Куман: Искам Евертън да пресира като Барса на Гуардиола

Мениджърът на"сините" в откровено интервю за легендата на Ливърпул Джейми Карагър

Sportinglife
Sportinglife 17:40 ч., 30 Сеп 2016
0
976
Sky sports

За Ромелу Лукаку

Той не е далеч от най-добрите нападатели в лигата. Със сигурност е един от тях. И е само на 23 години. С идването на опита, на още мачове, на двубои за Белгия, момчето ще става още по-добро.

Имахме един разговор с него миналата седмица. Казах му, че избира грешната позиция, където да опитва маневрите си. Не пред десния централен бранител, а точно в средата - между двамата. Това е мястото.

Има малки детайли в играта му, които трябва да подобри. След две години Лукаку ще е още по-добър. Мога да променя аспекти на играта му, да е по-добър в отборната преса.

За пресата в атака

Качеството на този елемент идва от това да го правят нападателите. Ако те се провалят, създават проблем на халфовете и накрая най-лошият проблем става за бранителите. Лукаку трябва да разбере, че той е първият - лидерът на тази преса. Това е нещо, което не е правил в миналите два сезона.

Работим всеки ден върху пресирането, но е трудно за играчите. Преди 15 години един нападател би ми казал - о, няма да тичам толкова много назад, ще си загубя силите, които ще ми трябват, за да вкарвам. Днес във футбола обаче всеки трябва да е защитник.

Ако видите двата най-ярки примера този сезон - Сити и Ливърпул, как тичат, как реагират, когато загубят топката...

Това е голямо качество. Това бе най-силната черта на Барселона при Пеп Гуардиола. И това искам да направя в Евертън, но изисква време. Много време.

За трансферите

Анализирах състава по време на предсезонната подготовка и ми трябваше време, затова оставихме сделките за толкова късно. В наши дни трансферният бизнес е труден заради парите, заплатите на играчите, но крайната ми оценка е, че се справихме добре. С изключение на ситуацията в последния ден с Муса Сисоко (отиде в Тотнъм, въпреки че се бе договорил с Евертън).

Взехме играчи, които ни трябваха - Ашли Уилямс, Яник Боласие, Идриса Гай... Дават на отбора ни много енергия. Не е възможно да промениш всичко за един трансферен прозорец, а и трябва да дадем шанс на младите играчи тук, в клуба. Възможно е през януари отново да посегнем към пазара, както и следващата година, разбира се.

И след това - може би - да имаме отборът, който искаме да имаме.

За това колко дълго ще остане в Евертън

Като изключим Венгер и сър Алекс, в наши дни нямаме много примери за един мениджър, задържал се кой знае колко дълго в един клуб.  Подписах за 3 години с Евертън и искам да остана през това време тук. А и после... кой знае?

Това е страхотно предизвикателство. Евертън е голям клуб, с голяма история и страхотни фенове. Не можем да приемем класиранията от последните няколко сезона. Аз мисля, че можем да върнем клуба в Европа, а в бъдеще - и в Шампионската лига.

За мач №100 в английския футбол, който ще води в петък срещу Кристъл Палас

Страхотно е, насладих се на всеки миг. Това е най-силното първенство в Европа. Непредвидимо, всеки мач е голяма битка, има много динамика и интензивност, тук са най-добрите играчи и най-силните треньори.

100 мача - чудесно. Но не е достатъчно, искам още.

Източник: Sky sports

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията