Серхио Агуеро срещу Алексис Санчес: лице в лице

Аржентинецът е хищник от пеналта, чилиецът – неуморим спринтьор

Sportinglife
Sportinglife 09:10 ч., 17 Яну 2015
0
264
Getty Images

В неделя шампионът на Англия Манчестър Сити посреща Арсенал, който се бори за влизане в четворката.

Големият мач ще бъде и своеобразен дуел между нападателите Серхио Агуеро и Алексис Санчес.

Южноамериканците се представят отлично до момента, но кой е по-добрият от двамата?

В опит да получи отговор на този въпрос, „Дейли Мейл“ покани бившите английски национали Мартин Киоун и Джейми Реднап да дадат експертното си мнение.

* Кое прави двамата толкова опасни?

Мартин Киоун: Те са фантастични играчи във всяко отношение, но това, което ги прави толкова опасни, е склонността им да атакуват противниковите защитници с топка в краката.

Серхио Агуеро vs Алексис Санчес

Серхио Агуеро

Мачове 15
Минути в игра 1076
Голове 14
Минути спрямо голове 76,86
Процент точни удари 58,62
Асистенции 3
Създадени положения 15
Докосвания до топката 603
Гол+пас 17 (втори в лигата)
Навъртяни километри 107,67
Максимална скорост (км/ч) 34,8

Алексис Санчeс

Мачове 20
Минути в игра 1677
Голове 12
Минути спрямо голове 139,75
Процент точни удари 67,44
Асистенции 7
Създадени положения 57
Докосвания до топката 1416
Гол+пас 19 (първи в лигата)
Навъртяни километри 188,45
Максимална скорост (км/ч) 34,6

И двамата са способни да сменят светкавично посоката и комбинацията от бърза мисъл и прекрасна техника, която притежават, кара бранителите да треперят.

Двамата са способни да правят противниковите играчи за смях

и почти винаги скоростните им атаки приключват с нещо специално.

Джейми Реднап: В играта им има известни сходства, но мисля, че Агуеро и Санчес са доста различни по отношение на движението им по терена.

Санчес на практика не се спира нито за миг, докато Агуеро е далеч по-икономичен в усилията си.

Той е типичен хищник от наказателното поле и съответно предпочита да дебне, да изчаква своя момент.

Санчес е по-различен, той е готов да преследва безнадеждни топки по целия терен. Би било клише да се каже, че покрива всяка педя от игрището, но по отношение на нападателя на Арсенал това е самата истина.

* Кого от тях бихте предпочели да имате в състава си?

Реднап: Прекрасен въпрос, който ме затруднява. Бих показал Санчес на децата си, за да ги насърча да го копират. Той има наистина невероятно желание за игра, винаги се стреми да сътвори нещо, да предизвика греша и това много ми харесва.

Но когато и двамата са във върхова форма, бих посочил Агуеро. Той винаги е способен да наклони везните в полза на своя тим благодарение на завършващия си удар.

Според мен асът на Манчестър Сити решава повече мачове

Киоун: Бих се съгласил. Агуеро е един от най-добрите нападатели, които съм виждал някога във Висшата лига.Откакто пристигна в Англия преди около 3 години и половина, той демонстрира постоянство и висока класа, поне когато не е контузен. Санчес започна сензационно в Премиършип, но престоят му в Англия е още в самото си начало.

* Срещу кого от двамата бихте предпочели да се изправите на терена?

Реднап: Нито срещу единия, нито срещу другия! И двамата са трудни за опазване, макар и по различен начин. Може би на защитниците им е малко по-лесно с Агуеро, защото знаят в кои зони обикновено се намира той – главно някъде в наказателното поле.

Навремето Мартин не се оставяше лесно някой да го надбяга, но съм сигурен, че със сигурност не би искал да гони Санчес по игрището!

Киоун: Точно така! Макар че Агуеро е по-добрият нападател, бих казал, че в най-добрите си години може би щях да се справя добре срещу него. Ако ми се наложеше да го пазя, щях да подходя както обикновено.

В прав текст

Бих казал, че в този смисъл Санчес прилича много на Тиери Анри.

Санчес обаче е навсякъде по терена и е невероятно бърз. Не можеш да гониш такъв футболист по игрището. Срещу такива като него се налага да поемаш повече рискове. Длъжен си да си до него в момента, в който поема топката, за да се опиташ да му попречиш да я овладее. Същото се отнасяше за Тиери Анри. Понякога на тренировки действах доста твърдо в опит да го спра, защото знаех, че ако укроти топката, само с няколко крачки ще ме надбяга.

* Кои са най-силните оръжия в арсенала им?

Киоун: И двамата имат волята да бележат решаващи голове и да печелят мачове за отборите си, но Санчес има предимство в това отношение. Феновете го обичат, защото гони всички топки и надскача играчи, доста по-високи от него. Никой не може да се сравни с него по себераздаване.

Що се касае до Агуеро, той има отлично усещане за защитниците край себе си. Това му позволява да овладява топката, да я задържа и да я води майсторски, като сменя посоката. Кълбото е залепено за обувката му и той си играе като котка с мишка със защитниците.

Реднап: Съгласен съм. Агуеро е изключително експлозивен футболист. Обичам да гледам как задържа топката под натиска на противниковите бранители.

В Барселона чилиецът прекалено често беше втора или трета цигулка, но в момента запалянковците на Арсенал го обожават.

Причината е, че Санчес поставя съперниковите футболисти под страхотно напрежение. Освен това много чуждестранни звезди във Висшата лига просто чакат топката да дойде в краката им. Санчес обаче отива и си я взима.

* Имат ли изобщо някакви слабости Серхио Агуеро и Алексис Санчес?

Реднап: Единственото слабо място на нападателя на Сити е склонността му да се контузва прекалено често. Вероятно това го притеснява много, както и мениджъра му Мануел Пелегрини.

За Санчес ще кажа, че е много трудно да бъде открита някаква слабост в играта му.

Киоун: Санчес е отличен футболист, но има навика малко да пресилва нещата. В началото на кариерата си в Арсенал понякога той се стремеше да действа твърде бързо или пък не подаваше топката на съотборниците си в точния момент. Впоследствие обаче той преодоля този проблем и наистина е много трудно да бъде спрян.

* Кой от двамата е по-ценен за отбора си?

Реднап: Агуеро, защото головете му могат да направят Сити шампион.

Веднъж казах, че битката за титлата е дуел между аржентинеца и Диего Коща и държа на мнението си.

Санчес е важен за Арсенал, но Агуеро може да реши спора за първото място.

Киоун: Мисля, че това е Санчес. Мнозина си мислеха, че Сити ще свали темпото без Агуеро, но шампионите всъщност намалиха изоставането от Челси, докато той беше контузен. „Гражданите“ доказаха, че са способни да се справят и без него, но ако Санчес излезе извън строя, Арсенал може да забрави за място в Шампионската лига.

* Кой в крайна сметка е по-добрият играч?

Киоун: Санчес доскоро винаги играеше по фланговете, но сега се изявява като модерно крило и вкарва доста голове, подобно на Кристиано Роналдо и Гарет Бейл. Той може да изиграе ключова роля в опитите на Арсенал да изгради отбор, който да атакува титлата.

Но в настоящия момент по-големият опит на Агуеро и по-добрите му реализаторски умения му дават предимството.

Реднап: Разликата между двамата е минимална. Бих казал, че аржентинецът е малко по-добър, но ако Санчес продължава в същия стил, скоро може да променя мнението си.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията