Скандал с финала за купата на Краля в Испания

Каталунци и баски искат на „Бернабеу“, Реал се моли да сменят арената

Sportinglife
Sportinglife 15:10 ч., 05 Март 2015
0
842
Getty Images

Тази чест имаше Христо Стоичков. Да вдигне кралската купа на Испания на „Сантяго Бернабеу“. В дома на вечния враг Реал.

Случи се през 1997 година на финала срещу Бетис – един от последните трофеи на най-великия български футболист.

Сега Барселона отново ще атакува „Бернабеу“. В един по-особен мач.

Финалът за Кралската купа ще е между каталунци и баските от Атлетик (Билбао). Двата отбора са гордостта на двете най-желаещи независимост провинции в Испания.

Испанската федерация определи „Бернабеу“ като арена за финала на 30-и май, но...

И Барса, и Атлетик искат да са в „кралския двор“. „Би било прекрасно да играем на „Бернабеу“, каза Луис Енрике, треньорът на каталунците. А президентът Хосеп Мария Бартоломеу добави: „Искаме да играем на стадион с максимално много хора. Понеже не може да е на „Камп Ноу“, другият, който отговаря на това изискване, е в Мадрид.“

От своя страна и треньорът на Атлетик Ернесто Валверде отсече: „Перфектно е на „Бернабеу“! Ѝ ние ще заведем повече фенове на финала, отколкото Барселона.“

Реал (Мадрид) ще се опита да направи чудеса, но да затвори арената си на 30-и май.

В момента се оправдава с планиран ремонт на тоалетните... „Кралският клуб“ иска да избегне повторението на онзи злополучен финал през 1997 година. Тогавашният президент на Барса Жоан Гаспар се разходи триумфално по терена за ужас на всички мадридисти, гледащи го по телевизията.

Испания също се уплаши от предстоящия финал без значение от арената.

През 2009 година двата отбора кръстосаха шпаги на стадион „Местая“ във Валенсия. И когато започна националният химн на Испания, трибуните в едно изригната в мощно „Уууууу“.

Двубоят беше предаван по националната телевизия ТVE, а абсолютно същата картина се повтори през 2012 година. Отново в мача за трофея играха Барса и Атлетик.

Бъдете сигурни, че каталунци и баски ще искат да направят своя хеттрик. Без значение от крайния резултат. А „Сантяго Бернабеу“ е точно в кралския двор. Въпросът е дали испанската федерация няма да се уплаши и да потърси друга арена.

Вариантите са отново Валенсия или севилския „Хуан Санчес Писхуан“.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията