Левски: Трябват ни 1,7 млн. лева за лиценза

Ще спасяват клуба с по-скъпи билети, заеми от фенове и ... добра воля

Sportinglife
Sportinglife 15:50 ч., 30 Яну 2015
0
126
Lap.bg

Левски има нужда да погаси задължения от 1,7 милиона лева до 31 март, когато е крайният срок за лиценза за евротурнирите. Това признаха на пресконференция членовете на Управителния съвет на клуба след два дни заседаване.

Председателят на УС Иво Тонев

"На първо място, по време на това двудневно заседание на Управителния съвет, бяхме запознати с новите изисквания около лицензирането на клубовете. В тази връзка мога да ви кажа и първия сериозен проблем пред Левски, свързан с бъдещото получаване на лиценз, на първо място за Европа. Левски има задължения около 1 700 000 лева. Тези задължения са дължими към 31 декември 2014 година и това е първата задача, която стои пред нас като УС. До 20 март трябва да съумеем да погасим тази сума".

"Второто нещо, което обсъждахме дълго, беше един план, проектобюджет за първите шест месеца за 2015 година, който ние приехме, като разходите са сведени до минимум. Сумата, която е необходима за нормалното функциониране е около 4 400 000 хиляди лева до края на юни".

"Водим преговори с 3-4 потенциални нови спонсори на Левски, разговорите не вървят лесно. Зададени са конкретни параметри и рамки. Относно първия отбор, трябва да благодарим и поздравим Георги Иванов и Стойчо Стоев, които се правят с тези рамки, които сме им задали, съумяват да се вместят в тези финансови параметри. Ние като УС само можем да бъдем доволни от тяхната работа до момента".

"Ще водим разговор с всички, на които дължим пари, с някои ще бъде трудно или почти невъзможно, тъй като някои от сумите са разсрочвани вече по 1-2 пъти. Ще се опитаме да направим каквото можем. Безспорно източниците ни на приходи са няколко, имаме заложени приходи, налични договори, по които има постъпления. Преговорите с новите спонсори, които водим в момента. Това са пътищата, плюс някои много важни и добри идеи, които са от тръст Синя България и Националния фенклуб на привържениците. Тази сума е доста сериозна и истината трябва да си я казваме е, че Левски е в изключително затруднено финансово състояние".

"Пасивът е натрупан през годините, има суми, които са разсрочвани. Никой не си заравя главата в пясъка, не се игнорира нито един проблем, но съм оптимист, особено след случилото се вчера и учредяването на този бизнесклуб".

"Изискванията за лиценз за А група са завишени. При всяко положение целта е да вземем лиценз за Европа. Вземем ли лиценз за Европа, ще имаме и за А група".

До юни издръжката на клуба (оптимизирана докрай) е 4,4 милиона лева. Така с необходимите „на пожар” за лиценза 1,7 милиона лева, Левски има нужда да регистрира приходи от 6,1 милиона до лятото. А се очаква за този период те да са не повече от 1,4 милиона...

Какви са надеждите: Няма голям шанс Левски да спечели пари от трансфери, тъй като няма конвертируеми играчи. Изключение изглежда Божидар Краев, но сделка за него не е реалистична поне до края на сезона.

Заем също не е опция в момента, тъй като клубът няма достатъчно активи, за да обезпечи такъв от банка. Така че се чака „заем от общността” – тоест, да бъдат събрани парите от левскари, под една или друга форма. Засега, призна председателят на тръст „Синя България”, такава форма по буквата на закона не е открита.

В УС влиза бизнесменът Илия Козарев, който има строителна фирма, но не стана ясно той с пари ли ще помага или ноухау.

Предвидени са комерсиални дейности, активности тип „празници за феновете” на „Герена” – казано направо – събирания с бира и кебапчета на запалянковците. Правено е вече от ЦСКА, няколко пъти в последните 2 години, но приходите не са особено вдъхновяващи.

През април Левски възнамерява да покани Славия за приятелски мач-празник, който да отбележи стогодишнината от най-старото столично дерби. От него също се чакат приходи, които ще бъдат разделени поравно между двата клуба.

От всичко казано разбрахме, че на карта е поставено оцеляването на Левски. Но няма ясна идея, нито пък механизъм, който да генерира приходи. Преговаря се със спонсори, но засега разговорите удрят на камък.

Оптимизирането на разходите е задача номер едно. Следва увеличаване на приходите, като единствената конкретна мярка, която чухме, е вдигането на цената на билетите.

Цените на билетите за сектор В ще са 15 лева, а за сектор Б - 10 лева. Изключение прави само мачът с ЦСКА, като цените там са 14 и 10 лева по споразумение с червените.

На 4 февруари ще бъдат пуснати абонаментните карти за полусезон, като цените за сектор В ще бъдат 96 лева, а за сектор Б - 60 лева. За ученици и пенсионери има намаление 50%.

Така и не се чуха подробности по идеите, които бяха анонсирани след заседанието на УС в четвъртък.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията