Когато Бърни Екълстоун ти се обади лично по телефона, значи има да ти казва нещо важно

Кой може да замести Бърни Екълстоун?

Отговорът може би ви звучи познато – Саша Уудуърд-Хил

Sportinglife
Sportinglife 19:20 ч., 14 Дек 2014
0
92
Getty Images

Когато Бърни Екълстоун ти се обади лично по телефона, значи има да ти казва нещо важно и държи да го съобщиш на своите читатели и зрители.

Това обяснява Дан Роун от ВВС за началото на разговора му с боса на Формула 1, който му е звъннал докато пътува към летището, където го чака частният му самолет – все пак Бърни също има право на почивка през уикенда, нали?

84-годишният Екълстоун обяснява на Роун, че според него, той разполага с решението на един от сериозните проблеми на Формула 1 – кой ще заеме мястото му начело на световния шампионат?

Отговорът може би ви звучи познато – Саша Уудуърд-Хил, която е главен юрист на групата компании, управляващи Формула 1. И Бърни е уверен, че тя е най-подходящият човек за поста.

В прав текст

„Тя е сигурен избор. Открихме я преди доста време. Тя работи с мен от доста време – мисля, че станаха 15 години – така че, тя е наясно как работя аз, освен това е много надежден човек. Тя знае какво прави, както и какво да не прави, когато се налага.”

Госпожа Уудуър-Хил може и да е известна сред феновете на Формула 1 и със сигурност е напълно непозната на тези, които не се интересуват от световния шампионат. Но тя е изключително важна фигура в империята на Бърни. Тя е работила по много от сделките, благодарение на които Екълстоун стана милиардер, а освен това му оказа и много важна помощ в поредицата дела, с които той трябваше да се справя в последно време. Госпожа Уудуърд-Хил работи бързо и ефективно и в момента заема директорския пост в 19 компании, свързани с Формула 1.

Дали тази 45-годишна жена, завършила право в Кеймбридж, ще може да стане най-могъщата фигура във Формула ?

Според Роун, от обкръжението й е изтекла информация, че тя няма подобни амбиции, а и самият Екълстоун призна, че двамата не са обсъждали тази възможност.

Но спекулациите за бъдещето на Бърни, както и за това как ще изглежда Формула 1 след него се засилват от ден на ден.

А 2014 се оказа много трудна за Екълстоун.

През лятото той плати 100 милиона долара, за да се отърве от процес за корупция в Германия и така се измъкна от 10-годишна присъда, но това му струва поста в борда на директорите на компанията-шапка на Формула 1 – Delta Topco.

След това дойде фалитът на опашкарите Caterham и Marussia и вината за провала им беше хвърлена върху начините, по които Бърни разпределя приходите от търговските права на Формула 1.

После Бърни не се справи по най-добрия начин в последните си изяви пред медиите и обясни, че младите потребители не се интересни на световния шампионат, защото те не могат да си позволят нещата, които се рекламират там. Да не говорим за откровените му излагации, когато му се налага да каже някоя дума за социалните мрежи в интернет.

А и от страна на собственика на световния шампионат – CVC също започна да се появява информация, че смяната на Бърни ще се случи съвсем скоро. Смята се, че фаворит за собствениците и бившият шеф на алкохолния гигант Diageo Пол Уолш. Всъщност, Формула 1 си има президент – сега този пост заема Петер Брабек-Летмате, който обаче има проблеми със здравето.

Не се знае дали 40-годишното управление на Формула 1 от страна на Бърни няма да приключи скоростно, ако Уолш заеме мястото на Брабек-Летмате. Всъщност, знае се, въпросът е колко бързо ще стане това.

Самият Уолш има много нови идеи за развитието на спорта, някои от които са почерпени от трудностите на Diageo като спонсор във Формула 1. Отделно от това световният шампионат ще представи собствена концепция за присъствие в дигиталния свят, нещо, което Бърни винаги отхвърля като ненужно, а през януари трябва да е факт и новият сайт на Формула 1.

В понеделник Бърни успя да си върне мястото в борда на директорите на Формула 1.

Мнозина очакваха точно на това заседание, проведено в Джърси Уолш да бъде избран за председател, но той не присъства на срещата и назначаването му не е било обсъждано. Двамата с Бърни се срещнаха след Гран при на Абу Даби – последният старт за 2014, а в четвъртък са се видели отново – този път за цял час. Екълстоун обаче не издава мнението си за него.

„Не го познавам достатъчно, не знам с какво се е занимавал – обясни в типичния си стил Бърни. – Виждали сме се само два пъти. Знам, че няма нужда се бърза с избора на нов шеф на Формула 1, но това може да стане по всяко време. И съм уверен, че Уолш не е единствената кандидатура, която се разглежда от CVC и другите акционери.”

Но вече е ясно, че тази промяна няма как да се осъществи без благословията на самия Бърни.

Инвестицията на CVC във Формула 1 досега е донесла на компанията 2,8 милиарда долара, а човекът, който крепи цялата структура: организатори, състезания, отбори, спонсори и т.н в едно цяло и намира начин да ги накара да работят заедно е само и единствено Екълстоун. Затова той вярва, че мястото му заслужава някой, който му е верен и познава добре бизнеса, наречен Формула 1.

Затова и Уудуърд-Хил е неговият фаворит.

Въпреки, че в телефонния си разговор с Дан Роун Бърни заяви, че няма никакво намерение „да връща газта”. Така че, може би става въпрос за поредната му маневра, чийто резултат ще видим по-късно?

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията