Три от три за Тина Мазе

Словенката с втора титла на световното първенство по ски

Sportinglife
Sportinglife 10:35 ч., 10 Фер 2015
0
58
Getty Images

Словенката Тина Мазе продължава да бъде голямата звезда на световното първенство по ски алпийски дисциплини. Домакин на шампионата са зимните центрове Вейл и Бийвър Крийк в САЩ.

Голямото разочарование

Въпреки очакванията, че този шампионат може да бъде първенството на Линдзи Вон, американката продължава да е неубедителна. До този момент тя има само едно отличие – бронз, а в алпийската комбинация бе дисквалифицирана в слалома.

„Разочарована съм, разбира се. Опитах се да бъда максимално силна, но изглежда прекалих”, видимо разстроена заяви Линдзи след отпадането си. Предпоследният шанс за нея да докаже, че не случайно е считана за един от фаворитите ще бъде в четвъртък.

Късно снощи 31-годишната лидерка в световната купа при жените спечели третия си медал на първенството и втора титла след като завърши първа в комбинацията. Втора остана представителката на Австрия Никол Хосп, трета друга австрийка – Михаела Кирхгасер. Двете затвърдиха първото място на австрийския тим в генералното класиране по нации. Австрийците вече имат шест отличия от шампионата. Втори са Словения с три медала, трети са Швейцария.

„Този успех е специален, защото винаги съм била сред фаворитите, но доста често се е случвало да не успея да спечеля”, обясни Мазе след състезанието.

„Ако не бях спечелила сега, нямаше да се чувствам добре, а и натискът върху мен щеше да е доста голям. Чувствах, че мога да бъда №1, но състезанието никак не бе лесно. Бях доста нервна преди слалома, макар че направих добро спускане. Е, не най-доброто ми, но все пак”, с усмивка коментира победителката, която преди това е носител на два сребърни медала в дисциплината от световните първенства през 2011 г. и 2013 г.

Всъщност последните два сезона и половина на Тина са доста противоречиви.

През 2013 г. тя спечели световната купа като събра 2414 точки и подобри рекорда на Херман Майер за най-много спечелени точки. Последва колеблив сезон и едва четвърто място в генералното класиране за големия кристален глобус, при това само месец след като Мазе спечели две олимпийски титли в Сочи 2014.

След края на сезона двама от нейните треньори, включително приятелят й Андреа Маси напуснаха тима.Самата Тина не бе сигурна дали ще продължи.

След известен период на размисъл обаче словенката създаде нов отбор и вече работи с бившия италиански състезател Валерио Жирарди.

В щаба й е включен и нов физиотерапевт – жена, след като Тина не се поколеба да признае, че по време на дългия сезон й липсва женска компания. Завърна се и Андреа Маси. Резултатът – първо място във временното класиране за световната купа.

Тина не крие, че през миналата година е сбъркала с тактиката като е хвърлила усилия само в представянето си на игрите в Сочи за сметка на световната купа. Категорична е, че тази година грешката няма да се повтори и резултатите потвърждават това.

Освен трите медала до тук от световното първенство, които оставят отворена възможността да бъде едва вторият състезател в историята на спорта с пет отличия от един шампионат (б.р. – първият е Ласе Кюс), впечатляващ е и фактът, че през сезона Тина има успехи във всичките пет дисциплини от програмата. Нещо, което са правили едва шест състезателки. Тайната? „Опит, работа и тренировки. По много и от трите”, лаконична е словенката.

И още няколко любопитни факта около Мазе.

Макар че на световното първенство в Бийвър Крийк и Вейл нейните отличия се включват в сметката на словенския тим, от 2008 г. тя не е част от него. Първоначално в собствения й тим са само двама – тя и Андреа Маси с когото има връзка от девет години. Първото отличие на новия тандем е среброто в гигантския слалом на световното първенство във Вал Д`Изер през 2008 г.

Мазе и Маси са двойка от 9 години. Запознават се когато тя е на 15, тъй като той е фитнес треньор на националния отбор. Разликата им е 16 години и това е една от причините връзката им да започне едва когато Тина става на 22 г.

И двамата са категорични, че да поддържаш и лични, и професионални отношения не е никак лесно. Затова през този сезон контролът е оставен на Жирарди. До къде ще доведе това? Като за начало може би до пет от пет във Вейл и Бийвър Крийк. „Би било невероятно и знам, че мога да го направя. Разбира се, че няма да е лесно, трябва да остана концентрирана, но защо не?!”, оптимистично заявява Мазе.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията