Платини се стяга за мястото на Блатер

Щатите спечелиха войната срещу президента на ФИФА

Sportinglife
Sportinglife 08:35 ч., 03 Юни 2015
0
249
Getty Images

Мишел Платини е един от най-вероятните нови президенти на ФИФА, след като Сеп Блатер изненадващо подаде оставка четири дни след преизбирането си за президент.

Предположенията са, че 79-годишният Блатер е „откупил” свободата си срещу поста след корупционния скандал във ФИФА, в който ФБР разследва за раздадени подкупи на висши функционери във футболната централа за над 100 млн. долара.

На изборите в петък Блатер отвя конкуренцията на арабския принц Али бил ал Хюсеин и беше преизбран за 5-и път.

Това още повече ядоса ФБР.

„Обядвахме в понеделник и Блатер беше много спокоен – каза дясната му ръка Уолтър Гаг. – Във вторник започнаха да идват нови съобщения от САЩ и в един момент всичко се обърна.”

Във вторник сутрин Блатер пристигнал в офиса си час и половина по-рано от обикновеното. Затворил се с адвокати и съветници. Тогава явно е взел решението, че оставката е най-мъдрият изход, но за нея били уведомени само най-тесен кръг от хора преди официалната пресконференция около 20 часа българско време.

На нея Блатер говореше на френски. Изглеждаше уморен и победен. Пълен контраст в сравнение с четири дни по-рано, когато стискаше юмруци от радост.

„Много мислех за моето управление и искам най-доброто за ФИФА и футбола – каза Блатер пред медиите. – Исках да спечеля пети мандат и мислех, че това е за хубаво. Изборите свършиха, но не и атаките към ФИФА. Организацията има нужна от тотална промяна. Чувствам, че нямам доверието на целия световен футбол. Затова подавам оставка и на извънреден конгрес ще бъде избран моят наследник.”

В цялата си реч нито веднъж Блатер не се извини за взето решение. Най-големите му критици бяха САЩ, Англия и Германия.

Извънредният конгрес ще бъде свикан в най-кратки срокове. Но няма да е по-рано от декември, а по-вероятно- през март.

Очаква се европейските държави да издигнат Платини, който е президент на УЕФА.

Също опция изглежда англичанинът Дейвид Гил, който се оттегли от изпълкома на ФИФА под предлог, че не би участвал в нищо общо с Блатер.

„С удоволствие чух новината, която е отлична за футбола – каза британецът. – Тя ми позволява да си преосмисля решението. Вече искам да съм част от екипа, който ще промени ФИФА.”

„Това е трудно решение, смело решение, правилно решение”, отсече Платини.

А сред кандидатите за шеф на ФИФА е и президентът на Германския футболен съюз Волфганг Нирсбах.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията