Моуриньо: Приличам ли ви на глупак?

Купата на Лигата била по-важна и от Шампионската лига, твърди Специалния

Sportinglife
Sportinglife 10:45 ч., 28 Фер 2015
0
661
Getty Images

Жозе Моуриньо не спира да забавлява британските репортери, които очевидно с нетърпение чакат неговите пресконференции. Специалния не изневери на стила си и преди първия финал за сезона – срещу Тотнъм за купата на Лигата утре.

„Приличам ли ви на глупак”, попита журналистите Моуриньо.

И продължи да ги държи с отворени уста:

В прав текст

Сегашният финал е най-важният в кариерата ми. По-важен и от Шампионската лига. По-важен от всички други финали, които съм играл.

„Сегашният финал е най-важният в кариерата ми. По-важен и от Шампионската лига. По-важен от всички други финали, които съм играл. Не мисля за последствията, а само за мача. Имаме да играем финал в неделя и нищо друго няма значение. Емоциите продължават едно денонощие. В неделя играем, в понеделник тренираме. Трябва да мислим за мача в сряда. Нямаме време за тъпи празненства. Не можем да се веселим цяла седмица. Всички стари трофеи са някъде в музея. А медалите ми са у дома. Дори не ги знам къде стоят. Те не ме интересуват.”

Моуриньо призова и съдията Антъни Тейлър да се пази от провокации.

При загубата от Тотнъм с 2:5 на 1 януари Специалния показа свирепия си гняв заради отсъждания. А реферът Тейлър вече е един от критикуваните от Моуриньо. При фаул срещу Сеск Фабрегас на играч от Саутхемптън (1:1) арбитърът отсъди играта да продължи, а после се извини – било е дузпа. За първи път оттогава Тейлър ще свири мач на Челси.

„Вие знаете имената на футболистите, които играят за фаулове, за картони – продължи Моуриньо. – Симулират, претендират за агресия и търсят наказания за съперника. Големият финал се играе от големи футболисти. Не ме питайте за наказанието на Неманя Матич. Ако ви отговоря, ще си имам големи проблеми. Диего Коща трябва да внимава. Не заради поведението си, а заради поведението на съперниците му. И за начина, по който съдията ще гледа на ситуациите. ”

Един от хората, които Моуриньо визира, е Ян Вертонген.

Симулирайки, той изкара червен картон на Фернандо Торес в двубоя от миналия сезон.

Трофеите на Челси при Жозе Моуриньо

Висша лига – 2005 и 2006 г.

Купа на Англия – 2006 г.

Купа на лигата – 2005 и 2007 г.

Комюнити шийлд (суперкупа на Англия) – 2005 г.

Последните две купи на Лигата, спечелени от Челси, са под ръководството на Моуриньо – през 2005 и 2007 година.

През този сезон „сините” поведоха във всеки двубой, който изиграха по пътя до финала, но само веднъж не допуснаха гол – във втория финал срещу Ливърпул (1:0 след продължения).

 

Но традицията в лондонското дерби, когато се играе на финал на „Уембли”, е в полза на Тотнъм.

Два пъти „шпорите” спечелиха такъв мач. Първо през 1967 година – 2:1 за Купата на Англия. И през 2008-а – също 2:1 за купата на лигата с гол на Димитър Бербатов. Година по-късно Тотнъм отново бе на финал, но тогава загуби от дузпи от Манчестър Юнайтед.

Ерата на Моуриньо в Челси започна именно с победата във финала за купата през 2005 година.

Ако „сините” победят Тотнъм, ще направят една дузина трофеи за едно десетилетие. „Този мач през 2005-а посочи пътя ни – каза Джон Тери, който за първи път вдигна трофей като капитан на Челси тогава. – Два месеца по-късно спечелихме и титлата.”

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията