За и против ЦСКА да „легне“ на Ботев

Позитивите изглеждат повече от негативите

Джони Кейджов
Джони Кейджов 15:00 ч., 12 Март 2015
1
781
Lap.bg

Започваме с уточнението - уреждане на мач е криминално престъпление. Ако ЦСКА реши да „ляга“ на Левски, има основание да очаква прокурори да проверяват истиността на мача с Ботев в неделя на базата в Коматево.

Във футбола ни корупция не се доказва, но винаги има първи път. Хайде да кажем втори след изваждането на Янтра (Габрово) от елита преди 20 години.

Феновете на ЦСКА искат загуба от Ботев. Толкова е голяма омразата към Левски, че е много по-силна от любовта към своя клуб.

В полза на „удобна загуба“ има много доводи.

На първо място отпада един от най-неприятните съперници. ЦСКА бие Левски напоследък, но всички съзнават, че това няма да е вечно. 

На „Герена“ не мечтаят за титла, а как най-накрая да прекъснат серията на Стойчо Младенов.

Затова може да се очаква мач на живот и смърт, който да има пагубно значение в битката за титлата.

Ако ЦСКА направи жеста към Ботев, то „канарчетата“ ще се чувстват длъжни на съперника. С други думи могат да постъпят по същия начин, когато дойдат двата двубоя от първата шестица.

Ботев не се бори за призови места. С или без шест точки мисията на сезона ще е изпълнена.

Да не забравяме и моралния реванш, който ще получат Стойчо Младенов и Александър Томов. През 2008 година Тодор Батков и Левски „събориха“ лиценза на ЦСКА. Тогава „червените“ бяха наистина силни и ако имаха „синия“ късмет да играят срещу БАТЕ (Борисов), можеха да са в Шампионската лига. Но Батков използва някакви неплатени данъци, които не бе ясно дали наистина са били изискуеми, и ЦСКА се прости с Европа. Стигна до „Титан“ и съответно почти до фалит.

Последният плюс от преднамерена загуба е желанието на феновете.

Те няма да се обидят, а напротив – ще се радват. Историята помни как през 1999 година ЦСКА даде на Литекс шампионатния мач на „Армията“ с 3:2. Тогава също имаше взаимна изгода. „Червените“ спечелиха купата няколко дни по-късно срещу „оранжевите“. Накрая Левски остана с пръст в уста, а ЦСКА от позицията на пети в „А“ група стигна до Купата на УЕФА.

Всички „червени“ бяха доволни от ситуацията и се смееха от сърце на несвързаните обяснение на Димитър Пенев, тогавашния треньор на ЦСКА.

Стигаме до негативите.

Ситуацията е такава, че дори ЦСКА да загуби с игра, то никой няма да повярва. Освен това завинаги отборът ще бъде белязан с печата на погазване на феърплея.

Ще се пропуснат приходите от домакинството във вечно дерби с Левски, които според Александър Томов възлизат на 150 000 лева.

ЦСКА има много лош имидж на некоректен платец, на клуб, обичащ да заобикаля законите. Ако победи или завърши наравно с Ботев, то това ще е доказателство, че и Младенов, и Томов са над фенските страсти. Че искат ЦСКА да бъде на друго, европейско ниво.

От своята позиция те имат всички основания да пратят Левски в забвение, но ще загубят много от ореола си. Младенов доказа многократно, че побеждава вечния враг. Сега ще излезе, че се бои от него.

Да не говорим, че Левски е един от отборите, които традиционно взимат точки на Лудогорец, а това може да е безценна помощ в битката за титлата. И най-големият негатив – ако ЦСКА загуби, ще е за трети път поред. Кошмарен старт на 2015 година и още едно отстъпление в битката за титлата.

1 коментара

1 Pesho Goshov 12.03.2015 19:27:11
5 1

Абсолютна манипулация. Кои са тези фенове? Ако ги има изобщо, то това са група лумпени, нямащи нищо общо с червената идея. Нека да се направи една анкета сред хората редовно посещаващи Армията и тогава да се обобщи "феновете искат да падне". Другото което е неистина - Омразата към съперника била по - голяма от любовта към собствения отбор?! Да не би ние да излязохме преди години с фланелка: Аз Мразя ЦСКА!? Да не би ние да се опитваме да ги закриваме онези? Напротив. Дори една от най-великите хореографии на Сектор Г беше именно във вечното дерби, октомври месец, когато ги победихме с 3-0, а тя гласеше: От огъня на чуждата омраза остана само пепелта. Нашата любов е вечна, винаги ще има ЦСКА. И за финал - няма нищо по-хубаво за армейския фен да види как говедата се гърчат тази седмица, как зависят от нас и въпреки това ние да им спасим сезона. Така ще покажем отново нашето превъзходство над "бра'чедите".Ясно е за всеки истински чорбар, че момчетата ще играят на 100 процента, но дали ще победим е отделен въпрос.

Твоят коментар:

Close Обратно към статията