Луис ван Гаал

Кой ще спечели битката за „златното“ четвърто място в Англия?

Челси и Ман Сити изглеждат сигурни за ШЛ догодина, Юнайтед, Арсенал и Ливърпул обаче имат сериозна конкуренция за луксозния турнир

Sportinglife
Sportinglife 09:10 ч., 29 Ное 2014
0
71
Getty Images

Имало едно време във футбола, когато най-важното нещо на вътрешната сцена било да станеш шампион.

В наше време обаче в големите европейски първенства и най-вече в английската Висша лига, на домашния фронт основната цел за редица отбори се оказва малко по-различна. Дори за гиганти като Манчестър Юнaйтед, Арсенал и Ливърпул понякога най-важното нещо е да влязат в четворката.

Причината? Участие в Шампионската лига, естествено, и солиден плюс за клубните финанси.

В първите 12 кръга в Премиършип нещата се развиха по такъв начин, че шампионът, според повечето медии, изглежда ясен – Челси

Сините имат аванс от 6 т. пред Саутхемптън, но никой не очаква Светците да се задържат на тази позиция. Действащият шампион Сити е фаворит за второто място (ако не успее да завърже някаква битка със сините за върха).

Следва обаче голяма група отбори, които в този момент имат почти еднакъв актив и съответно имат пълното право да мечтаят да докопат златната кокошка на УЕФА през идния сезон.

Топ 10 в Англия към този момент

1. Челси 32 т., 2. Саутхемптън 26, 3. Ман Сити 24, 4. Ман Юнайтед 19 5. Нюкасъл 19, 6. Уест Хем 18, 7. Суонзи 18, 8. Арсенал 17, 9. Евертън 17, 10. Тотнъм 17 точки.

Няма как да не забележим, че един от тимовете, които по принцип би трябвало да се борят за четворката – Ливърпул – започна сезона по кошмарен начин и в момента е по-близо до зоната на изпадащите, отколкото до зона Шампионска лига. Червените вероятно рано или късно ще тръгнат нагоре и би трябвало да са в състояние да се намесят в битката за заветните европейски визи.

Не и според „Дейли Мейл“ обаче. Присъдата на изданието за тима на Брендън Роджърс е кратка и ясна:

Съжаляваме, Ливърпул, но нямаш никакъв шанс с 12-ото си място и 14-те си точки

Таблоидът оцени шансовете на отборите между 4-о и 10-о място за това догодина да участват в ШЛ.

4. Манчестър Юнайтед (19 т.)

Защо ще влезе в четворката

Под ръководството на сър Алекс Фъргюсън "Червените дяволи" винаги бяха смятани за отбор, който влиза във форма в решаващата фаза на сезона. Уейн Руни в момента е в добра серия, а контузиите все някога трябва да престанат да мъчат Юнайтед. Освен това манчестърци не участват в евротурнирите, което би трябвало да им помогне да запазят нужната свежест до май.

Защо няма да успее

На пръв поглед изглежда абсолютно невъзможно мълнията да удари два пъти на едно и също място. Но ако Ван Гал не действа решително и ефикасно през януарския трансферен прозорец, а Радамел Фалкао и Робин ван Перси не започнат да бележат редовно, трикратният европейски клубен първенец може да остане извън Шампионската лига за втори пореден сезон.

Ключов играч

Би трябвало да е вратарят Давид де Хеа, който израсна много в последните сезони и доказа, че е достоен за титуляр в клуб като Юнайтед.

От началото на сезона испанецът вече донесе доста точки на Червените дяволи със спасяванията си.

Разочарование

Бихме могли да посочим Фалкао, но Ван Перси го бие. Преди Ван Гал да започне работа на „Олд Трафорд“, всички бяха убедени, че двамата холандци ще се разбират като по ноти. В момента обаче изглежда, че изглежда мениджърът и нападателят се опитват да пеят на различни езици. Когато е във форма, Ван Перси е унищожително оръжие и Юнайтед има нужда от решаващите му действия в атака.

Оценка на мениджъра

Ван Гал умее да излага убедително вижданията си за футбола, но ореолът на неуязвимост, който той си спечели на световното първенство в Бразилия, като че ли поизтъня. Като се имат предвид опитът му и егото му, той едва ли е очаквал да бъде на 5 т. от градския съперник Сити и на 13 от лидера Челси в този момент от сезона (6 по десетобалната).

5. Нюкасъл (19 т.)

Защо ще влезе в четворката

Северняците си върнаха увереността в собствените сили, набраха страхотна инерция и опровергаха онези, които им предричаха борба за оцеляване само преди няколко седмици.
Ако трябва да сме по-прагматични, ще назовем прекрасната форма на Муса Сисоко в средата на терена, това, че Папис Сисе навлезе в ритъм в атака и двамата с Айосе изглеждат страховита двойка, както и спасяванията на вратаря Тим Крул.

Защо няма да успее

Не забравяйте все пак, че говорим за Нюкасъл. Петте поредни победи в първенството дойдоха след серия от пет успеха в 26 мача. Както констатира преди няколко века един изключително интелигентен човек, всяко действие има равно по сила противодействие. Е, Исак Нютон вероятно е имал предвид именно "Свраките", когато е формулирал третия си закон.

Отборът на Алън Пардю не познава значението на израза „златната среда“, така че винаги избира една от двете крайности.

Ключов играч

Айосе. Испанецът, привлечен през лятото като перспективен играч за бъдещето, се разписа в три поредни мача и показа, че е напълно способен да върши отлична работа още сега.

Разочарование

Реми Кабея. Купен за внушителните 12 млн. паунда от Монпелие през лятото, националът на Франция беше големият летен удар на Нюкасъл. Имаше обещаващи моменти в предсезонните контроли, но щом започнаха официалните мачове, Кабея направо изчезна от поглед. Твърде малогабаритен за Висшата лига, скоро той бе изместен от стартовия състав и се върна само заради контузиите на свои съотборници.

Оценка на мениджъра

Алън Пардю изтърпя всички обиди по свой адрес и успя да запази достойнство. Босът на Свраките отлично осъзнава, че щом успешната серия секне, той моментално отново ще се превърне в любима мишена на фенове и журналисти. Засега обаче нещата се развиват отлично за него (9 по десетобалната).

6. Уест Хем (18 т.)

Защо ще влезе в четворката

Само две думи: Анди Керъл. И без него "Чуковете" започнаха отлично сезона, но нападателят вече е готов за игра и изглежда по-лек отвсякога.

Със сигурност това би трябвало да е знак за предстоящи добри времена. Мениджърът Сам Алърдайс вероятно ще успее да впише тарана във възродения си отбор и присъствието му няма да наруши баланса в редиците на Уест Хем.

Защо няма да успее

Твърде много е да искаме от един тим да се бори за четвъртото място с къса резервна скамейка. През миналия сезон никой не би предположил, че "Чуковете" ще повишат толкова драстично нивото си. Диафра Сако в момента вкарва във всеки мач, но подобни серии не се случват често. Освен това той вероятно ще участва в Купата на Африка в състава на Сенегал, което ще бъде тежък удар за лондончани.

Ключов играч

Енер Валенсия, Шейху Куяте и Сако имаха блестящи моменти, но Стюърт Даунинг си върна мястото в английския национален отбор благодарение на своето постоянство на клубно ниво.

Разочарование

Очакваше се Мауро Сарате да помогне на "Чуковете" с южноамерикански блясък и много голове, но досега аржентинецът не оправдава очакванията.

Оценка на мениджъра

През миналия сезон Сам Алърдайс бе в ситуация, сходна с тази на Пардю. От борда на директорите му триха сол на главата заради стила на игра на Чуковете и той явно се е вслушал в думите на шефовете си (8 по десетобалната).

7. Суонзи (18 т.)

Защо ще влезе в четворката

Шансовете на уелския тим изглеждат минимални. Суонзи е отбор, който е по-добър от сбора на качествата на играчите му, но ако Вилфред Бони и Гулфи Сигурдсон продължат да бележат, "Лебедите" може и да натрупат достатъчно точки.

Защо няма да успее

Съставът е твърде малоброен и изглежда невъзможно Суонзи да задържи настоящия ритъм по-продължително време. "Лебедите" започнаха сезона с 4 поредни победи, но оттогава имат само 3 успеха в 11 мача. За уелския клуб място в челната осмица би било отлично постижение.

Ключов играч

Бони има вече 6 гола на сметката си и изпреварва с едни гърди Сигурдсон.

Ръководството на клуба направи отличен ход, като преподписа с котдивоареца, за когото се оглеждат големите акули в играта.

Разочарование

Феновете на Суонзи очакваха много от завърналия се Нийл Тейлър, но засега той явно не е набрал върхова форма, след като излекува счупения си крак.

Оценка на мениджъра

Гари Монк продължава да демонстрира красноречиво колко добре познава възможностите на Суонзи. Най-важното е, че играчите имат пълно доверие на наследника на Михаел Лаудруп (8 по десетобалната).

8. Арсенал (17 т.)

Защо ще влезе в четворката

Защото винаги успява да го направи. Ако има нещо, което Арсен Венгер се е научил да прави през годините във Висшата лига, то е да вкарва отбора си в топ 4 и да му гарантира участие в ШЛ. Топчиите са тормозени от травми, но съставът изглежда достатъчно качествен, за да може лондончани да се изстрелят нагоре в края на сезона. Да не забравяме и головете, които бележат Алексис Санчес и Дани Уелбек.

Защо няма да успее

Заради слаба игра в защита и контузиите на футболисти като Джак Уилшър, Тео Уолкът, Месут Йозил и Микел Артета. Освен това конкуренцията дръпна доста в сравнение с миналия сезон. В крайна сметка всичко може да зависи от здравословното състояние на Арън Рамзи, който имаше ключов принос за Топчиите преди година.

Ключов играч

Алексис Санчес. Доста пари бяха похарчени за него, но чилиецът се отплаща с голове, асистенции и игра, която гали окото.

Досега 30-милионният стрелец има 8 попадения на сметката си, което е отлична новина за Арсенал.


Разочарование

Рамзи има нужда от време, за да загърби всичките травми, които претърпя в последните месеци. Халфът загатна, че е в състояние да си върне формата от миналия сезон с изявите си за Уелс, така че би трябвало скоро да заиграе на пълна мощност и с екипа на Арсенал.

Оценка на мениджъра

В момента всеки мач за Арсен Венгер е като коледна сутрин. Той оглежда лъскаво опакованите си подаръци, но не знае какво ще открие, щом веднъж се реши да ги отвори – истински съкровища или празна кутия. Засега нещата не вървят съвсем по план (6 по десетобалната).

9. Евертън (17 т.)

Защо ще влезе в четворката

Карамелите имат изключително опитен отбор, способен да се представя със забележително постоянство в дългосрочен план. Мениджърът Роберто Мартинес винаги е готов да рискува, за да спечели трите точки.

Белгийският национал Ромелу Лукако се събуди от своята летаргия и напоследък бележи с отлично темпо.

Защо няма да успее

Прилична първа единайсеторка, липса на стойностни резерви. Всяка потенциална контузия може да окаже огромно негативно влияние върху играта на Евертън. Отсъствието на Гарет Бари е голям проблем, а сините от Ливърпул трябва да се молят същото да не се случи на играчи като Лейтън Бейнс, Тим Хауърд, Джеймс Маккарти и Лукаку.

Ключов играч

Маккарти рядко попада в центъра на вниманието, но Евертън е много по-силен с него в редиците си. Когато играе, халфът има решаващ принос за представянето на Карамелите.

Разочарование

Не може да се каже, че някой се представя кошмарно, но Антолин Алкарас играе доста посредствено и често получава контузии.

Оценка на мениджъра

Евертън не започна сезона по най-добрия начин, но Роберто Мартинес и играчите му се представят солидно в последните мачове (7 по десетобалната).

10. Тотнъм (17 т.)

Защо ще влезе в четворката

Както обикновено, на хартия Шпорите изглеждат много добър отбор. Те започнаха доста добре сезона под ръководството на Маурисио Почетино и притежават ярки изпълнители като Насер Чадли и Кристиян Ериксен.

Щом съумеят да преодолеят загубата на концентрация покрай двубоите от Лига Европа и Почетино спре да върти състава, Тотнъм би трябвало да е в състояние да атакува сериозно топ 4.

Защо няма да успее

Шпорите са неубедителни домакини. Феновете им, които ходят само на „Уайт Харт Лейн“ са сигурни, че отборът им не става за нищо. Те обвиняват за това мениджъра Почетино. Пък и цикълът сряда-събота не понася особено добре на футболистите на Тотнъм.

Ключов играч

До момента Чадли се представя блестящо. Атакуващият халф има цели 6 гола – нещо, от което Тотнъм отчаяно се нуждае.

Разочарование

Както винаги, когато става дума за Шпорите, те не са едно и две.

Но Емануел Адебайор за пореден път се представя по начин, който е необясним с оглед на класата му.


Оценка на мениджъра

През лятото Почетино напусна Саутхемптън с мисълта, че се издига в йерархията на Висшата лига. Действителността се оказа доста по-различна от представите на аржентинеца (6 по десетобалната).

 

Източник: „Дейли Мейл“

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията