Индийски фермери срещу собственика на Force India

Вижай Малия на съд заради имотна измама

Sportinglife
Sportinglife 16:05 ч., 09 Яну 2015
0
123
Getty Images

Ексцентричният собственик на тима от Формула 1 Force India Вижай Малия е един от най-богатите хора в Индия, бил е министър, има сериозен бизнес, а от известно време насам и сериозни проблеми със съдебната власт.

Индийските журналисти, отразяващи Формула 1 често подхвърлят, че Вижай дължи пари на половин Индия, а съдебните дела срещу него напоследък зачестиха.

Факт е, че двете най-големи бизнес начинания на Малия: авиокомпанията Kingfisher Airlines и компанията за алкохолни напитки United Breweries, изпитват сериозни проблеми и според някои бизнес анализатори, съвсем скоро Вижай ще е принуден да се раздели с участието си в тях.

Сега към всичко това се прибави и още един проблем: група индийски фермери дават на съд Малия заради измама.

Оказа се, че те са му прехвърлили свои парцели, върху които компания на Малия е построила завод за алкохолни напитки, но купувачът не е платил земите на фермерите.

В Индия производството за ликвидация на Kingfisher Airlines е на старт – в края на 2014 искът за това се озова в съда, а списъкът с кредиторите е впечатляващ: 17 банки, като някои от сделките са свързани и с United Breweries – алкохолният гигант е приел да е гарант на Kingfisher Airlines по някои особено големи сделки.

Най-закъсала е авиокомпанията – дълговете й надхвърлят 1,2 милиарда долара, а тя може да повлече и „алкохолната империя”, както обича да я нарича Вижай.

Фермерите са внесли иска си срещу Малия в четвъртък, а започналото разследване на случая започна да вади интересни факти още от самото си начало.

Оказа се, че Малия е платил някакви суми на част от фермерите, като за сега няма информация защо парите не са стигнали до другите.

Най-сериозните проблеми обаче идват от други документи, с които полицията вече разполага – през 2007 година, при продажбата на парцелите, е записано, че на тях ще се строи завод за захар.

По-късно, през 2011 половината от тези земи са прехвърлени на United Breweries, където е построен завод за алкохолни напитки. Тогава фермерите се опитали да спрат строежа, тъй като били несъгласни с това точно до селото им да се произвежда алкохол. Но не успели и сега ще търсят правата си в съда.

От известно време насам Малия обяснява, че бизнес проблемите му не се отразяват и няма да се отразят на представянето на отбора му във Формула 1 и до момента е било така.

Не се знае обаче какво ще стане, ако авиокомпанията фалира, а Малия е принуден да продаде United Breweries, които са сред най-големите спонсори на Force India.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията