Руският футбол се разпада

Раят на олигарсите е към края си

Sportinglife
Sportinglife 18:35 ч., 18 Дек 2014
0
118
Getty Images

В Русия обичат да плащат в долари и евро. В много долари и евро.

Ако не вярвате, попитайте бразилския национал Хълк от Зенит, който се разписва под 583 000 долара на... месец.

Раят на олигарсите обаче е към края си.

Ето ви един пример с българска връзка. Преди години Христо Стоичков стана директор в Ростов. Не е от големите клубове в бившия СССР, минал е през всичко – изпадане, влизане, отсъствие за година въобще от играта. Ростов нямаше успехи до миналия май, когато след изпълнение на дузпи взе купата на Русия – 6:5 срещу фаворита Краснодар.

Вместо първият трофей в историята да бъде трамплин към върха, стана обратното – Ростов не може да плаща вече пети месец на футболистите си.

„За да оцелеем, някои футболисти трябва да се откажат от парите си“, казва един от бившите славни футболисти на тима Едгарас Геснаускис. Те обаче не искат и зимната пауза ще заприлича на следколеден пазар в Ростов. Първи напусна още през октомври нападателят Ян Холенда. Чехът използва опцията на ФИФА, че при две неплатени заплати може да си тръгне спокойно. Сега Холенда е в чешкия Виктория  (Пилзен).

„Финансовите проблеми не са нещо ново в руския футбол“, разкрива бизнесменът Иван Калашников, който държи интернет портала www.sports.ru.

Много пъти в историята клубовете са взимали футболисти с ясното съзнание, че не могат да им плащат. А собствениците цял сезон търсят спонсори.

Особено трудно е на Ростов, който е собственост на няколко различни бизнесмени. Финансовият феърплей също притиска клубовете, които не могат да намират със собствени средства пари за издръжката си. Подобно на Ростов е положението в Амкар (с Петър Занев, Захари Сираков и Георги Пеев) и Кубан (с Ивелин Попов).

Кризата удари и най-големите.

Грандовете Зенит и ЦСКА (Москва) едва успяват да покрият разходите на звездите си, като една от тях е Георги Миланов при московските армейци.

Най-скъпоплатеният футболист е вече споменатият Хълк. Благодарение на спонсора „Газпром“ клубът от Санкт Петербург плаща по 42 000 000 милиона рубли месечно. Пресметнато по курса на деня - 583 000 долара.

Но курсът на рублата се срива всеки ден и за Зенит става все по-трудно да намира пари за Хълк. Какво остава за другите?

„Най-важно ни е, че получаваме парите от УЕФА в чуждестранна валута“, казва генералният директор на ЦСКА Роман Бабаев. Но повечето клубове нямат подобни приходи.

Националният селекционер на Русия Фабио Капело не е получавал дори рубла от месеци.

Кризата застигна и хокейната федерация, която през 2008 година си постави за цел да стане по-силна дори от американската НХЛ. Атлантс, клуб от московско предградие, е на дни от фалита.

Всички чужденци си тръгнаха от Сибир, Авангард и Нефтохимик. Дали проектът с руската хокейна лига ще успее, зависи лично от Владимир Путин. Той назначи Дмитри Чернишенко за неин шеф, след като успешно оглави организационния комитет за олимпиадата в Сочи.

Въпросът е – от къде ще дойдат парите?

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията