1 млн. долара за ръкавиците на Али и Листън

Имаше ли нещо гнило в двата мача помежду им?

Sportinglife
Sportinglife 06:50 ч., 24 Фер 2015
0
159
Getty Images

Боксовите ръкавици на Мохамед Али и Сони Листън от прочутия им бой през 1965 г. бяха продадени за $956,000 на търг в Ню Йорк.

Аукционът бе организиран от даласката компания "Heritage Auctions", а притежателят на спортните реликви пожела да остане анонимен.

"Удара фантом"

Ударът, с който Али нокаутира съперника, остава в историята като "удара фантом". А и до днес се споменава репликата на спортния журналист Джими Канън, който казва, че с подобен удар "не може да смачка и гроздово зърно".

Битката се състои в град Луистън, а Касиус Клей (Али) печели с нокаут още в първия рунд. Двубоят и до ден днешен буди сериозни подозрения, след като ФБР разследва възможна уговорка и вмешателство на букмейкъри от подземния свят.

Ударът, с който Али нокаутира съперника, остава в историята като "удара фантом". А и до днес се споменава репликата на спортния журналист Джими Канън, който казва, че с подобен удар "не може да смачка и гроздово зърно".

Но мачът има също толкова скандална предистория. Листън е бивш затворник с връзки с мафията, а 15 месеца по-рано е победен от Касиус Клей в двубой от седем рунда.

Тогава Али е действащ олимпийски шампион от Рим 1960 г., а седмица преди боя на 25-ти февруари 1954 г. се присъединява към "Черните мюсюлмани".

Клей, едва 22-годишен, започва мача като абсолютен аутсайдер, а десетичният коефициент за негова победа е 8. В крайна сметка той печели и срещата дава начало на блестящата му кариера.

Според документите, разкрити от The Washington Times, съществуват сериозни подозрения, че изходът на боя е манипулиран от букмейкър от Лас Вегас, свързан с организираната престъпност и в близки отношения с бившия затворник Листън.

Става въпрос за Аш Ресник, известен с връзките си в подземния свят.

Ключовото ново доказателство е разпит от 24-ти май 1966-а. Тогава ФБР призовава Барнет Магидс, комарджия от Хюстън, който преразказва на агентите диалога си с Ресник преди мача Клей - Листън.

Магидс твърди, че Ресник на няколко пъти го предупреждава да не залага за победа на Листън. Също така става ясно, че Ресник и Листън печелят над 1 млн. долара от загубата на шампиона.

Не съществуват доказателства, че Али участва в схемата или че е знаел за манипулацията.

В началото на мача Али изпитва затруднения, но се съвзема и печели убедително. Резултатът е шокиращ и Бюрото за разследване започва да рови.

Листън твърди, че е изпитвал болки в рамото, а лекарят на двубоя установява разкъсване на сухожилие в лявата му плешка.

По-късно медицинското заключение е, че Листън е започнал боя със здравословния си проблем.

Подкомитет на Сената се събира на заседание 3 месеца по-късно, но не намира достатъчно доказателства за уговорка.

След втория мач с Листън, Али е шампион в тежка категория до 1967 г. с победи над Флойд Патерсън, Хенри Купър и други. Отказът му да влезе за войната във Виетнам обаче води до отнемането на титлата му и той е изключен от спорта за три години.

През 1970-а нокаутира Джери Куори, а след това са трите легендарни битки с Джо Фрейзър. Али пада в Боя на века, но след това печели следващите два. Знаменитата победа над Джордж Форман в Заир пък е през октомври 1974 г.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията