Пеле го посочи за свой наследник, но животът реши друго

Трагичната история на ганаеца Ний Лампти, който можеше да е най-ярката звезда на футбола през 90-те

Sportinglife
Sportinglife 07:05 ч., 14 Март 2017
0
24462

В живота си срещаме хора, които смразяват с ужасната характеристика клетвите им да достигат жертвите си. Във футбола има правило, че каже ли нещо Пеле, то се завихря като торнадо и удря болезнено този, когото Краля на играта е посочил за големи дела.

Прогнозите на Пеле са като прокоба.

През 1990-а бразилската икона бе специален гост на световното първенство до 17 г. в Италия. Краля коментираше някои мачове за RAI, но като анализатор - даваше мнение за талантите на турнира. А там имаше имена, които в Европа вече бяха познати.

Хосеп Гуардиола се бе наложил в първия тим на Барса, Алекс дел Пиеро в Италия бе считан за огромна находка, а Деметрио Албертини бе дебютирал в мъжкия футбол. В аржентинския тим пък имаше един самонадеян плеймейкър, който раздаваше пасове като Марадона - Хуан Себастиан Верон.

Пеле се възхищаваше на всички. Но едно момче получаваше ежедневната доза похвали от Краля.

"Той е естественият ми наследник. Той е новият Пеле, видях го още преди година на световното до 16 години. Никога не е имало играч, който да прилича толкова на мен. Може всичко във футбола."

С Ний Лампти в състава, Гана спечели световното през 1991-ва. А нападателят на Андерлехт изглеждаше като мъж, който си играе сред деца и с лекота ги побеждава.

Той бе най-голямото съкровище на световния футбол в онзи момент, като Милан на Саки, Барса на Кройф и Марсилия на Тапи правеха постъпки за сделка.

В Белгия вече знаеха за него по това време. Не просто знаеха... Те промениха футболните си правила и Ний дебютира за Андерлехт преди да навърши 16. Изумителен.

В един мач срещу Брюж митичният Франки ван дер Елст, ветеранът-капитан на съперника, пита ганаеца на колко години е. "16?! Това е лудост! Спокойно, момче, ще те пазим", казва му големият белгийски национал на терена. След мача Ван дер Елст признава, че никога не е виждал такава скорост и сила у един играч, особено на 16.

През 1991-ва Лампти е звезда. Андерлехт му дава къща и служебен автомобил, шофиран от баща му, с когото отново са... баща и син. Защото историята ганайското хлапе далеч не започва с появата му по белгийските терени и прогнозата на Пеле.

Ний расте в семейство на алкохолик и истеричка, като двамата се развеждат, когато е твърде малък. Майка му повече почти не се появява в живота му, но баща му често му посяга, а веднъж дори гаси цигарата си в ръката му.

Момчето все по-често бяга от дома и спи у приятели или на улицата, край игрището в Кумаси, което е тъпкал цял ден с босите си крака. На 12 се решава на изключително смела стъпка, подтикнат и от приятели - приема исляма, за да може да бъде вписан във футболното училище в Акра. То е само за мюсюлмани.

Баща му е бесен - отрича се от сина си, като и без това отношенията на двамата са нарушени много по-рано. Но талантът на Ний е толкова очевиден, че във футболната школа полагат грижи за него като за тяхно дете.

На 15 години феноменалното хлапе е видяно от Аад де Мос, открил за Европа и Роналдо (в ПСВ). Холандецът гледа серия мачове на младежки отбори в Гана, като не може да повярва, че това момче на 15 прави чудеса с хора на по 19, играейки за Йънг Корнърс, юношески тим от Акра. Буквално е откраднато, пристига в Белгия с фалшив паспорт, защото няма необходимата възраст да пътува за Европа сам.

Андерлехт го взима, Де Мос е сигурен, че най-много до година той ще е част от първия отбор. Белгия му действа добре и спокойствието далеч от тежкото детство у дома правят така, че талантът му избуява. На 16 вече е в първия тим, както е предвидил откривателят му.

На 17 Лампти решава, че е време да се сдобри с баща си, връща се в лоното на християнството и го взима при себе си в Брюксел. Отношенията им се променят и нормализират, но през 1997-а Ний го губи - алкохолът е оставил трайни следи върху организма му с фатален изход.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията