Какво очаква Григор Димитров в началото на новия сезон?

След чики-рики и селфита, колелото се завърта отново

Sportinglife
Sportinglife 15:50 ч., 30 Дек 2014
0
155
Getty Images

Видяхме го да готви в кухнята, на разходка в Бевърли Хилс, да избира коледна елха с Мария, да се снима с полицейски патрул...

Забавляваше се и ни държеше информирани какво се случва около него в малкото седмици между края на миналия и началото на новия сезон.

Както приляга на една истинска звезда, Григор Димитров осъществяваше виртуален диалог с армията си от приятели в социалните мрежи.

Показваше стила си на улицата, новите маратонки в съблекалнята, та дори и мобилния си телефон със стикер, изобразяващ герба на България.

Междувременно, холограма на Гришо се "разходи" до НДК, за да благодари за честта "Спортист на годината", взе Икар за "Постижение на годината", обявиха го за най-красив у нас през 2014 г. и попадна сред номинираните в челната десетка за "Спортист на Балканите" редом до Новак Джокович и Лука Модрич.

Въобще - краят на годината бе подобаващ и напълно в унисон с резултатите, които постигна първата ни ракета през сезона.

Но след малкото чики-рики (както обичат да казват в един друг спорт у нас) цикълът за Григор започва отново. Програмата го връхлита със страшна сила и интензитет, а свръхочаквания ще тегнат на заздравелите му през последните месеци рамене.

В прав текст

От момчето, което започна 2014-а като №23 в света, ще се очакват нови титли и рекордни класирания.

Всичко започва с турнира в Бризбейн, от който спомените топлят. В началото на 2013 г. Григор стигна до първия си финал на ниво ATP. Анди Мъри тогава се оказа непреодолимо препятствие за българина, но от този момент светът започна да говори още повече за момчето от Хасково.

Димитров не успя да повтори постижението си и при втората си поява в Бризбейн, отпадайки от Марин Чилич (бъдещият шампион от US Open) още в първия кръг.

Турнирът Brisbane International започва на 4-ти януари, а в него ще видим още играчи като Роджър Федерер, Кей Нишикори, завръщащият се Хуан Мартин дел Потро, Милош, Раонич, Марин Чилич, Кевин Андерсън и др.

Надпреварата ще се явява генерална репетиция за Григор преди започващия на 19-ти януари Australian Open.

Първата ни ракета ще се представи пред публиката в Мелбърн за шеста поредна година.

След като в първите си четири участия той не успя да преодолее втория кръг, през тази година достигна до четвъртфиналите, където бе спрян в епичен мач от Рафаел Надал, който продължи над 3 часа и половина.

От 9-ти до 15-ти февруари е турнирът от категория ATP World Tour 500 в Ротердам, в който Димитров също е заявил участие.

В холандския град Гришо достигна да полуфиналите през 2013-а, когато отстъпи в два сета на Дел Потро. В миналото издание отпадна още във втория кръг от Ернест Гулбис.

В края на февруари идва време за първата защита на титла.

Григор се отправя към Акапулко, където вдигна трофея с формата на круша след трилър с Кевин Андерсън - 7-6(1), 3-6, 7-6(5). Това ще е второто участие на Гришо на Abierto Mexicano Telcel с награден фонд от над 1.5 млн. долара. Турнирът е в периода 23-ти февруари - 1-и март.

Веднага след това българинът се отправя за Щатите, където на 10-ти март в Медисън Скуеър Гардън ще се проведе демонстративният мач с Роджър Федерер, който обещава сериозно шоу, и ще загрее двамата за Мастърсът в Индиън Уелс, който започва същия ден.

Григор никога не е прескачал третия кръг на прочутия американски турнир. В предишното му издание той загуби от Ернест Гулбис, а през 2013 г. бе победен от Новак Джокович.

Последният турнир, който е заявен от българина до момента е Мастърсът в Маями, който стартира непосредствено след Индиън Уелс.

И във Флорида Димитров не може да се похвали със сериозни постижения. Само веднъж е успявал да прескочи третия кръг - през 2012 г., а в следващите си две появи там бе отсранен на 1/16-финалите съответно от Анди Мъри и Кей Нишикори.

С това се изчерпва програмата на родната звезда за първото тримесечие на следващия сезон.

В края на март тази година Григор бе скочил с цели осем позиции и се бе изкачил до №15 в световната ранглиста - рекордно за него класиране.

От този момент започнаха и сметките за годишната ранглиста, която определя участниците на финалния Мастърс в Лондон.

Димитров имаше добри шенсове през големи периоди от годината, но в крайна сметка не успя да се пребори с Анди Мъри, Милош Раонич и останалите си конкуренти.

Какво да очакваме от 2015-а е рано да се гадае.

Но със сигурност до края на март ще има сериозна визия за това как потръгват нещата.

Бризбейн, Australian Open, Ротердам, Акапулко, Индиън Уелс и Маями трябва да са солидно предястие, за да дойде и истинският апетит.

Не само на Григор, но и на нас!

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията