Още една крачка към рекорда

Тина Мазе с втори медал от световното първенство, иска още три

Sportinglife
Sportinglife 09:10 ч., 07 Фер 2015
0
107

Във вторник словенката Тина Мазе спечели сребърен медал в първата дисциплина в програмата на световното първенство по алпийски ски във Вейл и Бийвър Крийк. С добро каране Тина зае второ място в супер G и смело заяви, че е в състояние да спечели отличия във всички пет старта от програмата.

Подобен резултат обаче до този момент не е записвала нито една състезателка при жените. Всъщност с такова постижение може да се похвали единствено Лассе Кюс, който го прави през 1999 г. отново в Бийвър Крийк.

Линдзи Вон

"Разочарована съм"

„Знам, че мога да го направя. Знаех го още преди да дойда тук”, уверено заяви Мазе.

След старта в спускането тя е с една стъпка по-близо до целта си, защото с блестящо каране спечели първото място и вече има два медала от шампионата. С титлата си словенката става едва втората състезателка, която след олимпийската титла, печели и световната. Преди нея това направи единствено Микаела Фигини в периода 1984/85 година. Тина е и първият словенски състезател със световна титла в дисциплината. Тя вече има общо осем медала от световно първенство, три от които златни.

Тя влезе в историята и с още един факт: със своите 31 години е най-възрастната състезателка, която печели титла в индивидуален старт на световното първенство.

Словенката обаче умело се шегува с този факт. „Онзи ден когато пътувах с лифта към пистата се засякох с една от по-младите състезателки. Тя ме попита на колко години съм всъщност. Отговорих й: На 60”, с усмивка заяви новата световна шампионка. „Не се чувствам стара, независимо какво мислят младите и специалистите. Имам страшно много енергия, готова съм за останалите състезания”.

Втора в спускането остана Анна Фенингер. Двете с Мазе просто размениха местата си от първия старт във вторник когато австрийката спечели златото, а за словенката остана среброто.

„Битката с Анна беше страхотна, направи състезанието наистина интересно и за двете ни. Това се дължи и на отличното време и на идеално подготвеното трасе, снегът бе достатъчно твърд и бе чудесно да караш по тази писта”, обясни Мазе. За нея това

Всъщност съперничеството между двете не е от вчера. През 2013 г. Анна спечели световната купа, изпреварвайки Мазе. През 2014 г. се случи обратното. Всяка очаква другата да е най-сериозната й съперничка и на това световно първенство. Въпреки това са близки приятелки. „Няма как да е по-друг начин, защото през цялото време сме заедно на подиума”, обяснява Анна. 

Отличието, което тя спечели в спускането е второ за нея в САЩ и трето за страната й. С това Австрия продължава да е убедително начело в класирането по нации след като на сметката на тима са два златни и един сребърен медал. Нещо, което не се случи на домашното първенство преди две години.

Резултатите

1. Тина Мазе (Слов) 1:45.89 минути
2. Анна Фенингер (Ав) 1:45.91
3. Лара Гут (Швейц) 1:46.23
4. Никол Шмидхофер (Ав) 1:46.92
5. Линдзи Вон (САЩ) 1:46.94

Анна има свое обяснение за това.

„Когато се състезаваш извън родината е далеч по-лесно. В къщи медийното внимание и интереса на публиката са толкова големи, че допълнително увеличават напрежението. В такава обстановка е трудно да покажеш най-доброто си каране”, коментира тя.

„Щастлива съм от представянето си, беше наистина страхотно състезание. И много емоционално – първо когато финиширах и разбрах, че съм първа и после когато финишира Тина и ме изпревари с толкова малко. Получи се точно обратното на онова, което стана в Супер G”, допълни Фенингер.

Трета в старта завърши Лара Гут. Голямото разочарование за домакините бе представянето на суперзвездата Линдзи Вон. Макар че записа три победи в спускането в световната купа американката завърши едва пета на световното първенство. 

Състезанията при жените продължават в понеделник с комбинацията.

Вон: Разочарована съм

Видимо разочарована бе в първите минути след финала американката Линдзи Вон. 30-годишната състезателка бе сочена като един от големите фаворити, но даде едва пето време. „Разочарована съм, макар че се пързалях толкова добре, колкото и друг път. Бях концентрирана, фокусирана, исках да покажа най-доброто пред приятелите си, семейството си и всички фенове, но това просто не бе моят ден. Въпреки че имах достатъчно скорост, това не се видя във времената ми”, коментира Линдзи след финала. „Онова, което ме успокоява е невероятната атмосфера, която се създаде. Гордея се с начина, по който всички се обединиха, за да се превърне това първенство в истински празник”. Вон има още два шанса за медал от шампионата – комбинацията в понеделник и гигантския слалом в четвъртък.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията