Джокера спечели играта на нерви и е на финал

Очаква го „близнакът“ му Анди Мъри

Sportinglife
Sportinglife 15:20 ч., 30 Яну 2015
0
448
Getty Images

В игра на нерви с върхове и спадове, отличен тенис и непримирима битка, четирикратният шампион Новак Джокович се класира за пети финал на Australian Open.

Поставеният под №1 в схемата сърбин детронира действащия първенец в Мелбърн Стан Вавринка от Швейцария със 7:6(1), 3:6, 6:4, 4:6, 6:0 след три часа и половина игра.

В търсене на пета титла 27-годишният сърбин ще се изправи срещу британеца Анди Мъри, който вчера си осигури място на финала за четвърти път в кариерата си, надделявайки над Тоаш Бердих.

Четвъртият в схемата Вавринка нанесе първия удар в двубоя с пробив в седмия гейм, но веднага след това загуби подаването си, а в последвалия тайбрек Джокович доминираше и даде само точка на съперника си.

Във втория сет швейцарецът беше на висота. Той отново проби за 4:2 и до края нямаше проблем да задържи аванса си. В третата част Джокович пропиля ранна преднина от 3:0, но при 5:4 отново успя да пробие и за втори път в мача поведе в резултата.

В четвъртия сет сърбинът отново натрупа аванс от 2:0, но Вавринка взе пет от следващите шест гейма, след което без проблеми изравни.

Петият сет започна с възможност за пробив за швейцареца, която той пропусна, а до края Джокович доминираше и не даде дори гейм на съперника си, с което взе реванш за загубата от Вавринка на четвъртфиналите в Мелбърн през миналия сезон.

Срещу Анди Мъри Джокера има поводи за оптимизъм.

Сърбинът е спечелил 15 мача, а загубите му срещу британеца са 8 на ниво ATP. Анди обаче пази най-топлия си спомен в кариерата именно срещу Ноле, когото победи с 6:4, 7:5, 6:4 на финала на Уимбълдън през 2013 г., ставайки първият британец с трофей на свещената трева от цели 77 години.

След това обаче последваха четири последователни успеха за Новак Джокович през 2014-а, който се наложи над Анди в Маями, US Open, Пекин и Париж. В тези четири мача шотландецът успя да спечели един-единствен сет срещу световния лидер.

Интересен е фактът, че Мъри е само със седмица по-голям от сърбина. Анди е роден на 15 май 1987 г., а Ноле на 22-исъщата година.

"Знаем се с Анди, откакто бяхме 12-годишни. Страхотно е, че отново ще играем на финал на турнир от Големия шлем. Играли сме много пъти заедно и се надявам да предложим още един зрелищен спектакъл на публиката", каза щастливият Джокович след успеха над Стан Вавринка.

Сърбинът е в поредица от девет мача без загуба от съперници от топ 10. За последно той отстъпи на Роджър Федерер на полуфиналите на "Shanghai Rolex Masters" миналата есен.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията