Гарет Бейл и „Сантяго Бернабеу“ на нож

Приносът на уелсеца към играта на Реал (Мадрид) клони към нулата

Sportinglife
Sportinglife 08:15 ч., 02 Фер 2015
0
1412
Getty Images

В събота Реал (Мадрид) успя да намери себе си за сметка на прекалено плахия Реал Сосиедад.

Казват, че всеки отбор играе толкова, колкото играят полузащитниците му. Въпреки, че баските поведоха още в първата минута, когато „Белия балет“ налучка верния ритъм, нямаше кой от гостите да запуши всички пробойни, зейващи минута след минута в половината на тима от Сан Себастиян.

„Ел Паис“: Отсъствието на Кристиано Роналдо бе добре дошло

Димната завеса на бомбастичната трансферна политика на Реал (Мадрид) прикрива един парадокс, констатира в. „Ел Паис“ след съботната победа с 4:1 над Реал Сосиедад.

„Най-доброто си лице този отбор обикновено показва в отсъствието на една от двете си суперзвезди. През октомври го нямаше Гарет Бейл. Сега пък Кристиано Роналдо гледаше мача от ложата“, написа всекидневникът. 

„Съперникът – безличният Реал Сосиедад, лишен от контузения Карлос Вела, се съпротивляваше твърде кратко. Мадридчани играха с четирима полузащитници, както изисква класическият канон, и двама нападатели.

Единият беше всячески налаганият Бейл; другият – Карим Бензема, непопулярният французин, способен във всеки мач да прави чудеса, които обаче никой не помни до сутринта на следващия ден“, изтъкна изданието.

Пробойни, отваряни от играчи като Тони Крос, Хамес Родригес, Иско и Карим Бензема. Играта на последните двама, между другото, става все по-ярка с всеки изминал ден.

Именно Иско и Бензема държаха Реал (Мадрид) на крака през целия януари.

А когато получиха подкрепата на Хамес, Серхио Рамос и Марсело, „Кралския клуб“ се върна в правия път. Определено беше време това да се случи. Много ще се говори за това, че мадридчани изиграха най-силния си мач в последните седмици с четирима халфове в стартовия състав: Крос, Ияраменди, Хамес и Иско.

Логично е отборът да се представя далеч по-стабилно и да играе по-гладко в средата на терена, когато за сметка на една от атомните торпили по крилата, разчита на още един играч, който умее и обича да пипа фино топката. И не за първи път тази формула носи отлични резултати на треньора Карло Анчелоти.

Но колкото и да се дискутира по този въпрос, италианецът трудно ще се реши да извади от единайсеторката Кристиано Роналдо (пропуснал двубоя в събота заради наказание) или Гарет Бейл.

А уелсецът от доста време плаче за една здравословна доза престой на пейката.

Статистиката сочи, че Бейл почти не пропуска мач, без да добави гол или асистенция в личната си актив. Но хората, които гледат мачовете на Реал, отлично знаят, че приносът му в граденето на играта на мадридчани клони към нулата.

Понякога това се променя (например срещу Хетафе), но тези случаи се броят на пръсти и по-скоро приличат на оазиси в огромна пустиня. Излиза, че когато не участва в някоя голова атака, уелсецът дава много малко на „Белия балет“. Прекалено малко, като се има предвид какво се очаква от него.

Срещу Сосиедад Бейл трябваше да замени Кристиано Роналдо, но вместо това се озова в ролята на прекалено луксозен наблюдател на действията на Иско, Хамес и Бензема. Публиката на „Сантяго Бернабеу“, която наблюдава поне половината от срещите на своя отбор, е отлично запозната с този парадокс, свързан с крилото.

Представянето на Гарет Бейл в цифри от началото на сезона

Общо в Примера дивисион

17 мача, 10 гола + 5 асистенции

Срещу отборите от 2-о до 7-о място
4 мача, 1 гол (срещу Малага)

В Шампионската лига
5 мача, 2 гола (срещу Базел и Лудогорец) и 1 асистенция (срещу Базел)

На световното клубно първенство
2 мача, 2 гола (срещу Крус Асул и Сан Лоренсо)

За Суперкупата на Европа
1 мач, 1 асистенция (срещу Севиля)

За Купата на краля
2 мача, 1 асистенция (срещу Атлетико М)

За Суперкупата на Испания
2 мача, 0 гола, 0 асистенции (срещу Атлетико М)

Бейл е звезда за феновете, които гледат репортажите от мачовете, но онези, които гледат по 90 минути, няма как да са доволни.

И срещу Реал Сосиедад хората, които пълнят стадиона веднъж на всеки две седмици, изразиха чувствата си по адрес на уелсеца по класическия начин – като имитираха до болка познатата във футбола мелодия на вятъра.

Това беше най-лошото, което Реал (Мадрид) преживя в събота: недоволството на привържениците от Гарет Бейл. То бе изразено ясно вече за втори път от началото на сезона.  И ако добавим към твърде незначителната роля, която бързоногият
британец има в представянето на тима, и неточния му мерник причината за подобно отношение става пределно ясна.

Срещу Сосиедад уелсецът пропусна две положения сам срещу вратаря. Поредните две. Вярно е, че се отчете с асистенция, но в крайна сметка негативите за него бяха много повече, отколкото положителните нотки.

По всичко личи, че според Бейл нещата не стоят по този начин. Според „Радио Марка“, той не е поздравил феновете след края на мача, както има навика да прави обикновено. Това е сигнал, че в момента крилото плува в доста мътни води.

Уелсецът може би не знае, че гробището на „Сантяго Бернабеу“ е пълно с неразбрани футболисти.

Няма да е никак добре за него да продължава в този дух – без да помага в защита и без да се вписва в граденето на играта, залагайки всичко на головете и асистенциите, които небрежно трупа срещу средняците от Примера.

Защото в момента, в който статистическите червени точки секнат, като се имат предвид изискванията към футболист с неговия потенциал, Бейл вече няма да може да почива върху лаврите си от двата финала през миналия сезон.

Източник: Goal.com

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията