Лудогорец и ЦСКА – претенденти на „ръчна”

Стартът след зимната пауза дава надежди за интрига, качество – забравете

Хенри О'Дейвид
Хенри О'Дейвид 15:55 ч., 09 Март 2015
0
741

Лудогорец и ЦСКА се борят за титлата, за която слушаме от есента – кой я заслужил, кой с какъв ресурс я преследвал и кой играел чисто срещу нечистите методи на конкурента. Нищо ново под палещотото слънце (и малко обилен снеговалеж) на българския футбол.

Отборите направиха такава подготовка, че ги чакахме като командоси от американски спецчасти да летят по терена и да правят невиждани неща.

Вярно е – началото на официалните мачове традиционно е трудно, но ако говорим за напрежение върху Лудогорец и ЦСКА сега, когато все още сме в редовния сезон, какво ще става в плейофните рундове..?

Лудогорец изигра вече пет официални мача, в които вкара с мъка някакви си три гола – един директно от свободен удар, който изглеждаше повече като центриране (Ешпиньо в Стара Загора срещу Берое за купата – 1:2), един на Кишада (за 1:0 в реванша) и добре заученото, но лековато допуснато от съперника попадение, с което Вандерсон събори Левски за 1:0. Пак дошло от статична ситуация.

Изобщо – Лудогорец не прилича на Лудогорец, който надиграва съперниците у нас с атаки, комбинации, много движение и страхотно включване на крайни бранители по фланговете.

В двата мача с Литекс шампионите дори не стигнаха до попадение – 0:1 за първенство и 0:0 за купата.

ЦСКА ли? Два мача – нула гола и едва около 3-4 създадени полуситуации, като едната бе дузпа на Стефан Николич, изпусната. 0:2 от Локо (Сф), 0:1 от Берое.

В 7 официални мача двата претендента не показаха, че са някакво особено ниво. Изглеждат като автомобили, които пъплят и пъшкат „на ръчна скорост”.

А и изневериха на доказано силните си страни. Ето доказателствата.

В прав текст

Лудогорец няма гол след типична своя атака.

Лудогорец няма гол след типична своя атака, в която се дублира крилото с крайния защитник, освобождава се пространство, разменят се пасове ниско по тревата и някой остава свободен, за да завърши.

Разград допусна и голове на контраатаки – от Берое и Литекс, което бе най-голямата сила на отбора през есента. Именно бързото прегрупиране в т.нар transition – не се допуска да те хванат неподготвен, за което спомага отличната физическа подготовка на Лудогорец.

ЦСКА бе най-силен на статични положения – в защита и атака, както и с отличните си изпълнители по фланговете.

В двата пролетни мача трудно можем да се сетим за едно добро центриране, донесло заплаха. Тони Силва е под нивото си, но пък остава единствено оръжие за безпомощните халфове на армейците, които не спират да го търсят като безалтернативно продължение на атаката.

Факт

ЦСКА пусна голове от елементарни центрирания.

В добавка ЦСКА пусна голове от елементарни центрирания, а статичното положение срещу Берое вероятно е извадило извън кожата му Стойчо Младенов – треньор, който изпипва до последния детайл именно такива ситуации.

Отборите му са стегнати и дисциплинирани, а в този мач оставиха трима беройци сами в ситуация, която не би трябвало да е сложна.

След паузата изпъкна, че интригата в първенството ще е яка.

Тенденцията да няма лесни победи за никого ще се затвърди със старта на плейофите. Най-добре изглеждат обаче отборите, които традиционно не градят играта като атакуващ стил, а изчакват, тактически са организирани добре и търсят решителен удар на контраатаки – Берое, Локо (Сф) и Черно море са точно такива примери.

И в двата мача, когато ЦСКА опита да гради игра и да търси успех с по-решителни действия, бе лесно разгадан и пронизан. Явно силата на отбора на Младенов не е в това – наесен се видя дори при 3:0 над Левски, че най-добрият ЦСКА е контраатакуващият.

В прав текст

Битката за титлата се завърза – отборите са с равни точки.

Битката за титлата се завърза – отборите са с равни точки.

Имат по 11 мача до края, като от тях 2 са преки двубои, което значи – 6 точки и евентуален огромен превес. Така че да се говори за срив на ЦСКА или спад в Разград е раничко. При две победи над Лудогорец, армейците с голяма доза сигурност ще спечелят титлата. Обратното също е валидно в пълна степен.

Но и останалите мачове няма да са лесни – които и да са четирите допълващи отбори в шестицата, двубой без интрига не се очертава.

Това добре. Сега остава да видим и някакво качество, защото първите два кръга (донякъде оправдание е и времето) в това отношение определено са със знак „надолу” от есента

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията