Герой и антигерой

Александър Томов напуска ЦСКА с повече симпатизанти, отколкото с врагове

Sportinglife
Sportinglife 16:05 ч., 05 Апр 2015
0
578
Lap.bg

Александър Томов е спорен политик. Професорът по икономика е бил дори вицепремиер на България, но в последните години изпадна от политическата карта. Върна се благодарение на находчивостта и желанитео на Прамод Митал да има български футболен клуб.

Цялото обръщение на Александър Томов без редакторска намеса

Скъпи армейци, драги журналисти,

През юни 2013 година, след масови призиви на фенове и приятели, се завърнах заедно с други дейци на любимия клуб, за да предотвратим изваждането на ПФК ЦСКА от професионалния футбол.

Тогава заявих,че ще остана в клуба за кратък период от време и изключително във връзка с неговото оцеляване, и завръщане сред лидерите в националното ни първенство. Така изминаха вече 20 месеца, през които ПФК ЦСКА отново се утвърди като един от водещите футболни тимове в България.

За радост, в края на 2014 година за първи път от дълго време насам, в ПФК ЦСКА се появиха нови инвеститори. Първоначално те помогнаха за финансирането на клуба, а в края на март 2015 година придобиха контролния пакет акции на дружеството.

Става дума за инвеститори със солиден бизнес и възможности, които са в състояние да осигурят финансовия просперитет на клуба.

В резултат и съгласно духа и буквата на българските закони, на 30 март уведомих изпълнителния директор на ПФК ЦСКА за желанието си да освободя поста на председател на Надзорния съвет на клуба.

На 2 април след среща с лидерите на основните фенски фракции, дадох съгласие за прехвърлянето на контролирания от мен пакет акции на определено от новите инвеститори лице. Смятам,че с тези ми действия правя разумна и реалистична стъпка насочена към по-нататъшното развитие на любимия отбор.

Мисля, че има основание да кажа, че изпълних личния си професионален дълг към ПФК ЦСКА. През 2008 година под мое ръководство спечелихме шампионската титла на страната.

През 2013-2015 отново  се върнахме в челото на родния клубен футбол. Тези почти два мандата са предостатъчни за участието на един отделен човек в ръководни футболни структури. Време е властта в ЦСКА да се поеме от млади ръководители, зад които стоят отговорни и солидни финансови структури.

Моето излизане от ръководството на клуба не означава, че се отказвам да помагам и за в бъдеще. Това мое морално задължение идва от благодарността ми към десетките хиляди фенове, към треньорите и футболистите, към  безкрайно преданите и верни служители от администрацията, с които споделяхме заедно победи и рекорди, в едно трудно за страната време.

ЦСКА е велик, най-великият български клуб. Неговото спасяване, оцеляване и възходящо развитие е задължение на всеки, който милее за запазване на историческите, културни и спортни ценности на България.

 Оставам с уважение!

 Завинаги един от вас!

 Александър Томов

Управлението на Томов в ЦСКА винаги е на приливи и отливи.

От рекордната 2008-а година с 16 точки преднина пред Левски до бутилките по главата след отнетия лиценз.

Виновен? Невинен? Всеки има своя версия.

Сега се върна като спасител, за да си тръгне през задната врата.

Престоите на Томов в ЦСКА си приличат. Започна с фанфари, минава през успехи и… накрая мнозина казват: „Добре, че го няма вече”.

Заради последните почти две години Томов обаче спечели много повече симпатизанти, отколкото врагове.

На първо място той единствен в България заедно със Стойчо Младенов се нагърби да извади ЦСКА от изкопания при „Титан” гроб. За такова решение се иска смелост.

Ясно бе, че 53-а бизнесмени не седят зад Томов. Той бе сам самичък. Стегна финансите на клуба, докато Младенов оправи отбора. И изведнъж към април ЦСКА стана изненадващ претентент за титлата. Осем месаца по-късно „доброжелателите” злорадстваха за предстоящи селски мачове из окръжната група.

Въпреки много проблеми през 2014 година ЦСКА успя да спечели с две точки повече от Лудогорец.

Томов сам обърка отбора през лятото, когато допусна Емил Гъргоров и Джаксън Менди да напуснат за неплатени заплати. Французинът дори бе сред конвертируемите играчи.

Явно Томов не е имал друг избор. Преболедуваха с Младенов отпадането от Зимбру и отново в атака. Накрая на годината ЦСКА бе на първо място в „А” група пред участващия в Шампионската лига и свръхзадоволен Лудогорец. Ето това е постижение! Така през 2008 година ЦСКА спря доминацията на Левски, който също се поблазни от лигата на милионерите. Но никой не му помогна.

Томов изнемогваше, искаше заеми и заложи клуба на Петър Манджуков и Юлиян Инджов.

Досегашните им управленски решения са кошмарни. Томов намираше начин да излезе от всяка ситуация, а от споменаването на имената на големите бизнесмени ЦСКА се срутва все повече и повече.

Томов заяви в своята прощална декларация, че остана завинаги „червен”. Не политически, а футболно. И не трябва да се учудваме, ако след някой друг месец или година отново заедно със Стойчо Младенов се вдигнат да спасяват ЦСКА. Не защото са най-добрите. Защото просто славният 31-кратен шампион на България не излъчва други готови кадри.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията