Най-дружелюбната футболна армия

Всички по света са приятели на шотландските фенове (без англичаните)

Sportinglife
Sportinglife 14:35 ч., 08 Сеп 2015
0
1218
Getty Images

На Евро 92 в Швеция и Мондиал 98 във Франция шотландските фенове бяха обявени за най-добрите на турнирите.

Можете ли да повярвате?

Винаги някой от агитката притичва до близкия супермаркет, за да купи препарати за почистване. Да не остават мръсни следи от многото бира. Това се случи и миналата година на лондонския площад „Трафалгар“.

Заради своята откритост и дружелюбност шотландската армия навсякъде е приемана с отворени обятия.

Феновете имат неутолима жажда за бира и са известни със самоиронията си. Затова са за пример за всички по света.

Единственият случай с изключение на гостуванията в Англия, когато шотландците са причакани с бутилки и камъни, е в Киев през 2006 година.

Дори изключително недружелюбните хърватски запалянковци посрещнаха като братя гостите от Острова. „Най-много ме разчувстваха те, казаха, че искат да са като Тартан Арми“, продължава Браун.

Шотландците успяха да спечелят на своя страна и сърбите.

Квалификационен мач в Нови Сад беше под огромна заплаха заради мощен снеговалеж. 30 сантиметра сняг имаше по терена, а първи в почистването се включиха момчетата с полите.

Така станаха истинските звезди в Сърбия. „Хората по улиците ни спираха, за да се снимат с нас – добавя Джим Браун, който е бил и в Загреб, и в Нови Сад. - Полицаите се страхуваха да не ни нападнат. Но сръбските фенове искаха да вървим заедно до стадиона.“

Любовта към Тартан Арми започна още преди падането на Берлинската стена.

В бившата ГДР имаше много феновете, които подкрепяха Шотландия. Нейни верни поданици има в Хърватия, Франция, Италия,

Скандинавските страни...

Германци от Рощок дори са признавали, че не знаят за кого да викат в мача между Бундестима и „смелите сърца“. „Сигурно е много специално да симпатизираш на Тартан Арми, защото нашата любов се базира на приятелството“, допълва Джил Кларк.

Да се говори за клубни отбори, когато играе националният, е забранено.

Това е неписано правило. Повечето запалянковци симпатизират на по-малки клубове като Партик Тисъл, Клайдбанк или Ийст Стърлинг. Разбира се, грандовете Селтик и Рейнджърс също имат своите представители.

В последните години Селтик е безспорният №1 в Шотландия. Често играе в Шампионската лига и веднъж дори победи Барселона.

Рейнджърс се опитва да се върне в елита след фалита, но не успя в предишния сезон да прескочи втория ешалон. Брайън Рой е фен на Мадъруел, който не може да повярва, че неговият тим бе изхвърлен преди година от исландски тим, на който не може да запомни името.

Кризата в клубовете удря и по националния отбор. От 1998 година Шотландия не се е класирала за голямо първенство.

Всеки от феновете има своя лош спомен, заради който му е идвало да зареже националите в ерата на германския треньор Берти Фогтс– като постоянните загуби от Уелс, нулевото равенство срещу Беларус, загубата с 1:5 от Щатите, когато отборът се готви на игрище за голф.

Или гостуването на Япония в Йокохама, когато дори най-заклетите не познаваха две трети от отбора си.

На път за Страната на изгряващото слънце администраторът на отбора направил снимка на един от извиканите футболисти, за да не го забрави как изглежда.

Шотландските фенове са толкова верни, че никога не искат да пропуснат мач. Дъги Уотърспуун се развел два пъти, защото отказал да не пътува с отбора.

Дори в държави като Литва винаги армията е най-малко от 3000 души. Именно в такива страни, където иначе никой не би отишъл, обичат да пътуват шотландците. Първото пътуване до Естония през 1993 година бе с автобуси – едва пълна седмица.

Днес с развитието на авиотранспорта се пътува само със самолети. Футболните екскурзии раждат стотици анекдоти. Джим Кларк например наел апартамент в Кишинев за петима.

Групата му обаче набъбнала до десет.

Когато попитал хазяина дали ще ги приюти, той отишъл до съседа и след минута се върнал: „Дайте един долар и имате още един апартамент.“

Малко преди разпада на бивша Югославия, където инфлацията стигна върхове, шотландски фенове дали бакшиш от 100 паунда на бармана.

От благодарност той им уредил спане и таксита до летището. Извикал полицаи, които срещу два паунда придружавали навсякъде феновете... С тях проблеми никъде няма.

Те са Тартан Арми. Най-дружелюбната армия на света.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията