Джокович с рекорден пети трофей в Мелбърн

Световният №1 пречупи Анди Мъри със 7:6(5), 6:7(4), 6:3, 6:0

Sportinglife
Sportinglife 14:45 ч., 01 Фер 2015
0
479
Getty Images

Новак Джокович на няколко пъти се срина на корта от умора, но оцеля в битката на характерите с Анди Мъри и вдигна рекордната за Оупън ерата пета титла от Australian Open след 7:6(5), 6:7(4), 6:3, 6:0 за 3 часа и 38 минути.

Това е първи трофей от Големия шлем за световния №1 след раждането на сина му Стефан през октомври 2014-а.

Шотландецът пък трябваше преглътне четвърто поражение във финал в Мелбърн, но с представянето си заслужи завръщане в Топ 4 на мъжкия тенис.

Точно когато часовникът отброи 60 минути от началото на мача, първият сет влезе в тайбрек. Четвърти от последните пет двубоя за световния №1, който имаше 3:0 успеха по този показател след срещите с Вердаско, Раонич и Вавринка. Шокиращо, но факторът, който в крайна сметка спечели сета в полза на световния №1 беше... вторият му сервис.

Джокович направи магически 4 гейма в началото на мача, в които заби 12 уинъра, върна се от 0-40 и още в следващия гейм проби на 15 за 3:1. Мъри обаче се държеше съвсем близко до съперника и в момента, в който нивото на Ноле лека спадна, върна брейка за 3:4.

Нататък битката влезе в няколко доста странни минути, след като Анди отново се пропука на свой сервис, но веднага направи рибрейк и изравни за 5:5 и още веднъж за 6:6.

Сърбинът потегли с двойна грешка, а Мъри му върна услугата и равенството изглеждажше непоклатимо на светлинното табло до 5-5 точки в тайбрека. Тогава шотландецът излезе на мрежата и изкара волето си в аут.

Световният №1 взе едва половината от точките при първи начален удар, но записа 71% при втори сервис и точно този втори сервис високо на бекхенда на съперника му спечели сета със 7-5 т.

Вторият и третият сет започнаха по абсолютно идентичен начин, като Джокович се срина на корта, а после се придвижваше трудно, краката му се огъваха и за първи път от много време насам го видяхме да крампира.

Мъри поведе с 2:0 във втория сет, но тогава играта и кондицията на световния №1 се върнаха и той записа четири гейма поред.

Обратите днес нямаха край и Мъри излезе напред при 5:4, навакса изоставане от 0-40 на сервиса на противника и дори пропиля сетпойнт. А при 5-6 на свой ред трябваше да отразява три брейкпойнта, за да се добере до тайбрек.

В него Анди за пръв път изглеждаше като тенисистът, който диткува темпото в мача и макар да изпусна два сетпойнта при 6-2 точки, брилянтен ретур материализипа следващия за 7-4.

Шотландецът потегли с пробив и в третия сет срещу доста статичния по корта Ноле, но сърбинът отново се съживи след първите два гейма и взе шест от следващите седем за обрата от 0:2 до 6:3.

В четвъртия сет умората се изпари тотално от представянето на световния №1 и той подчини волята на съперника си. Джокович даде 11 точки на Мъри в следващите 6 гейма и подпечата петия си трофей в Мелбърн след 3 часа и 38 минути наелектризираща битка.

И докато Анди систематично унищожаваше ракетата си, Ноле хвърли своята в публиката, заедно с фланелката си и започна празнествата на корта.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията