Време за отговори

Сега е моментът Григор Димитров да стане отличник.

Sportinglife
Sportinglife 11:45 ч., 15 Дек 2014
0
383
Getty Images

От първия му мач в професионалния тур през 2008 година, Григор Димитров непрестанно е изправен пред въпроса кога ще направи големия си пробив.

И той отговаря. Спокойно и методично. Защото знае, че всяка победа или титла, която постигне, моментално променя определението за "голям пробив".

Влизането му в Топ 100 беше събитие за българския тенис.

Първите ATP четвъртфинали и полуфинали вдигнаха летвата с още няколко сантиметра и залетяха прибързани прогнозите за скорошна инвазия в Топ 10 и триумфи над играчи като Федерер, Джокович и Надал, които властват от немалко години над мъжкия тенис.

Затова и от щаба му чертаеха траектория с умерени крачки.

Влизане в Топ 40, Топ 20, а през миналия сезон дойде и моментът за трофея от ATP250 турнира в Стокхолм.

Титлата беше гарнирана и с поредния добре премерен ход - наемането на Роджър Рашийд за треньор.

Австралиецът премахна досадните крампи от играта на българина, кали психическата му издръжливост и го накара да играе по-дисциплинирано и търпеливо.

Хотшотите се превърнаха от отчаян ход в оръжие, което го измъква от невъзможни за повечето играчи ситуации.

И бързо се видя, че Димитров е готов за следващия "Голям пробив", като този път зад двете тежки думи стояха три титли на три различни настилки, мегашоу на полуфинала на "Уимбълдън", дебют в Топ 10 и утвърждаване сред елита на мъжкия тенис.

Сега пред Григор стои нова серия от въпроси, но всички те в крайна сметка се обединяват в един - къде е границата за първата ни ракета?

Треньорът на Рафаел Надал - Тони, коментира, че пред племенника му има още най-много два или три сезона тенис на най-високо ниво, въпреки че Матадора е на 28 г.

"Някои състезатели изживяват най-силните си години между 18 и 28, а други между 24 и 34 години - обясни чичо Тони. - Това е нормално, а аз предпочитам първия начин на развитие. Рафа беше труден за побеждаване още на 18 години. Някои започват по-рано, други - по-късно. Не очаквайте Надал да е на върха и на 33."

Разбира се, Тони Надал визираше възраждането на Роджър Федерер с последното изречение, но описаният от него модел съвсем пасва на пътя в професионалния тур на 23-годишния Григор.

Димитров изгради огромна част от облика си през миналия сезон и 2015-а е времето за отговори, в което той трябва да ни покаже докъде се простират възможностите му да се бори с наистина най-големите в тениса.

Ето критериите , по които може да отсъдима дали следващият сезон ще е:

Очакванията

"В момента Григор Димитров" изглежда като единственият, който може да застраши властването на Джокович, Федерер и Надал", ласкаво коментира наскоро легендата Пийт Сампрас.

Но същевременно, Ноле показа сериозни признаци, че може да доминира сред мъжете в следващите няколко години, Роджър изглежда прероден и демонстрира тенис, който сякаш беше пратен в изгнание от модерния стил, а всички знаем как се завръща обикновена Рафа след контузии. Да, от него можем да очакваме трофеи и извън десетия от Ролан Гарос.

Ключово за психиката на Димитров е как ще се пребори с очакванията да е постоянно равностоен на темпото на Топ 10. Досега българинът винаги се е справял с подобни рамки, поставяни му от специалисти и фенове. Но финалният Мастърс в Лондон намекна, че когато напрежението в битката на титаните наистина ескалира, то може да пречупи някои от "новаците" в голямата игра.

Марин Чилич шокира с трофея на USOpenи говореше за "нова действителност" в тениса, но в Лондон записа три загуби и не излезе от групата. Начинът на мислене на Григор диктува доста по-умерени изказвания, което ще го предпази в известна степен от подобни гафове, но най-силната защита ще са победите.

Стилът

С Роджър Рашийд в ложата, Григор Димитров сякаш бързо елиминира младежките изблици от играта си. В първата половина от сезона страхотният баланс между търпение и агресия осигури най-бляскавите месеци от кариерата му. Четвъртфинал в Мелбърн с Рафаел Надал, три трофея, полуфинал на Уимбълдън срещу бъдещия шампион Новак Джокович, накараха журналистите да започват всички анализи за "новата вълна в тениса" с името Григор Димитров. Българинът регистрира огромен напредък в построяването на разиграванията и в кондиционно отношение, което му подсигури доста по-сериозен контрол върху разиграванията.

Но първите седмици на "американското лято" загатнаха, че сезонът няма да продължи по мечтаната траектория. Българинът отново измъкна тежки мачове в Торонто и се класира на полуфинал, но в представянето му вече нямаше експлозивност, а остротата беше отстъпила на безцелната пасивност.

И докато на канадска земя Димитров изглеждаше физически изстискан при поражението от Джо-Вилфрид Цонга, до края на сезона проблемът се оформи по-скоро като психическо изтощение. Търпението и по-доброто му разбиране за играта го изведоха до успеха срещу съперници като Дуди Села, Джак Сок и Вашек Поспишил, но срещу Бенето, Монфис, Джокович и Федерер нашето момче остави усещане за обреченост.

Логично, Григор отстъпи и мястото си във финалния Мастърс, като мъжки обяви: "Щом не съм в Лондон, значи не съм го заслужил." И по-скоро е прав. Защото вихреното темпо през първата половина на сезона го нареди под №5 в надпреварата за турнира, но последвалите месеци заличиха шансовете му и представиха един Григор, който нямаше място сред финалната осмица.

Ако през 2015-а Григор е в Лондон, това ще е силен показате много за качеството на играта му и постоянството през сезона.

Треньорите

Григор извади жокера от тестето с наемането на Роджър Рашийд. Въпреки незадоволителните последни месеци от сезона, промяната в стила на Димитров е с дъх на голям тенис. "Направо се плаша, като виждам какво съм му подготвил за следващия сезон", пошегува се в типичния си "казармен" стил Рашийд в туитър. Тандемът обаче предприе и още един много любопитен ход - Пол Анакон се включи за две седмици в предсезонната подготовка на българина.

Специалистът е работил с легенди като Пийт Сампрас и Роджър Федерер, а се появиха информации, че той ще се включва в тренировките на Димитров в отделни периоди от сезона. Подобен метод с треньорски дует се наложи с мощни темпове през 2014-а, но показва, че изисква известен период на адаптация и от двете страни. Така че очакваме какъв ще е "ефекът Анакон". Със сигурност се надяваме сервисът на Григор да придобие силата на началния удар на Сампрас и пласирането на този на Федерер.

Славата

В интервю през миналата седмица Федерер призна, че никога няма да забрави първата си среща с Майкъл Джордан. "Оставах впечатлен от него, той е толкова спокоен, отпуснат и човечен - спомни си Маестрото. - Знае как да побеждава и как да се справя със славата."

Макар и на 23 години, у Григор също личат споменатите от Роджър качества. И може би точно заради лекотата, с която се справя със славата, Димитров се превърна в едно от петте най-разпознаваеми лица на мъжкия тенис, присъедини се към ВИП семейството на Rolex, Nike все по-често започва да гради новите си брандове около образа му.

Григор изглежда извлича само позитивите от все по-ярката си звездна аура, по-активен е в социалните мрежи, радва феновете си със снимки и клипове от ежедневието си, като ги гарнирана с точна и добре премерена доза хумор.

До момента Димитров не просто "се справя" със славата, но й се наслаждава и я използва, за да инжектира допълнителна увереност в играта му. А това е траектория на голям шампион.

Както и всеки един от досегашните му в професионалния тур, сезон 2015 е време за отговори за Григор Димитров. Но въпросите стават все по-трудни.

Авторитетното сп. "SportsIllustrated" постави оценка "5+" на представянето на българина през 2014-а.

Сега е моментът Григор да стане отличник. 

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията