Мисия възможна ли е Евролигата за Реал Мадрид?

„Белите” и Олимпиакос определят баскетболния шампион на Европа

Sportinglife
Sportinglife 19:25 ч., 16 Май 2015
0
25

20 години, един месец и четири дни – толкова делят Реал (Мадрид) от последната спечелена титла в Евролигата. На 13 април 1995 г. испанците бият 73:61 Олимпиакос във финална среща в Сарагоса и триумфират като №1 на стартия континент.

По ирония на съдбата сега отново двата тима ще трябва да решат кой е по-достоен да носи титлата на крал на Европа. Този път обаче финалът е в сърцето на Мадрид, в дома на Реал.

Над „белите” тегне призрака на проваления сезон на футболния тим, на дългото очакване в баскетбола, на последните два загубени финала в турнира. „20-те години, които делят Реал от последния трофей са много време. Това означава, че натискът върху този отбор е много голям”, коментира една от легендите на Евролигата Никола Вуячич, самият той носител на два трофея с Макаби.

„Все пак да играеш у дома е голямо предимство. Но пък и двата отбора са много силни, мачът е един, така че всичко е възможно”, допълни бившият баскетболист.

„Реал има подкрепата на феновете. Това означава, че може да разчита на една огромна енергия. Ще видим дали ще успее да се възползва от нея”, коментира друга легенда – Тео Папалукас. „Мисля, че това може да е финалът на Реал”, допълни още баскетболистът.

Феновете също в по-голямата си част са оптимисти. В проучването на авторитетния вестник Марка 67,6% отговарят положително на въпроса „Ще успее ли Реал да спечели титлата в Евролигата”. Едва 32,4% са песимистите.

Реал има на своя страна и историята. Баскетболистите на кралския клуб утре вечер ще се борят за рекордното девето отличие от Евролигата. Олимпиакос има наполовина – четири трофея.

На финал двата отбора са играли един срещу друг точно два пъти. Първият път е в Сарагоса през въпросната 1995 г. Вторият е през 2013 г. в Лондон. Тогава Реал бе много близо до успеха, но треньорът Пабло Ласо, кой знае защо смени цялата титулярна петица и на практика поднесе на тепсия трофея на гърците.

Голямото предизвикателство пред Реал е да спре звездата на Олимпиакос Василис Спанулис, който с осемте си точки във финалните минути на полуфинала на практика донесе победата на гръцкия тим над ЦСКА (Москва) със 70:68.

„Спанулис е страхотен играч не само защото може да отбележи кош в ключов момент, но защото мотивира съотборниците си. Все пак говорим за баскетбол, а това е отборен спорт. Изпитваме уважение не само към него, но и към целия тим на Олимпиакос”, коментира треньорът на Реал Пабло Ласо.

„Всеки мач е различен, но за да спечелим в нея ще трябва да покажем най-добрия си баскетбол”, категоричен бе още той.

Наставникът призна, че той самият и отбора му не мисли много за твърдението, че спечелването на трофея ще е реванш пред феновете за пропиления сезон във футбола. „Не мислим много за това, което са направили или не футболистите, работим върху нашите си задачи.

Аз лично не бих определил сезона им като провал, но това е друга тема. Разбира се и ние се интересуваме от футбол, гледаме и се радваме на успехите им”, допълни Ласо.

„Тимът ни пристигна в Мадрид с мисълта за победа. Няма да се предадем. Това не е екскурзия за нас. Нямаме право да си избираме противник за финала. Ще дадем всичко от себе си, за да станем шампиони в Евролигата”, категоричен бе от своя страна звездата на Олимпиакос Василис Спанулис.

Мач с легендите в деня преди финала

Денят между полуфиналите и финалите в Евролигата се оказа наситен със събития.

За медиите бяха предвидени няколко пресконференции и срещи с треньорите и играчите на двата отбора финалисти.

Феновете със закупени платинени билети получиха шанс да участват в специален двубой на легендите, а за всички във фензоната имаше предвидени срещи с играчи от четирите тима, участници във финалната фаза.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията