Федерер пречупи Джокович в Дубай

Маестрото със седми трофей в емирството след 6:3, 7:5 срещу Джокера

Sportinglife
Sportinglife 20:55 ч., 28 Фер 2015
0
423
Getty Images

Никой не може да влезе в главата на Новак Джокович, както го прави Роджър Федерер. Маестрото отрази 7 брейкпойнта, но не допусна пробив , а същевременно проби два пъти подаването на световния №1 от два шанса.

Швейцарецът беше абсолютно безкомпромисен в геймовете си и взе 41 от 51 точки на първия си сервис, като наниза и 12 аса, прекрачвайки границата от 9,000 в кариерата си.

Роджър влезе и в „Клуб 9,000”

Роджър Федерер се намираше на 5 аса от кота 9,000 преди началото на финал с Новак Джокович и от днес вече е член на този изключително отбран клуб, след като наниза 12 директни точки от сервис.

Над него са само Анди Родик (9,074), Иво Карлович (9,375) и Горан Иванишевич (10,183).

 

Тези статистики ясно показват как Федерер успя да премине през целия турнир без да даде сет на съперниците си и загуби едва 23 гейма по пътя към защитата на трофея в Дубай.

Седмият му триумф в емирството нарежда турнира до Уимбълдън и надпреварата в Хале – единствените два турнира, където Роджър е достигнал подобен брой титли.

Федерер показа абсолютно същия безкрайно агресивен стил както при триумфа му над Джокович на полуфинала в Шанхай през миналия сезон (6:4, 6:4).

Поне в началните 7 гейма на двубоя, Ноле изглеждаше подготвен и го показа със зрелищен лоб, който парира атата към мрежата на съперника още в третата точка от срещата. Сърбинът успяваше да пласира дълбоки удари в центъра на корта и по този начин почти напълно изолираше възможността Роджър да разгърне убийствения си бекхенд по правата.

Маестрото все пак успя да се нагласи с краката, дръпна спусъка и изстреля куршум със 137 км/ч за 40-40 при 3-2 в негова полза, но Ноле премина към спасителен вариант със сервис в тялото и удържа подаването си.

Джокович срещу Федерер за 37-ми път

Днес видяхме 37-а глава от съперничество между Федерер и Джокович, с което тази тенис класика измести от второто място в класацията сблъсъка между легендите Иван Лендъл и Джон Макенроу (36 двубоя).

Джокович е лидер в тази класация 42 сблъсъка с Рафаел Надал.

При следващият сервис на Джокович обаче, Роджър го матира с комбинация от форхенд по обратния диагонал и форхенд по правата за първия му брейкпойнт в двубоя.

Федерер не се нуждаеше от повече шансове и проби решително след непредизвикана грешка на съперника, а после затвори сета с протоколен сервис гейм. Джокович седна в стола за почивка, а по изражението му личеше, че просто не знае как да разстрои безупречния ритъм на швейцареца и да се добере до пробив.

Двамата изкараха няколко спокойни сервис гейма до 3-3 във втория сет, когато Федерер изригна с два наелектризиращи бекхенд уинъра по правата и дори опита трети, който щеше да му осигури нови две точки за пробив, но пропусна линията с няколко сантиметра и Ноле поведе с 4-3.

А в следващите минути видяхме един от изключително редките случаи в кариерата на световния №1, в който характерът му за битка просто беше пречупен. Сърбинът стигна до 15-40, но с два аса и още два перфектно пласирани сервиса Федерер направи 4-4. Швейцарецът се измъкно от още два брейкпойнта по аналогичен начин и в следващото си подаване и резултатът стана 5-5.

Джокович поведе с 40-0 и се намираше на крачка от тайбрека, но така и не успя да я направи. Съперникът му обърна гейма и стигна до втория си брейкпойнт в мача, който материализира с форхенд уинър по правата. Нататък Джокович намери сили за последен отпор, който се изразяваше в точка за рибрейк при 5-6, но днес Роджър сервираше твърде добре, за да допусне пробив и с ас №9,007 в кариерата си подпечата 84-ата ATP титла. 

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията