ФИФА към клубовете: Забравете за компенсации

Двете страни започват преговори в следващите седмици

Sportinglife
Sportinglife 15:00 ч., 05 Март 2015
0
347
Getty Images

Най-големите футболни клубове в Европа се готвят да преговарят с ФИФА през следващите седмици относно идеята световното първенство в Катар през 2022 г. да се проведе през зимата.

Очаква се преговорите да започнат съвсем скоро, но достигането до решение вероятно ще отнеме време.

Европейската клубна асоциация (ЕКА) включва 214 клуба от Стария континент. Тя бе създадена през 2008 г. първоначално от 16 клуба, сред които Реал Мадирд, Барселона, Челси, Манчестър Юнайтед и Байерн Мюнхен.

В момента всяка от 53-те страни членки на УЕФА вече има поне по един свой представител.

"Бордът на Асоциациятна изрази готовност да започне дискусии с ФИФА, за да се намери сериозно и справедливо решение", заяви говорителят на ЕКА.

Миналата седмица генералният секретар на ФИФА Жером Валке отхвърли възможността да се плащат каквито и да било компенсации на клубове и лиги, които са недоволни от датите на провеждането на шампионата на планетата. 

Според него има достатъчно време до началото на турнира, за да се пренаредят програмите на отделните първенства.

Председателят на ЕКА Карл-Хайнц Румениге обаче определи като "позитивни" разговорите с президента на ФИФА Сеп Блатер през последните дни.

Смята се, че преговорите за условията за освобождаването на играчите от клубовете за световното в Русия през 2018 г., а след това в Катар четири години по-късно, ще наложат механизъм за решаването на въпроса за в бъдеще.

ФИФА плати на клубовете около $70 млн. след световното първенство в Бразилия миналата година, а статистиката отчете, че две трети от играчите на шампионата са собственост на европейски отбори.

Индивидуалните плащания се изчисляват на база броя на играчите, които представят конкретен клуб на Мондиала, както и на броя на дните, които прекарва всеки от тези футболисти на турнира, докато отборът му не отпадне. 

Очаква се заради решението за провеждането на първенството в Катар през зимата плащанията от страна на ФИФА към клубовете да се увеличат значително.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията