Изненада или не съвсем?

Тодор Стойков взима властта в Лукойл Академик

Анна Николова
Анна Николова 07:55 ч., 06 Март 2015
0
152
Lap.bg

Малко повече от десет дни след като официално бе обявено, че Сашо Везенков вече не е спортен директор на Лукойл Академик, по същия начин стана ясно, че неговият наследник е…Тодор Стойков.

Бившата звезда на тима официално прекрати активната си кариера през есента на 2013 г.

С негова помощ Лукойл Академик спечели последната си титла. Още когато заяви, че се оттегля стана ясно, че един ден Стойков ще получи пост в управата на клуба. Затова вчерашното съобщение за назначението му не би трябвало да изненадва кой знае колко.

Тодор Стойков: Лукойл Академик трябва да стане шампион

„Приех назначението с огромно удоволствие и с големите очаквания, които се очакват от нашия отбор и от мен. Знам каква е важността на тази позиция, но който го е страх от мечки, да не ходи в гората”, бяха първите думи на новия директор на Лукойл пред gong.bg.

„Всички тези промени се правят в името на това отборът да спечели това, което е спечелил в предишните години. Очаквам успехите, които съм получил на паркета, да получа и като директор. Без много приказки трябва да се хващаме за работа и да постигнем целите, които имаме, а това е да станем шампиони. Има някои неща, които трябва да променим. Има някои играчи, които не познавам, трябва да видя какви са им проблемите. Лукойл обаче е първи в класирането и възможността да спечелим титлата е голяма”, коментира още Стойков.

Любопитното е обаче че Стойков всъщност прие поста от втори опит. Още когато бе обявено, че Сашо Везенков напуска, се затовори, че именно бившият капитан ще е неговият наследник. Тодор обаче отхвърли възможността. Дни след това ситуацията се промени на 180 градуса.

“На президента (б. а. - Валентин Златев) трудно се отказва особено когато те помоли лично”, обясни промяната в позицията си Стойков.

Всъщност това не е нещо ново.

Именно Златев бе човекът, който толкова години успяваше да задържи Тодор в състава. И то въпреки трудните на моменти взаимоотношения между звездата и бившия вече спортен директор Сашо Везенков.

А и да не забравяме, че именно Златев стана кум на Тодор Стойков когато бившият вече национал се ожени преди няколко години.

Сега остава въпросът колко големи ще са правомощията на Стойков на новата му позиция.

И ще бъде ли Сашо Везенков като директор на спортната агенция на Лукойл негов пряк началник както в годините като състезател или Стойков ще се отчита директно на президента?

Какъвто и да е отговорът изборът на Валентин Златев е логичен.

И не би трябвало да изненадва никого. Независимо, че Стойков има зад гърба си само опита на състезател, не и на мениджър или ръководител.

Тодор обаче прекара по-голямата част от кариерата си именно в Лукойл Академик така че познава ситуацията в клуба отвътре и едва ли има нещо, което да го изненада.

Нещо, което не би могло да се каже за никой външен човек, който би поел постта

А и да не забравяме, че преди 13 години когато за спортен директор бе назначен Сашо Везенков ситуацията бе горе долу същата.

През 2002 г. когато пое постта бившият баскетболен национал на България току що бе приключил с активната си кариера. Зад гърба си имаше само скромния опит на играещ треньор и наставник на юноши старша възраст на кипърски тим.

В годините обаче превърна Лукойл Академик в асболютен хегемон у нас, изиграни бяха и няколко много силни и запомнящи се двубои в Европа.

Няма пречки историята да не се повтори със Стойков. Дали ще стане обаче ще покаже времето.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията