От скандала до медала

Радослава Мавродиева е първата българска медалистка в Прага

Анна Николова
Анна Николова 10:20 ч., 08 Март 2015
0
839
Lap.bg

866 дни делят най-големият провал и най-големият успех на състезателката в тласкането на гюле Радослава Мавродиева.

Късно снощи българката спечели бронзов медал на европейското първенство в зала в Прага.

Това е първият успех на Радослава на голямо първенство и първият от чаканите от България медали от чешката столица.

Факт

Успехът й идва точно 866 дни след като Мавродиева бе наказана от федерацията по лека атлетика с последно предупреждение за спиране на състезателните й права.

„Не стигнах лесно до този медал. След тази сериозна квалификация малко се стреснах, но се съвзех. Много странно ми е, за първи път ми е. Може би отдавна бях готова за този медал, но имах проблеми. Наистина не си вярвах. Сега започвам да си вярвам”, заяви родената в Сливен лекоатлетка след края на дисциплината.

Успехът й идва точно 866 дни след като Мавродиева бе наказана от федерацията по лека атлетика с последно предупреждение за спиране на състезателните й права.

Санкцията й бе наложена с решение на Управителния съвет, взето на 18 октомври 2012 г.

Причината за него бе разочароващото представяне на българката на световното първенство в зала в Истанбул и на олимпийските игри в Лондон. И двата турнира бяха през 2012 г. като и на двете състезания Мавродиева записа три неуспешни опита.

След Олимпиадата президентът на федерацията Добромир Карамаринов обяви, че предстои разследване на представянето на Мавродиева.

Последва шумен скандал като състезателката и треньорката й заявиха, че се чувстват обидени от думите на Карамаринов и категорично отрекоха да е имало симулативно участие. Те обвиниха централата, че не всички пари за подготовка са преведени.

Добромир Карамаринов: Tя има огромни възможности. Надявам се да ги реализира някой ден.

„Нейният път изобщо не е лек, не е еднозначен. При първото си голямо състезание – световното първенство за девойки през 2004 г. Радослава беше определена за най-големия талант в дисциплината.

Но след това тя се отказа, после реши да се върне, за което трябва голяма мотивация. Пак имаше колебания в нея. Но от две години си личи стремеж и отдаденост, дори реализиране на възможностите й. И именно това тя показа в Прага – стъпи на стълбичката, развя трибагреника.

Да, трета е, но тя има огромни възможности. Надявам се да ги реализира някой ден и явно и самата тя вече трябва да си повярва за това. Поздравявам треньорката й Валентина Желязкова, клуба й, най-вече нея самата, че участва много мобилизирано. Личеше от самото начало, че е решила да вземе медал”.

Скандалът стана от шумен по-шумен.

В отговор на нападките от федерацията заявиха, че Радослава лъже и уронва престижа на централата, за което ще й бъде потърсена сметка.

Мавродиева не остана длъжна и се срещна с медиите като пред всички заяви, че е изкупителна жертва за слабото представяне на целия отбор в британската столица и заедно с треньора си нападна президента Карамаринов като казаха, че той има лично отношение към тях.

Състезател и наставник обаче признаха, че парите за подготовката са им преведени.

Стана ясно, че тандемът е подценил Олимпиадата и това е довело до трите фаула. Относно неуспешните опити на световното в Истанбул двете обясниха, че изобщо не са искали да участват, но от федерацията са ги задължили. Мавродиева нападна и медиите като каза, че те също имат вина за случващото се с нея.

Седмица по-късно позицията на състезателката рязко се промени.

Тя изпрати писмо до Управителния съвет, с което поиска и извинение. В него лекоатлетката обясни, че наистина нарочно е допуснала трите фаула и в Истанбул, и в Лондон.

Според новото обяснение проблемите в Истанбул са били породени от недобрата зимна подготовка, късното влизане в залата и непрекъсната смяна на настилката за подготовка.

„Слабитте ми резултати бяха предпоставка за фаулове”, категорична е по онова време Мавродиева.

„В Лондон отидох с нагласата за финал. Още с пристигането си в Лондон почувствах, че не съм същата, каквато бях в България. Усещах се слаба и с „омекнали” крака. От там си дадох сметка, че няма да мога да тласна толкова колкото искам и в момента решението ми бе да направя фаулове и то защото не знаех, че не е редно. След като един път съм го правила казах си...”По добре фаулове, отколкото слаб резултат. Но в никакъв случай не съм искала да се представя лошо”, обяснява преди две години пред ръководството атлетката преди да поиска и извинение.

„Хубавото е, че осъзнава какво е направила. Правила го е поради незнание. Управителният съвет не иска да унищожи една състезателка, а напротив - да посочи грешките, за да не се повтарят”, разяснява тогава президентът на федерацията Добромир Карамаринов.

Доводът му е приет от останалите от ръководството и Мавродиева се размина с най-тежкото наказание – спиране на състезателните права.

Медалът на Радослава шести за България на европейските в зала

Бронзовото отличие, спечелено снощи от Радослава Мавродиева е нейният първи голям успех.

В историята на родната лека атлетика обаче това е шестото отличие в дисциплината тласкане на гюле от участията в зала.

Другите ни медалистки са Иванка Христова, Виржиния Веселинова и Светла Миткова.

През 2013 и 2014 г. Радослава продължава да редува силни и слаби изяви.

На Европейското в зала през 2013 г. Мавродиева остава извън финала, но успява да подобри личния си рекорд. На световното на открито българката също не успява да премине пресявките. През юни 2013 обаче завюва една от победите на родния тим в битката за оставане в Първа лига на европейското отборно първенство.

През миналата година Мавродиева участва във финала на европейското първенство, но остана на последно място в него.

Преди това Радослава е един от двамата състезатели, които ни представят на световното първенство в зала. В Полша обаче лекоатлетката изобщо не стига до финала.

Така се стигна до европейското в Прага и първият голям успех.

През лятото на атлетите предстои световно първенство. Дали Мавродиева ще участва ще разберем след месеци когато започва покриването на нормативите. Но пък защо не именно това да е годината на Радослава и на шампионата на планетата тя отново да изненада и зарадва със силно представяне?!

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията