Търси се нова кралица в спускането

Вон, Фенингер и Тина Мазе са фаворитите в днешния старт

Sportinglife
Sportinglife 08:05 ч., 06 Фер 2015
0
109
Getty Images

Нов световен шампион ще има втората дисциплина при жените от програмата на световното първенство по ски алпийски дисциплини- спускането.

Стартът е тази вечер, участие в него обаче няма да вземе златната медалистка от Шладминг Марион Роланд. Французойката скъса кръстни връзки на коляното в старта от Супер G миналия месец в Кортина Д`Ампецо и изобщо не пътува за Бийвър Крийк.

В нейно отстъствие големите фаворити за титлата са първата световна шампионка от Бийвър Крийк Анна Фенингер, звездата на американския тим Линдзи Вон и словенката Тина Мазе.

Линдзи Вон вече спечели един медал на домашното първенство – бронз в супер G. Тя обаче е лидер в класирането за световната купа в дисциплината и има общо 32 успеха в нея в световната купа.

На световни първенства американката има три медала в спускането – злато от 2009 г. и два сребърни медала – от 2007 г. и 2011 г. В Шладминг Линдзи изобщо не участва в състезанието заради получената преди това контузия.

Ако спечели титлата в Бийвър Крийк, тя ще стане състезателката с най-дълга пауза между двете си златни отличия. До този момент това „постижение” принадлежи на Анемари Мозер-Прьол, чийто две титли са разделени от четири години.

На пистата ще бъдат и състезателкате, които преди година разделиха световната титла – Тина Мазе и Доминик Гизин. Участието на втората до последно бе под въпрос заради получена в Кортина Д`Ампецо контузия. Гизин обаче успя да се възстанови и заедно с Мазе може да са следващите състезателки, които след олимпийското злато ще спечелят и световното.

Фенингер най-бърза в тренировката

Австрийката Анна Фенингер даде първо време във втората и последна тренировка за спускането при жените.

Заради лошото време в първите дни на световното първенство тестовете преди старта бяха само два, вместо обичайните три.

Втора и трета в теста останаха Тина Мазе и Лара Гут. Фаворитът на домакините Линдзи Вон завърши едва на 19-о място.

Сънародничката й Стейси Кук пък падна и получи контузия на лявата ръка. След серия от прегледи обаче лекарите заявиха, че няма проблем тя да участва в състезанието.

„Спускането ми бе солидно, особено в онази част от пистата, която е на върха. Снегът бе малко мек, надявам се за състезанието това да се промени, за да е по-лесно при завоите. Уверена съм в себе си и ще дам най-доброто, на което съм способна”, коментира Анна Фенингер.

До този момент с такова нещо може да се похвали единствено Микаела Фигини в периода 1984/85 година. Най-добрият резултат на Мазе в дисциплината обаче е пето място през 2011 г. Същото е най-доброто класиране на Гизин, но е записано през 2007 г.

За последно Тина Мазе спечели спускане през декември 2014 като състезанието бе част от календара на световната купа. Тя може да стане първият словенски скиор със световна титла или с медал.

Анна Фенингер пък може да последва Елизабет Гьоргл, Линдзи Вон, Аня Першон и Мария Вализер, които имат титли в супер G и спускане от един и същи шампионат.

Според специалистите пък скритият фаворит в днешния старт е Лара Гут. През 2011 г. Гут завърши втора след Линдзи Вон. Ако спечели първото място, тя ще стане първата швейцарка с титла в спускането от 26 години насам. Последната представителка на страната на часовниците с титла от световно първенство по ски пък е Соня Неф. Тя печели златото през 2001 г. в гигантския слалом.

Именно Лара Гут спечели последното спускане през този сезон. Швейцарката триумфира в старта от световната купа в Сейнт Мориц през януари.

В същата категория – на скрития фаворит попада и Джули Манкузо. Американката вече има четири олимпийски медала и не бива да бъде изключвана от сметките.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията