Угасналият Роналдо

В сравнение с предходния сезон, тази година португалецът е нанесъл със 70 удара по-малко

Sportinglife
Sportinglife 08:20 ч., 11 Фер 2015
0
704
Getty Images

Безсилието на Кристиано Роналдо на „Висенте Калдерон“ бе отражение на малката спортна трагедия, която изживява Реал (Мадрид): седем души в наказателното поле на Икер Касияс и около него; трима в противниковата половина, включително и самият Кристиано, залепен за централната линия, чакайки отборът да му достави топката в краката.

Наложи му се да чака цял следобед. Той чакаше и чакаше, но така и не получи удобен пас. Чакаше, предпочитайки да не се движи, да не се връща, да не помага на халфовете.

Португалецът остана анонимен, както му се случва доста често в последните месеци, готов за някой спринт и гол, дозирайки грижливо усилията си, внимавайки тялото му да не се износи прекалени бързо. Грижейки се за лявото си коляно.

Броят на нанесените към вратата удари е красноречив показател за активността на един нападател. През цялата си кариера Кристиано увеличаваше броя на шутовете, които отправяше към противниковата мрежа. Особено в последните години.

Но 2013/14 беше връхната точка в това отношение.

Ударите към вратата, отправени от Кристиано Роналдо в първите 19 мача от Примера в последните 4 сезона

2011/12 132
2012/13 141
2013/14 179
2014/15 109

После дойде възпалението на сухожилието и атомната мощ на португалеца започна да угасва.

В сравнение с предходния сезон, тази година португалецът е нанесъл със 70 удара по-малко. 70 удара за 19 мача – това е огромен спад. Най-вероятно причината е влошеното му физическо състояние. Все пак човекът навърши 30 години. А възпалението на сухожилието е сигнал за сериозно изтощение на организма.

Кристиано е най-добрият реализатор в историята на Реал от Ференц Пушкаш насам и броят на попаденията му си остава впечатляващ. До момента той има 28 гола в Примера (8 от дузпа).

Начинът му на игра обаче се промени доста. Той вече не се връща, за да получава топка. Движи се по-малко. Поведението му е като на типична „деветка“. По-ефикасен е. Повече чака на "гюме".

Докато има достатъчно добри съиграчи, които да му поднасят кълбото, той ще се освобождава и ще бележи. Но когато асистентите (Марсело, Лука Модрич, Хамес Родригес) ги няма, отборът не успява да върже игра и нападателите остават изолирани.

Проблемът се изостря особено срещу силни съперници. В събота срещу Атлетико Роналдо отправи само един удар, и то отдалеч. При това португалецът беше най-активният от тримата нападатели.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията