен. Сега ще отпразнувам победата и ще се готвя за битката в събота

Шарапова надигра с 6:3, 6:2 сънародничката си Екатерина Макарова, а Серина спечели американския сблъсък с Мадисън Кийс със 7:6(5), 6:2.

Епизодът на едно от емблематичните съперничества при дамите ще е под №19, но Серина ще излезе далеч по-уверена в събота с оглед на 15-те поредни победи над Маша от 2004-а насам и общия баланс от 16:2.

Традицията повелява титла за Уилямс, която е безгрешна достигна ли последния мач в Мелбърн, където е о 5 от 5 на финалите.

Мария от своя страна достигна до десети финал в Шлема и стана едва третата действаща тенисистка, която може да се похвали с толкова или повече битки за титли от Мейджърите. Другите две, естествено, са сестрите Уилямс.

В деветте си финала в Шлема до момента приятелката на Григор Димитров е 5:4. Титлите й бяха спечелени на Уимбълдън 2004, US Open 2006, Australian Open 2008 и Ролан Гарос на два пъти - 2012 и 2014.

Мария има два загубени финала в Мелбърн - през 2007-а от Серина Уилямс и през 2013-а от Виктория Азаренка. Маша достигна до финала на тазгодишния Australian Open без да е нужно да показва най-добрия си тенис срещу Екатерина Макарова.

Серина: Не очаквах да стигна финал

Доволна съм, че отново съм финалистка. Не дойдох тук с подобни очаквания към себе си. Мадисън е страхотна тенисистка и ще печели турнири от Големия шлем.

Много се радвам, че успя да се представи толкова добре. Справих се добре, но в първия сет тя натискаше много топката. Трябваше психически да оцелея.

Можех да бъда малко по-агресивна, но тя игра отлично и дори когато губеше, не се предаваше.

Чувствам се добре физически. Всеки ден се подобрявам и очаквам с нетъпрение финала.

Сервисът на световната №2 не бе на нужното ниво, но за сметка на това удряше мощно и точно и направи двойно повече уинъри от съперничката си.

Началото на първия сет бе много оспорвано. Шарапова отрази два брейкбола още в първия гейм, преминал през пет дюса, след което взе подававето на Макарова и затвърди за 3:0.

Екатерина върна пробива изоставане за 3:4, но веднага след това бе пробита отново и при 5:3 Маша затвори сета с гейм на нула. Втората част бе безметежна за приятелката на Григор - 4:0 след около двайсетина минути и 6:2 за крайната победа в рамките на час и 28 минути.

Серина срещна проблеми срещу Мадисън Кийс в първия сет, но опитът надделя. Световната лидерка бе пробита още на старта, но върна брейка в шестия гейм за 3:3, след което поведе за първи път от началото на двубоя.

Нататък сетът продължи с предимство на сервиращите и се стигна до тайбрек. Минибрейк направи разликата в дългия гейм.

При 6:3 ветеранката стигна до три сетбола. Кийс отрази два от тях с два поредни аса, но на свой ред с бомба от сервис Серина приключи сета за 45 минути. Във втората част бе далеч по-лесно, след като Серина дръпна с 5:1.

Кийс обаче се понрави на публиката, отразявайки седем мачбола в следващия гейм, преди да капитулира при подаването на Серина от деветия опит на знаменитата американка да приключи мача.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията